Deva Partili Gülten Ekinci, Türkiye’de yapılmak istenen yasal düzenlemelerin “kadınları daha fazla sindirmeye yönelik” olduğunu vurgulayarak, “her türlü kadın mücadelesine ortak olmaya hazırız” dedi.

Diyarbakır Deva Partisi İl Kadın Politikaları Başkanı Gülten Ekinci ve Deva Partili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir basın açıklaması yaptı.

Açıklama metnini okuyan Ekinci, “Kadına yönelik her türlü şiddet bir insan hakkı ihlalidir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinin 1’inci Maddesinde şiddetin, ‘’Kamusal ve özel alanda gerçekleşen, kadınların fiziksel, cinsel, duygusal zarar görmesiyle sonuçlanan ya da sonuçlanması olası, her türlü cinsiyet temelli şiddet eylemi veya bu eylemin yapılacağına ilişkin tehdit ya da zorlama ve keyfi olarak özgürlüğün kısıtlanmasıdır’’ şeklinde tanımlandığı anımsatan Ekinci, “Günümüzde cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan kadın sayısı her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

Gülten Ekinci, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan yıllık kadına yönelik şiddet raporunda, Doğu ve Güneydoğu’daki kentlerde son bir yılda 179 kadının şiddet mağduru olduğu, bu kadınlardan 110’unun hayatını kaybettiği bilgisine yer verildiğini belirterek, “Her gün ortalama 3 kadın hayatını kaybediyor” dedi.

Ekinci açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Bu hak ihlalleri devletin koruma mekanizmalarını dahi alt ederek kadınlarımızın boynuna dolanmıştır. İstanbul sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun; kadınların verdiği mücadele görmezden gelinerek değersizleştirilmeye çalışılmaktadır.  Her ne kadar güçlü bir yasal mevzuat mevcut olsa da pratikte yaşanan uygulamalarla yasadan beklenilen fayda ve koruma mekanizmaları değersizleştirilmiştir. Bu mekanizmalarla korunamayan kadınlarımız ayrıca Covid-19 tedbirleri kapsamında günlerce evlerinde şiddetle mücadele etmiş, kimi de cezaevinden çıkarılan erkekler tarafından gördükleri şiddete tehdide boyun eğmek zorunda bırakılmışlardır.

Müzeyyen Boylu, Şule Çet, Melek Aslan, Emine Bulut… Ve daha niceleri. Sırf kadın oldukları için ayrımcılığa uğramış ve hayatlarını bu uğurda kaybetmişlerdir. Bir çoğu koruma kararlarına rağmen korunamamış; katilleri iyi hal, haksız tahrik indirimleri ile ödüllendirilmiştir. Yargılama faaliyetleri esnasında ikincil mağduriyetlerine yol açılmış, örselenmiş, yıpratılarak erkek şiddetinin ağırlığı altında ezilmişlerdir.”

Ekinci,  "Artık durmuyoruz susmuyoruz."

“Şuan da yapılmak istenen yasal düzenlemeler kadınlarımızı daha da sindirmeye yönelik politikalardır” diyen Ekinci,  “Artık durmuyoruz susmuyoruz. Mevcut tüm iktidarların ve güç odaklarının kadını hayatını hiçe sayan uygulamalarını ve kadınların değersizleştirmesine yönelik politikalarını kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekinci ayrıca, “Kadına yönelik her türlü şiddete cevaz veren, bu şiddeti sistematik hale getiren kişi ve kurumlara karşı ortak politikalar belirlenmeli, bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmeli, kadınların hak ve özgürlüklerine dair yasal düzenlemelere hız kazandırılmalıdır.

Diyarbakır Deva Partisi İl Kadın Politikaları Başkanlığı olarak bizler her türlü kadın mücadelesine ortak olmaya hazır olduğumuz tekrar kamuoyu ile paylaşmak isteriz” dedi.

Editör: TE Bilisim