Çin Pazar günü, özellikle Sincan bölgesinin nüfus dinamikleri üzerine ilk beyaz kitabını yayınladı ve yedi ulusal nüfus sayımından elde edilen verilere atıfta bulunarak, beyaz kitap, bölgedeki etnik azınlıkların nüfusunun hem büyüklük hem de nitelik olarak hızla büyüdüğünü gösterdi. 1953'te 3.61 milyondan 2020'de 11.62 milyona yükselen Uygur nüfusu, Batı'nın "soykırım" suçlamasını yadsınamaz gerçeklerle çürütüyor. 

"Sincan Nüfus Dinamikleri ve Verileri" başlıklı belge, Devlet Konseyi Bilgi Ofisi tarafından 2015'ten beri yayınlanan ve özellikle son yetmiş yıldır Sincan'daki demografik gelişimi gösteren ilk beyaz kitaptır. Aynı zamanda, ofis tarafından Sincan'da yayınlanan 10. beyaz kitaptır - daha öncekiler insan hakları başarılarını, mesleki eğitim ve öğretim merkezlerini, istihdam ve terörle mücadele önlemlerini kapsıyordu.  

Grafik: Deng Zijun

Sincan Nüfus Dinamikleri ve Verileri

Beyaz kitap altı bölümden oluşuyor - Sincan'daki nüfus artışı, bölgenin en son demografisi, Uygur nüfusundaki demografik değişiklikler, Sincan'ın demografik gelişimine katkıda bulunan faktörler, bölgesel nüfusun beklentileri ve Çin karşıtı güçler tarafından üretilen yalanlar. 

Beyaz kitap, Çin karşıtı güçlerin son yıllarda Çin'i "soykırım" suçundan çivilemek amacıyla Sincan konularını abartması zemininde yayınlandı. Beyaz kitabın hazırlanmasına katılan Pekin Üniversitesi'nden bir demograf olan Li Jianxin, Global Times'a verdiği demeçte, teknik incelemenin iddialarını çürütmek için sağlam veriler ve bilimsel demografik analiz kullandığını söyledi. 

Sincan'daki etnik grupların nüfusu

Beyaz kitaptan elde edilen veriler, Sincan nüfusunun, özellikle etnik azınlıkların nüfusunun hem boyut hem de kalite olarak hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve yaşam beklentisinin önemli bir artış gördüğünü gösterdi. 2020'deki yedinci ulusal nüfus sayımından elde edilen ön verilere göre, Xinjiang'ın toplam nüfusu 25,85 milyondu; aralarında Han etnik grubu 10,92 milyon ve etnik azınlıklar 14,93 milyondu. Sincan'daki etnik grupların nüfusu 1953'te 4,45 milyondan 2020'de 14,93 milyona yükseldi.

Uygur nüfusu, 21. yüzyılın ilk yirmi yılında yüzde 1,67'lik yıllık bileşik büyüme hızıyla büyüdü; bu, ülkenin yüzde 0,83 olan etnik azınlık nüfusundan çok daha yüksekti. Uygur nüfusu 1953'te 3.61 milyondan 2020'de 11.62 milyonun üzerine çıktı. Uygurlar, güney Sincan'daki dört vilayette nüfusun yüzde 83,74'ünü oluşturuyordu. 

Daha önce, bazı Çin karşıtı güçler ve bilim adamları, örneğin Alman "bilgin" Adrian Zenz, Çin'in etnik doğum oranlarını "bastırdığını" söylemek için Uygurlar hakkında 2017'den 2018'e kadar düşüş gösteren doğal büyüme oranı verilerini aktardı.

Mesleki demografik bilgileri olmayan bu Çin karşıtı bilim adamları, Çin'e karşı suçlu karinelerine "kanıt" aramak için beyinlerini harap ediyorlar. Li, Çin ve dünyadaki diğer yerler gibi Sincan'daki demografik durumun, yüksek doğum ve ölüm oranlarından düşük doğum ve ölüm oranlarına doğru bir eğilim gösterdiğini ve birçok faktörün değişikliklere katkıda bulunduğunu söyledi. 

