CHP' den İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na Miraç Miroğlunun Zırhlı Araç İle Ölümü Hakkında Başvuru

CHP İnsan Hakları İncele Komisyon Üyesi Mahmut Tanal , Servet Ünsal ve İrfan Kaplan İnsan Hakları Komisyon Başkanlığına Şırnak ili İdil ilçesi Turgut Özal Mahallesi'nde 3 Eylül 2021 Cuma günü zırhlı polis aracının çarptığı 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu'nun hayatını kaybettiği olayla ilgili araştırma yapılması konusunda başvuruda bulundu.

TBMM İnsan hakları komisyonuna verilen dilekçede

"Şırnak ili İdil ilçesi Turgut özal Mahallesi'nde 3 Eylül 2021 Cuma günü zırhlı polis aracının çarptığı 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu hayatını kaybetmiştir. Olayın ardından İdil Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Mihraç Miroğlu nun evinin bulunduğu sokakta meydana gelen olayla ilgili zırhlı araçların sokak arasında sürat yaptığı, trafik kurallarına riayet etmediği, keyfi hareket ettikleri gibi iddialar söz konusudur. Söz konusu olayda Etkin soruşturma yapılmaması nedeniyle cezasızlık söz konusudur, hiçbir hak yaşam hakkın üzerinde olamaz, olmamalıdır.

Asli görevi vatandaşlarımızı korumak ve asayişi sağlamak olan kolluk kuvvetlerinin sorumluluktan uzak davranışlar sergilemesi kabul edilemez. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin hazırladığı rapora göre son 10 yıl içinde zırhlı araçların karıştığı 63 kazada. 16'sı çocuk, 6'sı kadın olmak üzere toplam 36 kişi hayatını kaybetmiş, 85 kişi ise yaralanmıştır. Bu sayılar da göstermektedir ki zırhlı araçların karıştığı, ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan vakalar ilk değildir.

Mihraç Miroğlu'nun ölümü ile ilgili sorumluların tespit edilip acılı ailenin ve bölge halkının iddialarının yerinde incelenmesi ve araştırılması, ilgili hususlarının tespiti için ihlallerinin kayıt altına alınması için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından mahallinde tespit yapılarak gereğinin yapılmasını talep ederim."

Editör: TE Bilisim