VELİ AĞBABA: "SİZİN YAPTIĞINIZ NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK" VELİ AĞBABA: "SİZİN YAPTIĞINIZ NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK"

Tarım Bakanı Yumaklı’dan Domuz Eti Açıklaması: Ağırlıklı Olarak Turistlere Yediriliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP'li vekil Mahmut Tanal'ın domuz eti satışıyla ilgili soru önergesine cevap verdi. Yumaklı, Türkiye'de domuz eti üretimi ve satışına yönelik bir kısıtlamanın olmadığını belirtirken, bu etin ağırlıklı olarak turistik tesislere ve kayıtlı işletmelere satıldığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde domuz eti üretimi ve satışına kısıtlama getirilmediğini ifade etti. Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği gereğince ise domuz etlerinin diğer hayvan türlerine ait etlerden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilip satışa sunulması gerektiğini belirtti.

Bakanlık tarafından yapılan denetimlerin düzenli olarak sürdürüldüğünü vurgulayan Yumaklı, domuz eti ve ürünlerinin turistik tesislere ve kayıtlı işletmelere satıldığını belirtti. Bu tesislerin ve işletmelerin denetim ve kontrollerinin Bakanlık tarafından düzenli olarak yapıldığını da ekledi.

Yumaklı, "Bakanlığımızca, ülkemizdeki tüm hayvancılık işletmeleri gibi domuz çiftlikleri de 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kayıt altına alınmaktadır" diyerek açıklamasını tamamladı.

Tanal'ın önergesinde, Türkiye'deki domuz eti üretim ve satışına ilişkin detaylı bilgilerin yanı sıra, domuz üretim çiftliklerinin kurulum süreçleri ve koşullarıyla ilgili sorular da yer aldı. Bu açıklama, domuz etiyle ilgili kamuoyunda tartışmalara neden olabilir.

Editör: Haber Merkezi