Bunun önemli bir nedeni, yerel sakinlerin, özellikle de kadınların eğitim düzeylerinden görülebilen, Xinjiang'daki sosyal ve ekonomik gelişmedir. Li, güney Sincan'da yaptığı saha araştırmalarında, daha önce 15 yaşlarındaki kızların ortaokuldan mezun olup evlendiklerini, ardından birinci, ikinci ve üçüncü çocuklarını dünyaya getirdiklerini kaydetti. Ancak son yıllarda kadınlar arasında eğitimin artmasıyla birlikte 15-19 yaşlarında çok az sayıda kız çocuğu evlenmiş veya doğum yapmıştır. 

Beyaz kağıttan elde edilen veriler, Li'nin sözlerini tekrarladı. 

Xinjiang'da 15 yaş ve üstü insanlar için ortalama eğitim süresinin 2010'da 9,27'den 2020'de 10,11'e yükseldiğini, ulusal ortalamanın 9,91'den 0,2 yıl daha yüksek olduğunu ve Çin genelinde 10. sırada yer aldığını kaydetti. 2010 yılı ile karşılaştırıldığında, üniversite mezunu kişi sayısı 100.000 kişi başına 10.613'ten 16.536'ya yükseldi.

Doğurganlık kalıplarının değişmesi, eğitim ve sağlık alanlarındaki gelişmelerin, yasaların uygulanmasının ve radikalleşmenin sonucudur. Li, demografik gelişme eğilimine uyuyor ve "soykırım" ile ilgili hiçbir şey olmadığını söyledi. 

Sincan'ın terörle mücadele ve radikallikten arındırma önlemleri aynı zamanda yerel kadınları özgürleştirmeye yardımcı oluyor ve daha çok kadın çalışmaya ve para kazanmaya geliyor. 

Bölgede örneğin tekstil ve konfeksiyon gibi sanayilerin gelişmesiyle birlikte kadınlara daha fazla iş sunulmaktadır. Ufukları genişledikçe, çocuk sahibi olup olmayacaklarına ya da ne zaman sahip olacaklarına o kadar çok karar vereceklerdi, Xinjiang Finans ve Ekonomi Üniversitesi'nden bir ekonomi uzmanı, aynı zamanda beyaz kitabın taslağının hazırlanmasına katıldı ve anonimlik istedi, Global Times'a verdiği demeçte. 

Uzman, bu olgunun ekonomik kalkınma yasalarına uyduğunu kaydetti. Benzer gelişme kalıpları yaşayan ancak şimdi doğurganlık değişikliklerini Çin'e saldırmak için kullanan Batı çok gülünç.

"Sincan'daki etnik grupların insan haklarını korumuyorlar, aksine, Sincan'ın pamuğu ve diğer ürünlerine yönelik yaptırımları yerel sakinlerin geçim kaynaklarına zarar veriyor - Sincan sakinlerinin insan haklarını ihlal ediyorlar!" dedi uzman. 

"zorla çalıştırma", "zorunlu kısırlaştırma" ve "kültürel soykırım"

Xinjiang hakkındaki önceki beyaz kitaplardan farklı olarak, beyaz kitap, Çin karşıtı güçlerin, örneğin "zorla çalıştırma", "zorunlu kısırlaştırma" ve "kültürel soykırım" gibi bazı yalanlarını doğrudan yalanladı. 

1948'de BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme, soykırımın açık bir tanımını sağlar - ulusal, etnik, ırksal veya dini bir varlığı tamamen veya kısmen yok etmek amacıyla işlenen eylemler. grup. Bir ülke, ancak ilgili sözleşmeler ve uluslararası hukuk tarafından öngörülen gereklilik ve prosedürlere tam olarak uygun olarak, uygun yargı yetkisine sahip yetkili bir uluslararası yargı kurumu tarafından soykırımdan mahkum edilebilir.

Ancak Çin hükümeti, Uygurların ve Sincan'daki diğer tüm etnik azınlık gruplarının haklarını yasalara uygun olarak koruyor. Bu gerçek, Çin karşıtı güçlerin uydurmalarıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Beyaz kitap, Xinjiang'da zorla çalıştırma, kısırlaştırma veya kültürel soykırım olmadığını söyledi. 

Çin hükümeti birliği, uyumu ve kültürel ilerlemeyi desteklemeye ve müreffeh ve çevre dostu bir Sincan için çaba göstermeye devam edecek ve bölgenin modernleşmeye doğru yürüyüşü hiçbir güç tarafından durdurulamayacak ve geleceği parlak ve güvenli, beyazı okuyun.

Editör: TE Bilisim