BM'nin Perşembe günü yayınlanan küresel ekonomiye ilişkin kilit raporu, Omicron COVID-19 varyantının hızlı yayılmasının frenleri hızlı bir toparlanmaya soktuğunu ve geçen yılın sonundaki sağlam büyüme işaretlerini engellediğini gösteriyor. 

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (DESA) tarafından hazırlanan 2022 Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) raporu, ekonomiyi yavaşlatan bir dizi soruna, yani yeni COVID-19 enfeksiyon dalgalarına, kalıcı işgücü piyasasına atıfta bulunuyor. ve devam eden tedarik zinciri zorlukları ve artan enflasyonist baskılar.

Yavaşlamanın önümüzdeki yıl da devam etmesi bekleniyor. Güçlü tüketici harcamaları ve bazı yatırımların etkisiyle, mal ticaretinin pandemi öncesi seviyeleri aştığı 2021'de yüzde 5,5'lik cesaret verici bir genişlemenin ardından, küresel üretimin 2022'de yalnızca yüzde 4,0 ve yüzde 3,5 oranında büyümesi bekleniyor.

UNICEF/Giacomo Pirozzi
Brezilya, Rio de Janeiro'da yamaç boyunca uzanan bir favela. 
(dosya fotoğrafı)

'Eşitsizlik açığını kapatın'

Raporun yayınlanması hakkında yorum yapan BM Genel Sekreteri António Guterres, WESP'in daha iyi hedeflenmiş ve eşgüdümlü politika ve mali önlemler çağrısında bulunmasıyla, ülkeler içindeki ve arasındaki eşitsizlik boşluklarını kapatmanın zamanının geldiğini açıkladı. "Bir insan ailesi olarak dayanışma içinde çalışırsak, 2022'yi hem insanlar hem de ekonomiler için gerçek bir toparlanma yılı yapabiliriz" dedi.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı Genel Sekreter Yardımcısı Liu Zhenmin, COVID-19'u kontrol altına almak için aşılara evrensel erişimi içeren koordineli, sürdürülebilir bir küresel yaklaşımın önemine dikkat çekti ve bu olmadan, Pandemi, dünya ekonomisinin kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde toparlanması için en büyük riski oluşturmaya devam edecek” dedi. 

Rapor, gelişmekte olan ülkelerin daha zengin uluslardan daha uzun vadeli bir darbe alacağını tahmin ediyor. Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'in, pandemi öncesi tahminlere kıyasla önemli ölçüde daha düşük bir büyüme göstermesi ve bunun da daha fazla yoksulluğa ve sürdürülebilir kalkınma ve iklim eyleminde daha az ilerlemeye yol açması bekleniyor. 

Aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının pandemi öncesi seviyelerin çok üzerinde kalması ve yoksulluğun en savunmasız ekonomilerde daha da artması bekleniyor: Afrika'da yoksulluk içinde yaşayan mutlak insan sayısının 2023 yılına kadar artması bekleniyor. Buna karşılık, daha zengin ülkelerin ekonomilerinin gelecek yıla kadar neredeyse tamamen toparlanması bekleniyor.

Güvenlik ağları

Rapora göre, salgından bu yana birçok hükümet tarafından uygulanan kurtarma paketleri, gelişmiş sosyal koruma ve iş desteği gibi özel mali önlemler, güçlü bir toparlanma sağlamak için yerinde kalmalıdır.

Bununla birlikte, yükselen enflasyon ışığında, birkaç merkez bankası krize olağanüstü parasal tepkilerini gevşetmeye başladı.

Pek çok düşük gelirli gelişmekte olan ülke, keskin faiz artışlarının ortasında sürdürülemez dış borç yükleriyle karşı karşıya.

Pandemi sırasında ek borçlanma ve artan borç ödeme maliyetleri, birçoğunu borç krizinin eşiğine getirdi. Raporda, bu ülkelerin borçların hafifletilmesi için daha fazla ve eşgüdümlü uluslararası desteğe acilen ihtiyaç duydukları belirtiliyor.

İşler, yeniden ortaya çıkması yavaş

İstihdam seviyelerinin, önümüzdeki iki yıl boyunca ve muhtemelen ötesinde, pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında kalacağı tahmin edilmektedir. Pandemi sırasında işini kaybeden veya işgücü piyasasını terk edenlerin çoğu henüz geri dönmediğinden, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da işgücüne katılım tarihsel olarak düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor. 

Gelişmiş ekonomilerdeki bu kıtlıklar, enflasyon ve tedarik zinciri zorlukları gibi diğer baskıları artırıyor.

Aynı zamanda, gelişmekte olan ülkelerdeki istihdam artışı, daha düşük aşılama ilerlemesi ve sınırlı teşvik harcamaları nedeniyle zayıf kalmaya devam ediyor. Afrika, Latin Amerika ve Karayipler ile Batı Asya'da işlerin yavaş yavaş toparlanması bekleniyor. Birçok ülkede, istihdam yaratma hızı, daha önceki istihdam kayıplarını dengelemek için yeterli değil. 

WESP , Omicron varyantının hızla yayılması göz önüne alındığında, COVID-19 pandemisinin yakın vadede ekonomik aktiviteyi bozmaya devam edeceğini tahmin ederek, benzer sonuçlar çıkaran en son Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler raporundan iki gün sonra yayınlandı .

Editör: TE Bilisim