Yoğun bir şekilde politize edilmiş tartışmanın ortasında, artık birçok kanıt doğal bir yayılma olayına işaret ediyor - ancak diğer nedenler göz ardı edilemez.

Koronavirüs pandemisi, gezegene amansız bir şekilde yayılmasını sürdürürken pek çok soruyu gündeme getirdi, ancak belki de en tartışmalı olanı ilki olmaya devam ediyor: Sars-CoV-2 nereden geldi?

Son haftalarda, bir Çin laboratuvarından kaçıp kaçamayacağına yeniden odaklanıldı. Bununla birlikte, yeni bulgular, yoğun bir şekilde politize edilmiş bir tartışma haline gelen doğal bir köken iddiasını güçlendiriyor.

Geçen yılın başlarında Donald Trump ve destekçileri tarafından görevden alınmadan önce ilan edilen laboratuvar sızıntısı teorisinin yeniden canlanması, Joe Biden'in baş tıbbi danışmanı Dr Anthony Fauci'nin tartıştığı e-postaların yayınlanması ve bu teoriden duyulan memnuniyetsizliği körükledi . Dünya Sağlık Örgütü'nün pandeminin kökenlerini araştırmak için ilk çabaları.

Çoğu bilim insanı, virüsün doğada bir hayvandan insana bulaştığı teorisini destekliyor. Wellcome Trust'ın direktörü Jeremy Farrar 4 Haziran'da “En iyi bilimsel kanıtlar buna işaret ediyor” dedi.

Ancak laboratuvar sızıntısı teorisini destekleyecek daha az kanıt varsa, diğerleri bunun nedeninin kimsenin onu aramadığını söylüyor.

Çin'e misyon

DSÖ Ocak ayında Çin'e bir ön misyon gönderdiğinde, ekip, Covid-19'un ilk bildirildiği şehir olan Wuhan'daki laboratuvarlardaki personelle görüştü, ancak görevi bu olmadığı için kapsamlı bir adli soruşturma yürütmedi.

Ekibe eşlik eden Paris merkezli Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün hazırlık ve dayanıklılık başkanı Keith Hamilton, “Bu asla bir denetim değildi” diyor. “Daha fazla araştırma için kanıtlara bakmak ve çalışmaları tasarlamak için Çin'deki meslektaşlarıyla bir işbirliğiydi.”

King's College London'da biyolojik tehditler konusunda uzman olan Filippa Lentzos'a göre, DSÖ misyonu daha erken gitmeli ve daha derine inmeli, örneğin koronavirüslerle çalışan laboratuvarlarda viral koleksiyonları örneklemeli ve gerçekleştirilen deney türlerini ve gerçekleştirilen deney türlerini incelemeliydi. güvenlik prosedürleri takip edildi. “Asıl sorun Çin'in etkisiydi” diyor. “Çin, misyonun yetkisini, bağımsızlığını ve erişimini etkiledi.”

DSÖ genel müdürü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, 30 Mart'ta bir ay süren misyonun bulgularını sunduğunda, bir teori asla kesin olarak kanıtlanamayacağından - yalnızca çürütüldüğünden - tüm teorilerin masada kaldığını söyledi.

Mayıs ayında Science dergisine olası bir laboratuvar sızıntısının araştırılması çağrısında bulunan bir mektubu imzalayanlardan biri olan Stanford Üniversitesi biyogüvenlik uzmanı David Relman, o zamandan beri her iki teori için de kanıtların zayıf ve koşullu olduğunu savundu .

Ancak Glasgow Üniversitesi'nde viral evrim üzerine çalışan David Robertson, bunun aralarında "yanlış bir eşdeğerlik" oluşturduğunu, çünkü artık birçok kanıtın doğal bir yayılma olayına işaret ettiğini söyledi.

Mart 2020 itibariyle bilim adamları , Sars-CoV-2'nin kasıtlı manipülasyonun ürünü olmadığından emindiler .

Üzerinde çalışmakta olan bir laboratuvardan doğal bir virüsün kazara sızmasını engelleyemediler, ancak kısmen Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün (WIV) araştırması sayesinde, koronavirüslerin insanları enfekte etme kapasitesine sahip olduğu da biliniyordu. ve hem 2003'te orijinal şiddetli akut solunum sendromu (Sars) salgınına neden olanla hem de Çin yarasa popülasyonlarında dolaşan Sars-CoV-2 ile ilgiliydi.

Yarasa martı gübresi mağaralarda toplanan ve gübre olarak kullanılır kırsal Çin'in kesimindeki halkın olmuştu bulundu önceki enfeksiyonuna işaret eder bu virüslere karşı antikor taşıyan edilecek. Başka bir deyişle, herhangi bir laboratuvarın katılımı olmadan bir yayılma olayı gerçekleşmiş olabilir.

Yine de virüsün bir laboratuvardan kaçmış olması mümkün. Bazı laboratuvar sızıntısı teorisyenleri, Covid-19'un ilk salgınının, koronavirüsleri inceleyen birkaç yüksek güvenlikli laboratuvara ev sahipliği yapan Wuhan'da gerçekleşmesinin şüpheli olduğunu düşünüyor.

