Talasemi hastaları

Kan bağışı bekliyor

Özellikle Çukurova’da çokça görülen ve Akdeniz Anemisi olarak da adlandırılan Talasemi konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 8 Mayıs DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ olarak anılmaktadır.

Hastalığın önemini anlatmak amacıyla harekete geçen Çukurova Talasemi Derneği (ÇUTAD) ; Dünya Talasemi Günü nedeniyle Adana’daki Talasemi hastalarıyla bir araya gelmek amacıyla bir etkinlik düzenledi.

Çukurova Talasemi Derneği'nden Çağrı

Doç. Dr. İskender Ekinci, Yüzde 46’sı Hipertansiyon Hastası Olduğunu Bilmiyor Doç. Dr. İskender Ekinci, Yüzde 46’sı Hipertansiyon Hastası Olduğunu Bilmiyor

Geleneksel Talasemi Günü Etkinlikleri çerçevesinde Talasemi hastalarını bir araya getiren organizasyonda konuşan Çukurova Talasemi Derneği Başkanı Mehmet Öztaş; Talasemi hastalarının Kan bağışlarına ihtiyaç duyduğunu belirterek, tüm vatandaşları kan bağışında bulunmaya davetk etti.

Kan’ın sürekli bir ihtiyaç ve tek kaynağının da insan olduğuna dikkat çeken Öztaş; “Bizler Çukurova Talasemi Derneği olarak, Talasemi hastası ve Talasemi Hastaları ile gönül bağı olan dernek üyelerimiz ile 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nü Bosnalı Hotel’de düzenlediğimiz bir organizasyonda bir araya geldik. Amacımız son derece tehlikeli olan ve bölgemizde sıkça görülen Talasemi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak istiyoruz.

Talasemi hastüaları her 21 günde bir 2 ünite kan alarak tedavilerini yaptırabilmekte ve bu şekilde hayatlarını idame ettirebilmektedir.

Ancak 6 Şubat 2023’te yaşanan ve 11 İl’imizde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açan deprem felaketi sonrası, kan stokları azalmış ve kan bulmak önemli bir sorun haline gelmiştir.

Kan stoklarındaki azalma ve yaşanan güven sorunu da kan bağışlarının azalmasına yol açmıştır. Kan bağışı sayısındaki ciddi yetersizlik Talasemi hastaları açısından çok ciddi hayatta kalma noktasında büyük sıkıntıları gündeme getirmiştir.

Çukurova Talasemi Derneği olarak; sağlıklı her bireyi kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki; hepimiz kan kardeşiz. Hepimiz bir gün kana ihtiyaç duyabiliriz. Talasemi hastalarını yaşama bağlayan en önemli ihtiyaç kan’dır ve kaynağı da insandır. Kan bağışı noktasında vatandaşlarımızı kan vermeye çağırıyoruz” dedi.

289595362

4 BİNDEN FAZLA TALASEMİ HASTASI VAR

Ülkemizde Akdeniz ve Ege gibi kıyı şeridinde yaşayan insanlar arasında Talasemi hastalığının taşıyıcılık yüzdesi hayli yüksek. Ege Bölgesi’nde yüzde 5, Akdeniz Bölgesi’nde ise bu oran yüzde 13’ü buluyor. Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 350 bin kişinin Talasemi hastalığı taşıyıcısı olduğu, 4 binden fazla da Talasemi hasta olduğu belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi