YDK ÜYESİ AVUKAT BÜLENT MARAKLI; “SEMBOLİK TEMSİL STATÜSÜNDEKİ İŞLEVSİZ MECLİS YAŞADIĞIMIZ BUNCA SORUNUN NEDENİDİR.” AÇIKLAMASINDA BULUNDU.

TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 4. Yasama yılı faaliyetleri için 1 Ekim 2020 Perşembe, saat 14.00’de toplanacak.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Bülent Maraklı TBMM’ni açılışına dönük yaptığı değerlendirmede; “Halkın temsil gücü ve mutluğu güçlendirilmiş parlamenter sistemdedir” dedi.

Maraklı’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

“Bugün gelinen nokta da halkın temsilcileri halkın meclisinde temsil kabiliyetine sahip değil.

Meclisin asıl amacı ve işlevi hükümeti oluşturmak ve denetlemektir.

Hükümete etki etmeyen bir meclis meclis olma özelliğini yitirir.

Meclis, soru gensoru ve hükümeti fesih yetkisinde ise amacına uygun çalışabilir.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde önce cumhur tasfiye edilmiştir.

Bakanlar ve devlet başkanı tam bir siyasi ve hukuki sorumsuzluğa sahip. Ne meclise karşı ne de yargıya karşı hesap verme sorumluluğunda değiller. Kanunlar ve kararnameler sarayda hazırlanmakta mecliste sembolik el kaldırma ile geçmektedir.

Bugüne kadar meclis bünyesinde hazırlanılan bir kanun yok. Yine sarayda hazırlanıp meclise getirilen ve mecliste onay almayan kanun da yok.

İktidar partisi meclis üyeleri dahi hükümeti oluşturan bakanlara ulaşamamaktadır. Bakan yardımcılarına ulaşmak dahi binbir engelle mümkün.

İster iktidar ister muhalefet parti meclis üyeleri yani halkın vekilleri halkı temsil etme iradisini ve sorumluluğunu yerine getiremediği için mutsuz ve umutsuz.

Mevcut sistem halkın vekillerini önemsiz ve etkisiz kılmak üzerine kurulmuştur. Meclise hesap vermeyen ve meclisin fesih yetkisi olmadığı bir hükümetin meclise karşı sorumluğu da yok.

Son yerel seçimlerden sonra vatandaş TBMM oturumlarının yayınlandığı meclis TV yerine Belediye meclis oturumlarının yayınlandığı canlı görüntüleri izlemekte. Vatandaş Belediye meclis oturumlarında oylama sonucu bir kararının geçip geçmediğini merak ediyor,

Belediye başkanının yöneltilen eleştiri ve sorulara yanıtını merak ediyor. İcraatlarını merak ediyor. Yani kendisinin temsil edildiğini gördüğü için izliyor.

Güçlendirmiş parlamenter sistem bunun için ivedi ve şarttır

TBMM oturumlarındaki konuşma ve eleştirilerin adresine ulaşmadığını bilen  vatandaş merak ve takip etmiyor. Milletin vekilleri de oturumları takip konusunda istekli ve ısrarlı değil çünkü meclis kabiliyeti keyif vermiyor. Meclis yetkisizliği ve keyifsizliği halkın gündemine hak, adalet ve özgürlük sorunu olarak gelmiştir. Yine ekonomik ve  sosyal sorunların temelinde meclisin yetkisizliği vardır.

Güçlendirmiş parlamenter sistem bunun için ivedi ve şarttır. Halkın temsil gücü ve mutluğu güçlendirilmiş parlamenter sistemdedir.

CHP’nin İkinci Yüzyıl çağrı beyannamesindeki çalışma programı ve hedefi güçlendirilmiş parlamenter sisteme kavuşmak için hazırlanmıştır.

Demokrasi ve insancıl bir yaşam için meclis şart. Yeni dönemde halkın vekillerine sağlık ve mutluluk dilerim.

Mecliste kendilerine başarı dileme imkanımız maalesef yok” dedi.

Editör: TE Bilisim