Eğlence amaçlı koşucularda ağrı için en yaygın bölge dizdir. Bazıları, özellikle yaşlı koşucular için ağrı, osteoartritin bir belirtisi olabilir. Peki koşmak diz ağrısını ve osteoartriti kötüleştirir mi?

Kanada'da yapılan bir araştırma, sağlık uzmanları da dahil olmak üzere birçok kişinin, özellikle diz osteoartriti olan kişilerde koşmanın diz eklemlerine zararlı olabileceğine inandığını gösteriyor. İki kişiden biri, özellikle sık veya uzun mesafeli koşu ile ilişkili tekrarlayan yüklemenin diz osteoartritinin neden olduğu kötüleşmeyi hızlandıracağına ve dizin cerrahi olarak yapay bir eklemle değiştirilme süresini kısaltacağına inanmaktadır.

Peki koşma konusundaki bu korkular bilim tarafından destekleniyor mu? Eğlence amaçlı egzersiz diz kıkırdağına zararlı görünmemektedir . Aslında egzersiz, kıkırdak sağlığı için önemlidir - uyaran , besinleri eklemlere getirir . Ve orta derecede egzersiz yapan kişilerin diz osteoartriti olma olasılığı daha düşüktür . Daha spesifik olarak, rekreasyonel koşucular, koşmayanlara göre çok daha düşük diz osteoartriti oranlarına sahiptir . Öyle denebilir Yani çalıştırmayan dizlerinin için kötü olabilir.

Bununla birlikte, yüksek hacimli veya yüksek yoğunluklu koşu, rekreasyonel koşuya kıyasla daha yüksek diz osteoartriti oranlarıyla ilişkilidir ve bu da muhtemelen bir koltukta patates olmayı veya çok rekabetçi olmayı içermeyen tatlı bir nokta olduğunu düşündürür.

Ya zaten diz ağrınız veya osteoartritiniz varsa?

Diz ağrısı veya osteoartrit ile koşmaya devam etmenin dizleriniz için kötü olup olmadığı belli değil ve dünya çapında birçok araştırmacı bu soruyu araştırıyor. Ancak mümkünse koşmaya devam etmek, kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve depresyon gibi en az 35 kronik hastalığın önlenmesi dahil olmak üzere, düzenli fiziksel aktivitenin birçok sağlık yararına ulaşılmasına yardımcı olacaktır . Genel olarak koşucular koşmayanlara göre üç yıl daha uzun yaşarlar. Ve koşmanın faydaları yaş, cinsiyet, kilo, alkol ve sigara gibi diğer şeylerden bağımsızdır.Başka bir deyişle, iki kişi düzenli olarak sigara içerse veya aşırı alkol içerse ve bunlardan biri koşucu olsaydı, koşucu yine de yaşardı. koşmayanlardan daha uzun.

Koşu, dünyanın çoğu yerinde açık havada yapılabilen ve minimum ekipman gerektiren bir aktivitedir. Haftada 50 dakika kadar kısa bir sürede sağlık yararları elde edilebilir . Pandemi sırasında, başkalarının yardımı olmadan tek başına yapılabilmesi çekiciliğini daha da artırmakta ve insanların sağlıklı kalmak için katılmaya devam etmelerini sağlamaktadır.

Koşuya bağlı diz ağrısını yönetmek için üç ipucu

Basit kuralları takip ederek güvenle egzersiz yapabilirsiniz .

  1. Koşu hacmini veya yoğunluğunu azaltmak (hızın düşürülmesi, yokuş aşağıdan kaçınılması) diz yüklerini azaltır ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir .
  2. Bir fizyoterapistten veya diğer nitelikli bir profesyonelden diz ve kalça kaslarını güçlendirmek gibi terapötik egzersiz için yardım ve rehberlik istemek, diz osteoartriti olan kişiler de dahil olmak üzere koşma ve diğer aktivitelerle ilgili diz ağrısını azaltabilir .
  3. Bir profesyonelin rehberliğinde koşu tekniğinizi değiştirmeyi dikkatlice düşünün. Koşu stilinizi topuk vuruşu yerine ön ayak vuruşuna çevirmek dizlerdeki yükleri ve koşmaya bağlı diz ağrısını azaltabilir . Ancak ayak bileği üzerindeki yükleri artırarak diğer eklem ve dokulara zarar verme riski yaratır . Koşu kadansını (adım hızı) artırmak veya gövdenizin pozisyonunu değiştirmek de diz üzerindeki yükleri azaltabilir ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir .
  1. Ewa M Roos

Professor of Muscle and Joint Health, University of Southern Denmark

  1. Christian Barton

Senior Post-Doctoral Research Fellow, MRFF Fellow, La Trobe University

Editör: TE Bilisim