Fırtınanın Pazar günü doğu Zhejiang eyaletini vuracağı tahmin ediliyor, tıpkı ülkenin diğer bölgelerinin bu hafta başlarında meydana gelen yıkıcı selden kurtulmaya çalışması gibi.

Çin, Typhoon In-Fa'nın beklenen karaya ulaşmasından önce, denizden çıkış siparişleri verilen ve uçuşların iptal edildiği kargo gemileriyle demiryollarını ve limanları kapattı.

Fırtınanın Pazar günü geç saatlerde Şanghay yakınlarındaki doğu kıyı eyaleti Zhejiang'ı vurması bekleniyor, tıpkı ülkenin diğer bölgeleri bu hafta başlarında yıkıcı selden kurtulmak için mücadele ederken.

In-Fa, yüksek dalgalara ve şiddetli yağmura neden olduğu Tayvan'dan kuzeybatıya doğru hareket ederken saatte 155km (saatte 95 mil) rüzgarlarla 191kmph'ye (120mph) kadar devam etti, ancak ölüm veya yaralanma bildirilmedi.

Resmi Xinhua haber ajansı, Zhejiang'daki okulların, pazarların ve işletmelerin kapatılmasının emredildiğini ve gerektiğinde karayolu trafiğinin askıya alınacağını da sözlerine ekledi.

China Railway'e göre, yetkililer In-Fa için seviye III - üçüncü en yüksek - uyarı yayınladı, bölgede seyahat eden 100'den fazla tren iptal edildi.

Şanghay yetkilileri bazı halka açık parkları ve müzeleri kapattı ve Cumartesi günü sakinleri "büyük ölçekli açık hava toplantılarını durdurmaları" ve içeride kalmaları konusunda uyardı.

Zhejiang Daily gazetesinin web sitesinde bildirdiğine göre, Şanghay'ın güneybatısındaki eyalet başkenti Hangzhou'daki havaalanı Pazar günü uçuşların yüzde 90'ını iptal etti ve Pazartesi günü daha fazlasını iptal etmesi bekleniyordu.

Bu arada, Şanghay'ın güneyindeki Yangshan Limanı'ndaki tüm konteyner gemisi rıhtımları kapatıldı ve yolcu gemileri ve kargo gemileri de dahil olmak üzere 150 gemi bölgeden tahliye edildi.

Çin'in orta kesimindeki Henan eyaletinde, bu haftaki tarihi sellerin en az 58 kişiyi öldürdüğü yerde, yetkililer araçlar ve enkazla kapatılan yolları kademeli olarak temizliyor ve yeniden açıyor.

Milyonlarca insan selden etkilendi, bazıları günlerce taze yiyecek veya su olmadan mahsur kaldı ve diğerleri ekskavatör kovalarında güvenli bir şekilde kaldırıldı.

Henan hükümetine göre 495.000'den fazla insan tahliye edildi ve seller milyarlarca dolarlık zarara neden oldu.

Henan acil müdahale yetkilisi Li Changxun Cumartesi günü, eyaletin “felaketin ardından bir salgın gelmemesini sağlamak” için geniş çaplı temizlik ve dezenfeksiyon yapması gerekeceği konusunda uyardı.

Devlet medyası ve hükümetin sosyal medya hesapları tarafından Cumartesi günü yayınlanan fotoğraflar, kurtarma görevlilerinin il genelinde çamur küreklemeye ve kökünden sökülmüş ağaçları kaldırmaya devam ettiğini gösterdi.

Şiddetli sağanak yağışlar, bir yılın yağmurunu bu haftanın sadece üç gününde boşalttı ve en az bir düzine kişinin Salı günü yoğun saatlerde bir metro treninde sel sularının yolcuları vagonlarında mahsur bırakmasının ardından bir metro treninde öldü.

Devlet medyası, In-Fa'nın önümüzdeki günlerde eyaletin bazı bölgelerine daha fazla sağanak yağış getirebileceği konusunda uyardı.

Çin, binlerce yıldır yıllık bir sel mevsimi yaşıyor, ancak Henan'daki rekor yağış, Çin şehirlerinin, uzmanların iklim değişikliği nedeniyle artan sıklıkta ve yoğunlukta gerçekleştiğini söylediği acayip hava olaylarına nasıl daha iyi hazırlanabileceğine dair soruları gündeme getirdi.

Henan eyaleti nehirler, barajlar ve rezervuarlarla çevrilidir, çoğu on yıllar önce sel suyunu yönetmek ve tarım bölgesini sulamak için inşa edilmiştir, ancak hızlı kentsel yayılma mevcut drenaj sistemlerini zorlamıştır.

Editör: TE Bilisim