ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, başta Adana olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde çiftçinin yaşadığı yağmur ve dolu felaketini meclise taşıdı.

24-25-26-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında etkili olan yağmur ve dolunun Adana’da 20 bin dönümü ağır olmak üzere 30 bin dönüm ekili arazide hasara yol açtığını vurgulayan Dr. Şevkin, yağmur ve dolu nedeniyle karpuz, domates, şeftali, kavun, biber ve mısır başta olmak üzere bir çok tarım ürününde büyük zarar oluştuğunu vurguladı.

Üretici ve çiftçinin ciddi masraf yaptıktan sonra ve henüz hasat zamanı başlamayıp pazarlamaya girmeden önce böyle bir sıkıntı yaşamasının büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanlığı, TARSİM ve Ziraat Bankası’nın çiftçiye destek sunması gerektiğini kaydetti.

DESTEKLEME VERİLECEK Mİ?
Pazarlama öncesi yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şu sorulara yanıt arıyor:

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Mayıs Sonu İtibarıyla %3,6 Arttı Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Mayıs Sonu İtibarıyla %3,6 Arttı

1-      Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde Mayıs ayı içerisinde yaşanan yağmur ve dolu nedeniyle toplam kaç dönüm ekili arazide hasar meydana gelmiştir?

2-      Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da dolu ve yağmur nedeniyle tarım arazilerinde oluşan hasar tespit çalışmaları yapılmış mıdır?

3-      Dolu ve yağmur nedeniyle Çukurova Bölgesi’nde hangi ürünler zarar görmüştür?

4-      TARSİM, oluşan zarar nedeniyle çiftçiye herhangi bir ödeme yapmış mıdır?

5-      Çiftçinin üretime devam etmesini sağlamak için önlem alınmış mıdır? Alınmışsa nelerdir?

6-      Çiftçinin uğradığı mağduriyet nedeniyle Ziraat Bankası’na olan borçları ertelenecek midir?

7-      Üretici ve çiftçi ihracatta ciddi sıkıntılar yaşarken ve piyasada arz-talep dengesi bozulmuşken oluşan dolu ve yağmur mağduriyeti nedeniyle çiftçiye ek destekleme veya faizsiz kredi verilmesi planlanmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi