• Dünyanın en büyük ulusu küçülmek üzere.
  • Çin, dünya nüfusunun altıda birinden fazlasını oluşturuyor.

Yine de Çin'in nüfusunun 660 milyondan 1,4 milyara yükseldiği kırk olağanüstü yıldan sonra, nüfusu 1959-1961'deki büyük kıtlıktan bu yana ilk kez bu yıl düşüş yolunda .

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun son rakamlarına göre , Çin'in nüfusu 2021'de 1.41212 milyardan sadece 1.41260 milyara yükseldi - sadece 480.000'lik rekor düşük bir artış, on yıl önce yaygın olan sekiz milyon yıllık büyümenin sadece bir kısmı.

Sıkı anti-COVID önlemleri karşısında çocuk sahibi olma isteksizliği, doğumlardaki yavaşlamaya katkıda bulunmuş olsa da, yıllardır geliyor.

Çin'in toplam doğurganlık hızı (kadın başına doğum) 1980'lerin sonunda 2,6'ydı - ölümlerin yerini almak için gereken 2,1'in oldukça üzerindeydi. 1994'ten beri 1,6 ile 1,7 arasındaydı ve 2020'de 1,3'e ve 2021'de sadece 1,15'e düştü.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde toplam doğurganlık hızı kadın başına 1,6 doğumdur. Yaşlanan Japonya'da 1.3'tür .

Bu, Çin'in 2016 yılında tek çocuk politikasını terk etmesine ve geçen yıl vergi ve diğer teşviklerle desteklenen üç çocuk politikasını uygulamaya koymasına rağmen gerçekleşti.

Çinli kadınların devlet teşvikleri karşısında neden çocuk sahibi olmak konusunda isteksiz olduklarına dair teoriler farklı. Biri küçük ailelere alışmayı içerir, diğeri artan yaşam maliyetini içerir, diğeri ise artan evlilik yaşını içerir, bu da doğumları geciktirir ve çocuk sahibi olma arzusunu azaltır.

Ayrıca, Çin'de beklenenden daha az çocuk doğurma çağındaki kadın var. 1980'den beri sadece bir çocuk sahibi olmakla sınırlı olan birçok çift, bir erkek çocuğu seçti ve doğumda cinsiyet oranını her 100 kız için 106 erkek çocuktan (dünyanın geri kalanının çoğunda oran) 120'ye ve bazı illerde 130'a çıkardı. .

Makul varsayımlarda küçülme

Çin'in toplam nüfusu geçen yıl kıtlık sonrası 1.000 kişide sadece 0.34 ile düşük bir artış gösterdi.

Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi'ndeki bir ekip tarafından hazırlanan projeksiyonlar, bu yıl - kıtlıktan sonra ilk kez - binde 0,49 oranında düşmesine neden oldu.

Dönüm noktası, beklenenden on yıl önce geldi.

2019 gibi yakın bir zamanda Çin Sosyal Bilimler Akademisi, nüfusun 2029'da 1.44 milyar ile zirveye ulaşmasını bekliyordu.

2019 Birleşmiş Milletler Nüfus Beklentileri raporu, daha sonra, yine de 2031-32'de 1,46 milyarda zirveyi bekliyordu.

Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi ekibi, 2021'den sonra yıllık ortalama %1.1'lik bir düşüş öngörüyor ve Çin'in nüfusunu 2100'de 587 milyona, yani bugünkünün yarısından daha azına itiyor.

Bu tahminin arkasındaki makul varsayımlar, Çin'in toplam doğurganlık hızının bugün ile 2030 arasında 1,15'ten 1,1'e kayması ve 2100'e kadar orada kalmasıdır.

Hızlı düşüşün Çin ekonomisi üzerinde derin bir etkisi olacak.

Çin'in çalışma çağındaki nüfusu 2014'te zirve yaptı ve 2100'e kadar bu zirvenin üçte birinden daha azına düşmesi bekleniyor.

Çin'in yaşlı nüfusunun (65 yaş ve üstü) bu zamanın çoğunda tırmanmaya devam etmesi ve Çin'in 2080 civarında çalışma çağındaki nüfusunu geçmesi bekleniyor.

Daha yaşlı ve çok daha az genç

Bu, şu anda her 20 yaşlı insanı desteklemek için mevcut 100 çalışma çağındaki insan varken, 2100 yılına kadar 100 çalışma yaşındaki Çinlinin 120 kadar yaşlı Çinliyi desteklemesi gerekeceği anlamına geliyor.

Çin'in çalışma çağındaki nüfusundaki yıllık ortalama %1,73'lük düşüş, verimlilik hızla artmadığı sürece çok daha düşük ekonomik büyümeye zemin hazırlıyor.

Hızla küçülen işgücünün neden olduğu daha yüksek işgücü maliyetleri, düşük marjlı, emek yoğun üretimi Çin'den Vietnam, Bangladeş ve Hindistan gibi işgücü bol ülkelere itecek.

Halihazırda Çin'de imalat işçiliği maliyetleri Vietnam'dakinden iki kat daha yüksek.

Daha fazla özen, daha az üretim

Aynı zamanda, Çin'in, giderek artan yaşlı nüfusun taleplerini karşılamak için üretken kaynaklarının daha fazlasını sağlık, tıbbi ve yaşlı bakımı hizmetlerinin sağlanmasına yönlendirmesi gerekecektir.

Victoria Üniversitesi'ndeki Politika Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan modelleme, Çin'in emeklilik sisteminde değişiklik yapılmadığı takdirde, emeklilik ödemelerinin 2020'de GSYİH'nın %4'ünden 2100'de GSYİH'nın %20'sine beş kat artacağını gösteriyor.

Avustralya gibi kaynak ihraç eden ülkeler için, bu değişikliklerin Çin dışındaki üreticilere yönelik ihracatın yeniden yönlendirilmesini gerektirmesi muhtemeldir.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere mal ithalatçıları için, malların kaynağı kademeli olarak yeni ve gelişmekte olan üretim merkezlerine doğru kaymaya ayarlanmıştır.

Bunun “ Çin yüzyılı ” olacağı tahminlerine rağmen, bu nüfus projeksiyonları, nüfuzun başka yerlere taşınabileceğini öne sürüyor - buna, nüfusu önümüzdeki on yıl içinde Çin'i geçmesi beklenen komşu Hindistan da dahil.

Xiujian Peng

Senior Research Fellow, Victoria University

Editör: TE Bilisim