Financial Times, Ağustos ayında nükleer kapasiteli füzenin fırlatılmasının ABD istihbaratını şaşırttığını söyledi.

Financial Times'a (FT) göre Çin, hipersonik bir füze ile yeni bir uzay kabiliyetini test etti.

Teste aşina olan birden fazla kaynağa atıfta bulunan rapor , Cumartesi günü Pekin'in nükleer yetenekli füzeyi Ağustos ayında fırlattığını söyledi.

Füze, hedefine doğru hızlanmadan ve "ABD istihbaratını şaşırtan gelişmiş bir uzay yeteneği sergilemeden" önce Dünya'yı alçak yörüngede dolaştı.

İstihbaratla ilgili brifing verilen üç kişi FT'ye füzenin hedefini 20 milden (32 kilometre) fazla ıskaladığını söyledi.

Ancak bunlardan ikisi, "testin Çin'in hipersonik silahlar konusunda şaşırtıcı ilerleme kaydettiğini ve ABD yetkililerinin fark ettiğinden çok daha ileri olduğunu gösterdiğini" söyledi.

FT'nin kaynakları, hipersonik kayma aracının bir Long March roketi tarafından taşındığını ve Çin'in genellikle fırlatıldığını duyurduğu, ancak Ağustos testinin gizli tutulduğunu söyledi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, raporun ayrıntıları hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Ancak, “Çin'in sürdürmeye devam ettiği askeri yetenekler, yalnızca bölgede ve ötesinde gerilimi artıran yetenekler konusundaki endişelerimizi açıkça belirttik. Bu, Çin'i bir numaralı ilerleme hızı mücadelemiz olarak tutmamızın bir nedeni."

Çin ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve en az beş başka ülke hipersonik teknoloji üzerinde çalışıyor.

Hipersonik füzeler, nükleer silah taşıyabilen geleneksel balistik füzeler gibi, ses hızının beş katından fazla uçabilir.

Ancak balistik füzeler hedeflerine ulaşmak için uzayda bir yay çizerek uçarken, hipersonik füzeler atmosferde alçak bir yörüngede uçar ve potansiyel olarak bir hedefe daha hızlı ulaşır.

En önemlisi, hipersonik bir füzenin manevra kabiliyeti vardır, bu da izlemeyi ve savunmayı zorlaştırır.

ABD gibi ülkeler, seyir ve balistik füzelere karşı savunmak için tasarlanmış sistemler geliştirmiş olsa da, hipersonik bir füzeyi takip etme ve indirme yeteneği şüpheli olmaya devam ediyor.

ABD Kongre Araştırma Servisi'nin (CRS) yakın tarihli bir raporuna göre, Çin, hipersonik ve diğer teknolojilerdeki ABD kazanımlarına karşı savunmayı çok önemli gördüğünden, teknolojiyi agresif bir şekilde geliştiriyor.

Bildirilen test, ABD-Çin gerilimlerinin artması ve Pekin'in ayrılıkçı bir eyalet olarak gördüğü, kendi kendini yöneten ABD uyumlu demokrasisi Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetlerini hızlandırmasıyla geldi.

Editör: TE Bilisim