Çukurova Üniversitesi Öğrencileri Adana'da Gençlik Meydanında (Duygu Cafe önü) biraraya gelerek Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerine destek verdiler. Saldırıları ve gözaltıları protesto ettiler.

ÇÜ Öğrencileri adına basın açıklamasını Barış Gümüş okudu.

Gümüş'ün konuşması sık sık sloganlarla kesildi.

ÇÜ Öğrencileri adına okunan basın açıklaması şu şekilde;

REKTÖR ATAMALARI DEĞİL DEMOKRATİK ÜNİVERSİTELER İSTİYORUZ!

Geçtiğimiz günlerde beş üniversiteye kayyum rektörler atandı. Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu, daha önce AKP İstanbul milletvekili aday adayı olmuş, Ak Parti’de çeşitli görevler yapmış, iktidarın içinden bir isimdir. Bu atama da iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapılmıştır. Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. 

Üniversiteliler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor. AKP yaptığı atamalarla ve müdahalelerle üniversitelerde öğrencilerin emekçilerin ve akademisyenlerin okul içerisinde söz söylemesini engellemeye çalışıyor. Bu dönem içerisinde Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak bizler bir araya gelip mücadele etmiş ve üniversite yönetiminin sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğu kararını geri aldırmıştık. Bizler, üniversite öğrencilerinin lehine olmayan her kararın karşısında durmaya devam edeceğiz.

ÜNİVERSİTELER BİZİM, SÖZ HAKKI BİZİM!

Üniversitelere yapılan topyekun saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre teslim olmadılar. Melih Bulu’ya da teslim olmayacaklarını bir kez daha gösterdiler. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektör atanmasının ardından günlerdir tepkilerini dile getiriyor, kararın geri alınması için mücadele ediyorlar. Üniversitelerin demokratik yapısını savunan, atanmış değil seçilmiş rektör isteyen öğrenciler polis şiddetiyle ve medyada karalamalarla karşılaştılar. Birçok öğrencinin evleri basıldı ve onlarca öğrenci gözaltına alındı.

Biz Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak üniversitelerin üstündeki baskıların ve kampüslerdeki polis şiddetinin karşısında yer alıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir.

Rektörler; öğrencisi, akademisyeni ve emekçilerinin ortak iradesiyle seçilmelidir.

Kayyum rektörler değil demokratik, bilimsel, özerk üniversiteler istiyoruz.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ

Editör: TE Bilisim