Ancak Robertson, Wuhan'ın bir şehir olmasının yeterli bir açıklama olduğunu söylüyor. Virüsün daha önce insanlara bulaşmış olabileceği kırsal alanların aksine, Wuhan bir salgını sürdürmek için nüfus yoğunluğuna - 11 milyon kişiye - sahip.

Bilinen tüm yarasa koronavirüsleri arasında, genomunun %96'sını paylaşan Sars-CoV-2'ye en çok benzeyeni, WIV'deki araştırmacıların pandemi öncesinde üzerinde çalıştığı bir virüs olan RaTG13'tür.

Ancak RaTG13 tanımlandığından beri, Çin ve Güneydoğu Asya'daki yarasalardan da Sars-CoV-2'ye oldukça benzeyen başkaları izole edildi. Çin'in Yunnan eyaletinden bir grup, geçen hafta Cell dergisinde açıklandı . Robertson, “RaTG13, Wuhan Viroloji Enstitüsü ve Sars-CoV-2 arasındaki bağlantı artık gerekli değil” diyor.

'Doğa en büyük biyo-teröristtir'

Fauci e-postalar önermek bir virüsün kasıtlı modifikasyonu dışarı iktidar kağıt yayınlanmasından önce, bu bulguların nasıl yorumlanacağı konusunda üst düzey bir tartışma olduğunu. Bu, Sars-CoV-2'nin olağandışı özelliklerinin WIV'te veya başka bir Wuhan'da bir virüsün salgınların nasıl meydana geldiğine ışık tutmak için daha tehlikeli hale getirildiği "işlev kazancı" deneylerinin ürünü olup olmayacağına dair spekülasyonları teşvik etti. laboratuvar.

Böyle bir özellik, proteinde Sars-CoV-2'nin yüzeyinde sivri uçları oluşturan ve insan hücrelerine girme yeteneğini artıran bir yapı olan furin bölünme bölgesidir. Ancak birçok araştırmacı, pandemik potansiyeli olan bir virüsün - kendisi de nadir görülen bir durum - nadir özelliklere sahip olmasının şaşırtıcı olmadığına dikkat çekti. New York'taki Rockefeller Üniversitesi'nden bir virolog olan Paul Bieniasz, koronavirüslerin doğal işlev kazanımı deneylerinde genellikle genomlarının parçalarını değiştirdiğini söylüyor. "Son yirmi yılda böyle bir olay Sars'ı doğurdu."

Belçika'nın pandemi müdahalesini koordine etmeye yardımcı olan bir virolog olan Marc Van Ranst şöyle diyor: “Doğa, var olan en büyük biyo-teröristtir. Bir virüs yaratmak ve onu türler arasında zıplatmak için çok fazla yardıma ihtiyacı olmadığını defalarca gösterdi.”

Sars-CoV-2'nin pandeminin başlangıcında insanlara şüpheli bir şekilde iyi adapte olduğu iddiası da çok az destek buluyor. Kediler, köpekler, vizonlar, kaplanlar ve aslanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli türlere bulaşıyor ve kısmen başak proteininde daha fazla değişiklik yaparak pandemi üzerinde insanlara daha iyi adapte olmuş bir şey varsa.

Bu, laboratuvar sızıntısı teorisini şimdilik, Vuhan'da bir kış ayı olan Kasım 2019'da WIV'in yaklaşık 600 personeli arasında görülen üç solunum yolu hastalığı vakasının doğrulanmamış raporlarına ve enstitünün viral genom dizilerinin bir veritabanını alması gerçeğine dayandırıyor. iki ay önce çevrimdışı - bilgisayar korsanlarından korumak için WHO araştırmacılarına söylediler.

DSÖ misyonunun bulguları arasında, laboratuvarca doğrulanmış en eski Covid-19 vakalarının üçte ikisinin Wuhan'daki Huanan deniz ürünleri toptan satış pazarıyla bağlantısı olduğu ve bu pazara maruz kalmayı Ocak ayından önce hastalığa yakalanmak için en büyük risk faktörü haline getirdiğiydi. 2020.

Bir süredir, araştırmacılar piyasa ile bariz bir bağlantısı olmayan ilk vakalar karşısında şaşkına döndüler, ancak şimdi yaptıkları gibi, Sars-CoV-2'nin asemptomatik bulaşmasının yaygın olduğunu bilmek, bu daha az şaşırtıcı görünüyor. Bu insanlar virüsü, pazarı ziyaret eden ancak kendilerinde hiçbir belirti göstermeyen başkalarından kapmış olabilir.

Sars'ın insanlara yarasalardan misk kedileri ve rakun köpekleri yoluyla ulaştığı ve bir ara konakçı aracılığıyla -belki de Huanan pazarında satılan bir hayvan- bir yolun da Sars-CoV-2 için büyük olasılıkla olduğu düşünülüyor, ancak doğrudan yarasalardan atlamış olması mümkün. . DSÖ müfettişleri Ocak ayında piyasayı denetlediğinde, piyasa birkaç haftadır kapalıydı, ancak geçen hafta yayınlanan bir makale , pandemiden hemen önce orada vahşi ve çiftlik canlı hayvanların satışta olduğunu daha önceki raporları doğruladı. Bu, bazılarının, pazardaki pay sahipleri ile görüşmenin, laboratuvarları adli olarak araştırmaktan daha acil olduğunu iddia etmesine neden oldu.

