• Avustralya en büyük günlük pandemik vaka yükünü kaydetti
  • NSW vakalarının önümüzdeki hafta zirve yapması bekleniyor
  • Victoria günlük vakaları yılın en büyük artışını kaydetti

Avustralya'nın günlük COVID-19 vaka sayısı, son derece bulaşıcı Delta varyantının körüklediği bir salgın, en büyük şehirleri olan Sidney ve Melbourne'de zemin kazanmaya devam ederken, Cuma günü pandemide ilk kez 1.900'ü aştı.

Avustralya, Delta salgınıyla yetkilileri virüsü bastırmak için COVID-sıfır stratejilerinden vazgeçmeye zorlayan üçüncü bir enfeksiyon dalgasının pençesinde.

Şimdi, çift doz aşılarla nüfusun daha yüksek bir oranına ulaştıktan sonra zorlu kısıtlamaları hafifletmeye başlamayı hedefliyorlar.

Ülkenin en kötü salgınının merkez üssü olan Yeni Güney Galler (NSW), geçen haftaki 1.533'lük bir önceki yüksek seviye olan 1.542 yeni günlük yerel vaka bildirdi. Dokuz yeni ölüm kaydedildi.

NSW Başbakanı Gladys Berejiklian, vakaların önümüzdeki hafta zirveye ulaşmasının beklendiği eyalet başkenti Sidney'de düzenlediği basın toplantısında, "Şu ana kadar bu gidişat tahmin edilen şey" dedi.

Berejiklian, günlük COVID-19 medya brifinginin Pazartesi gününden itibaren rafa kaldırılacağını ve güncellemelerin daha önce vaka sayıları düşükken kullanılan bir yaklaşım olan çevrimiçi bir videoda detaylandırılacağını söyledi.

Yetkililer, Sydney'de artan vakaların ambulans personelinin yükünü artırdığını ve taşınan COVID-19 hastalarının sayısının son iki haftada ikiye katlanarak toplamda yaklaşık 6.000'e ulaştığını söyledi. Eyalette yaklaşık 1.156 kişi hastaneye kaldırıldı, 207'si yoğun bakımda, 89'u havalandırmaya ihtiyaç duyuyor.

NSW yetkilileri Perşembe günü, rekor seviyelere yakın vakalara rağmen, Sydney'deki işletmelerin , eyaletin yetişkin nüfusunun %70'i tamamen aşılandığında yeniden açılabileceğini ve bu hedefe Ekim ayının ortalarında ulaşılacağını söyledi. Şimdiye kadar eyalette 16 yaş üstü kişilerin %76'sı en az bir doz almış, %44'ü ise tam olarak aşılanmıştır.

Victoria eyaleti 334 yeni vaka kaydetti, bu yılki en büyük yükselişi ve bir ölüm. Başkent Melbourne'deki bazı kısıtlamalar, 23 Eylül civarında beklenen yetişkin nüfusun %70'inin en az bir doz aşı almasıyla hafifleyecek.

Federal hükümet tarafından Temmuz ayında açıklanan dört aşamalı bir ulusal yeniden açma planı , ülke şu anda %40'tan %70-80'lik bir aşı hedefine ulaştığında birkaç zorlu kısıtlamayı gevşetmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, bazı virüssüz eyaletler, eyaletler arası seyahat ve diğer kısıtlamalardaki kaldırımları gevşetmeyi erteleyebileceklerini belirttiler.

Avustralya'nın toplam enfeksiyon sayısı, 1.076 ölüm dahil olmak üzere yaklaşık 70.000 vakada bulunuyor. Daha yüksek aşılar, Delta salgınında ölüm oranını %0,41'de tuttu, veriler önceki salgınların altında kaldı.

Editör: TE Bilisim