Dünya çapında COVID-19 nedeniyle iki milyondan fazla can kaybı yaşanırken, BM Genel Sekreteri Cuma günü ülkeleri birlikte çalışmaları ve salgını sona erdirmek ve hayat kurtarmak için birbirlerine yardım etmeleri çağrısında bulundu. Genel Sekreter António Guterres bir video açıklamasında , küresel koordineli bir çabanın olmamasının pandeminin ölümcül etkisini kötüleştirdiğini kaydetti.

Bay Guterres, "Bu şaşırtıcı sayının arkasında isimler ve yüzler var: gülümseme artık sadece bir anı, yemek masasında sonsuza kadar boş olan koltuk, sevilen birinin sessizliğiyle yankılanan oda" dedi.

Dayanışma, daha fazla ruh kurtarmak için

 "Bu iki milyon ruhun anısına, dünya çok daha büyük bir dayanışma içinde hareket etmelidir" diye ekledi.

COVID-19 , Aralık 2019'un sonundaki keşfinden bu yana, 191 ülke ve bölgedeki vakalarla artık dünyanın her köşesine yayıldı. Hastalığa bağlı ölümler,  yalnızca Eylül ayında bir milyonluk korkunç kilometre taşına ulaştı.

Buna ek olarak, salgının sosyo-ekonomik etkisi muazzam boyutlara ulaştı; küresel olarak sayısız iş ve geçim kaynağı kaybedildi ve milyonlar yoksulluk ve açlığa itildi.

Bir 'aşı vakumu'

Bay Guterres, güvenli ve etkili COVID-19 aşılarının uygulamaya konulmasına rağmen ülkeler arasında eşitsizliğin devam ettiğini kaydetti.

"Aşılar yüksek gelirli ülkelere hızlı bir şekilde ulaşırken, dünyanın en yoksullarının hiçbiri yok" dedi ve "bazı ülkeler yan anlaşmalar peşinde koşuyor, hatta ihtiyacın ötesinde tedarik sağlıyor."

 BM başkanı, hükümetlerin kendi halklarını koruma sorumluluğu varken, "aşılamacılığın" kendi kendini yenilgiye uğrattığını ve küresel iyileşmeyi geciktireceğini kaydetti.

Guteres, "COVID-19 aynı anda bir ülkeye vurulamaz" diye vurguladı ve ülkeleri, dünyanın dört bir yanındaki sağlık çalışanlarının aşılanmasına yardımcı olmak ve sağlık sistemlerinin çökmesini önlemek için acil bir şekilde fazla aşı dozlarını paylaşmaya çağırdı.

Ayrıca, aşıların herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirilmesi için COVID-19 Araç Hızlandırıcısına (ACT Hızlandırıcı) Erişim ve COVAX tesisi için tam fon sağlama ihtiyacını yineledi.

Kanıtlanmış adımlar

Aynı zamanda, insanlar birbirlerini güvende tutmak için "basit ve kanıtlanmış" adımları hatırlamalı ve uygulamalıdır: maske takmak, fiziksel olarak uzaklaşmak, kalabalıklardan kaçınmak ve el hijyeni.

Bay Guterres, "Dünyamız bu virüsün önüne ancak bir şekilde - birlikte geçebilir. Küresel dayanışma hayatları kurtaracak, insanları koruyacak ve bu kısır virüsün yenilmesine yardımcı olacak ”diye ekledi.

Editör: TE Bilisim