Pekin, ABD'nin kömürle çalışan elektrik santrallerinin finansmanını durdurmaya yönelik kamu taahhüdü de dahil olmak üzere iklim çabalarını hızlandırma önerisini reddediyor.

Müzakerelerin çöküşü, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, New York'taki son ölümcül sel ve Temmuz ve Ağustos aylarında birçok Çin şehrini vuran ve yüzlerce insanı öldüren şiddetli yağmur da dahil olmak üzere iklim değişikliğinin ölümcül sonuçlarıyla boğuştuğu kritik bir zamanda geliyor. 

South China Morning Post'a (SCMP) göre, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri iklim değişikliği konusunda bir anlaşmaya varamadılar ve Pekin, Kasım ayında Glasgow'da yapılacak Birleşmiş Milletler iklim zirvesinden önce iklim değişikliği konusunda daha fazla kamu sözü verme çağrılarını reddetti.

Cuma günü yayınlanan bir raporda, Hong Kong merkezli gazete, Washington'un yakın zamanda Sincan'daki azınlık Müslüman Uygurların zorla çalıştırıldığı iddiaları üzerine Pekin'in güneş enerjisi endüstrisini hedef almasının ardından görüşmelerin insan hakları tartışmasına da karıştığını söyledi.

Bir kaynağa göre, Çinli liderler ABD iklim elçisi John Kerry'ye “Çin'in iklim hedeflerine ulaşmak için zaten kendi planları ve yol haritası var” dedi.

Müzakerelerin çöküşü, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, New York'ta son zamanlarda meydana gelen ölümcül sel ve Temmuz ve Ağustos aylarında birçok Çin şehrini vuran ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli yağmur da dahil olmak üzere, iklim değişikliğinin ölümcül sonuçlarıyla boğuştuğu kritik bir zamanda geldi. insanların .

Climate Trade'e göre Çin ve ABD aynı zamanda 2019'da 10 milyon ve 5,4 milyon ton CO2 üreten dünyanın en büyük iki kirleticisi.

İklim değişikliğinden sorumlu tutulan rekor kıran seller Temmuz ayında Çin'in Henan eyaletinde 300'den fazla kişinin ölümüne neden oldu [File: Aly Song/Reuters]

Greenpeace Doğu Asya Cuma günü, 2020 Yıllık raporunu yayınladı ve iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu'nun 2035'e kadar - daha önce tahmin edildiği gibi 2050'den çok daha erken - deniz buzsuz bir yaz yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Greenpeace Doğu Asya'nın kıdemli küresel politika danışmanı Li Shuo, SCMP'ye Kerry'nin gezisi sırasında ilerleme olmamasının Kasım ayında Glasgow'da yapılacak COP26 zirvesi için “iyiye alamet olmadığını” söyledi.

“Sonuç, sonuç değildir. [ABD-Çin] ilişkisi gezegene zarar veriyor.”

Kerry, Çin'in çevre bakanlığı diyaloğun "samimi, derinlemesine ve pragmatik" olduğunu söylerken tartışmaların devam edeceğine söz vermesine rağmen, Pekin'den kesin bir taahhüt almadan Cuma günü Çin'in Tianjin kentinden ayrıldı.

Reddedildi

SCMP'ye göre, Pekin, Kerry'nin, 2015 Paris Anlaşması'nda hedeflenen küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) sınırına kamu taahhüdü ve karbon emisyonlarının zirveye ulaşması için kesin bir zaman çerçevesi de dahil olmak üzere, Çin'in iklim çabalarını hızlandırma önerisini reddetti. 2030.

Çin'in, ABD'nin denizaşırı kömür yakıtlı projelerin finansmanına ilişkin moratoryum talebini küçümsediği ve aynı zamanda Çin güneş enerjisi şirketlerine Sincan'daki insan hakları için yaptırımlar uyguladığı bildirildi.

Perşembe günü Kerry, Pekin'in kömür inşa etme çılgınlığının çevresel hedeflere ulaşmak için küresel kapasiteyi “geri alabileceği” konusunda uyarmıştı.

Kerry gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin “daha ​​fazla kömür santralinin eklenmesinin dünyanın iklim kriziyle başa çıkma çabalarına önemli bir meydan okuma teşkil ettiğini” açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

2030'dan önce kömür tüketimini zirveye çıkarma sözüne rağmen Çin, geçen yıl 38,4 gigawatt'lık yeni kömür yakıtlı elektrik santralini devreye aldı - bu, küresel olarak devreye alınanın üç katından fazla.

Çin, iklim değişikliği konusunda ilerleme kaydetmek için ABD'yi Pekin ile ilişkileri düzeltmeye zorladı.

Ancak Kerry, Çin hükümetini, çevreyi kirleten iki ülke arasındaki gerilimlerin çevresel işbirliğini etkilemesine izin vermemeye çağırdı ve bunu “küresel bir meydan okuma” olarak nitelendirdi.

Ne tür farklılıklarımız olursa olsun, iklim krizini ele almamız çok önemli” dedi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, ziyarette daha önce Kerry'ye küresel ısınma konusundaki işbirliğinin iki ülke arasındaki daha geniş diplomasiden ayrılamayacağını söylemişti.

Bakanlığa göre Wang, iklim elçisi ile yaptığı görüntülü görüşmede Washington'u "Çin'e yönelik büyük bir stratejik yanlış hesaplama" yapmakla suçladı.

Wang, “Çin-ABD iklim işbirliğinin Çin-ABD ilişkilerinin genel ortamının üzerine çıkması imkansız” dedi.

Top artık ABD'nin sahasında ve ABD, Çin'i bir tehdit ve rakip olarak görmeyi bırakmalı" dedi.

Editör: TE Bilisim