Şimdilik, varsayılan bir ara konakçının kimliği bir sır olarak kalıyor ve atalardan kalma bir virüsün yarasalardan hangi yolu izlediğini gösterecek kadar Sars-CoV-2'ye yeterince yakın bir virüs bulunamadı.

Asla olmayabilir. Ara konak, bu virüsü on yıllarca veya yalnızca geçici olarak - örneğin birkaç haftalığına - barındırmış olabilir ve ikinci durumda, enfekte olmuş hayvanlar çoktan ölmüş olabilir. Olarak - Virüs artık insanlardan başka hayvanların geri dökmek için fırsat etti çünkü daha fazla zaman, daha o tür tespit etmek olur geçer oldu geçen yıl Danimarkalı vizon üzerinde çiftlikleri.

Doğal mı yoksa laboratuvar yapımı mı? İkili bir seçim olmayabilir

Covid'in kökenleri konusundaki anlaşmazlıkla ilgili sorunlardan biri, gerçeklik çok daha karmaşık olduğunda teoriler arasında ikili bir seçim olduğunu öne sürmesidir. Virüs, vahşi bir hayvandan ziyade bir çiftlik hayvanından bir çiftlik işçisine bulaştıysa, köken “doğal” mıydı? Yayılma olayı, bir yarasa mağarasında saha çalışması yapan bir araştırmacıyı içeriyorsa ve farkında olmadan virüsü şehre guano sıçramış ayakkabısıyla geri getiriyorsa?

Bu arada, diğer teoriler hak ettikleri ilgiyi görmüyor olabilir. Örneğin, Çin'in Suzhou kentindeki Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi'nde viral evrim biyoloğu olan Xiaowei Jiang ve diğerleri, henüz hakemli olmayan bir araştırmada, Afrika domuz ateşinin 2018'de Çin'deki domuz popülasyonlarını yok ettiğine dikkat çekiyor , potansiyel olarak Sars-CoV-2 ile enfekte olabilecek vahşi hayvanlar da dahil olmak üzere daha egzotik et kaynaklarına talep arttı. Bu, Covid-19'un ortaya çıkması için ekolojik baskıyı artırmış olabilir.

DSÖ, planladığı ileri çalışmaların ayrıntılarını henüz açıklamadı, ancak Hamilton, diğerleri gibi, ön görevle ilgili beklentilerin çok yüksek olduğunu düşünüyor. Yeni hastalıkların nereden geldiğini belirlemek genellikle yıllar almıştır. Sars Yarasa kökenleri değildi tespit - Kuzey Amerika'da bildirildi hangi ilk vaka - Araştırmacılar 2009 domuz gribi salgını kökenlerini araştırırken, 2017 yılına kadar  Meksika olanlar, 2016 yılında, daha sonra Asya domuzlar üzerinde ilk ve.

28 Mayıs'ta DSÖ'nün sağlık acil durumları programının genel müdürü Mike Ryan, yalnızca üyelerinin izin verdiği kadar güçlü olan DSÖ'nün “dünyanın istediği yanıtları vermesi imkansız bir konuma yerleştirildiğini” söyledi. Bilim adamlarından siyasetten arınmış bir ortamda kanıtları takip etmelerine izin verilmesini istedi.

Ancak bunun mümkün olup olmayacağı belli değil. Relman, örneğin, uzun etmiştir savundu laboratuvar kazaları beri, potansiyel olarak tehlikeli patojenleri ile kazanç fonksiyon-araştırma karşı olanları geçmişte ve yeniden gerçekleşebilir. Robertson için bu geçerli bir tartışma, ancak Kovid-19'un laboratuvar kaynaklı olmasını kanıtların gösterdiğinden daha olası kılmıyor.

Bazı Fransız biyolog Virginie Courtier gibi, o bile bilimsel forumlarda laboratuar kaçak teorisini tartışırken çok dolu hale geldi ve hissediyorum alınan diğerleri parmak işaret Çin ile işbirliğini de yapacak endişe ederken, daha ana akım prizlerine endişelerini - ve dolayısıyla cevapları bulmak daha zor. Robertson, meslektaşlarının meteorologların kitabından bir yaprak koparmasını istiyor: “Fırtınanın başladığı ülkeyi suçlamıyorsun.”

Geçen yaz pandemik müdahale çalışmasıyla bağlantılı olarak ölüm tehditleri aldığından beri polis koruması altında yaşayan Van Ranst için, gelecekteki yayılma riskini azaltmak açısından Covid'in kökenlerini belirlemek önemlidir, ancak bu bir öncelik değildir. “Elimizdeki pandemiye ve bu virüsü durdurmaya odaklanalım” diyor.

Editör: TE Bilisim