Üç askerin öldürülmesi ve Azerbaycan'ın tartışmalı bölgedeki birkaç stratejik tepenin kontrolünü ele geçirdiğini açıklamasıyla Çarşamba günü Dağlık Karabağ üzerinde yeni gerilimler patlak verdi.

Rusya'nın Bakü'yü kırılgan ateşkesi ihlal etmekle suçlaması ve Avrupa Birliği'nin "düşmanlıkların derhal durdurulması" çağrısı yapmasıyla birlikte, tırmanış uluslararası tepkilere yol açtı.

Baş düşmanları Ermenistan ve Azerbaycan , Azerbaycan'ın Ermeni nüfuslu Dağlık Karabağ bölgesi için 2020'de ve 1990'larda iki savaş verdi.

Ermenistan, onlarca yıldır kontrol ettiği topraklardan vazgeçti ve Rusya, kırılgan ateşkesi denetlemek için yaklaşık 2.000 barış gücü askeri görevlendirdi, ancak ateşkes anlaşmasına rağmen gerilimler devam ediyor.

Çarşamba günü, Azerbaycan'ın bir askerini kaybettiğini açıklaması ve Karabağ ordusunun iki askerinin öldüğünü ve bir düzineden fazla kişinin yaralandığını söylemesiyle yeni gerilimler patlak verdi.

Azerbaycan savunma bakanlığı, Karabağ birliklerinin Rus barış gücünün gözetimi altındaki Laçın bölgesinde ordu mevzilerini hedef aldığını ve bir Azerbaycan askerini öldürdüğünü söyledi.

Azerbaycan ordusu daha sonra buna karşılık olarak "İntikam" adlı bir operasyon düzenlediğini ve Karabağ'daki birkaç stratejik tepenin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Ayrılan devletin ordusu ise Azerbaycan'ı ateşkesi ihlal etmek ve iki askeri öldürmek ve 14 askeri yaralamakla suçladı.

Ordudan yapılan açıklamada, Karabağ'ın "kısmi seferberlik" ilan ettiği belirtildi.

Ermenistan, alevlenme sonrasında uluslararası toplumu Azerbaycan'ın "saldırgan eylemlerini" durdurmaya yardım etmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı, "Azerbaycan, Dağlık Karabağ halkına yönelik terör politikasını sürdürüyor" dedi.

Ermenistan, Azerbaycan'ı Ermenistan ile Karabağ'ı birbirine bağlayan Laçin koridoru üzerinde tek taraflı değişiklikler yapmaya çalışmakla suçladı.

Rusya, Azerbaycan'ı ateşkesi bozmakla suçladı ve durumu istikrara kavuşturma sözü verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan silahlı kuvvetleri Sarıbaba tepesi civarında ateşkes rejimini ihlal etti" denildi.

"Rus barış gücü komutanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan temsilcileriyle durumu istikrara kavuşturmak için önlemler alıyor."

'Gerginliği azaltmak için şart'

Gerginlik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Salı günü Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmesinin ardından geldi.

Avrupa Birliği, Karabağ'daki Azerbaycan ve Ermeni güçleri arasındaki "düşmanlığın derhal durdurulması" çağrısında bulundu. 

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell'in sözcüsü yaptığı açıklamada, "Gerginliği azaltmak, ateşkese tam olarak saygı duymak ve müzakere masasına geri dönmek, müzakere edilmiş çözümler aramak için şarttır." Dedi.

Borrell'in sözcüsü, "Avrupa Birliği, gerilimin üstesinden gelmeye ve Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barış ve istikrara yönelik angajmanını sürdürmeye kararlıdır." dedi.

Moskova'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya müdahalesinin ardından, giderek yalnızlaşan Moskova, Karabağ ihtilafında birincil arabulucu olma statüsünü kaybetti.

2020 sonbaharında altı hafta süren çatışmalar 6.500'den fazla can aldı ve Rusya'nın arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşmasıyla sona erdi.

Temmuz ayında Azerbaycan, Bakü'nün "Büyük Dönüş" dediği şeyde, Ermeni ayrılıkçılardan geri alınan topraklara halkını iade etme sürecini başlattı.

Petrol zengini ülke, Ermenistan ile altı haftalık savaşta geri alınan toprakları yeniden doldurma sözü verdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yıllarca 1990'larda kaybedilen toprakları geri alacağına söz vermişti ve ilk geri dönüşler Azerbaycan için sembolik bir an oldu.

(AFP)

Editör: TE Bilisim