Milyonlarca mülteci ve göçmen, ev sahibi topluluklardan daha kötü sağlık sonuçlarıyla karşı karşıyadır ve bu durum, bu topluluklar için sağlıkla ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ulaşmayı tehlikeye atabilir. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) uyarısı, Çarşamba günü yayınlanan mülteci ve göçmenlerin sağlığına ilişkin ilk raporunda yer alıyor. 

Hareket halindeki insanların ihtiyaçlarına duyarlı sağlık hizmetlerine erişebilmelerini sağlamak için acil eylem çağrısında bulunuyor. 

“İster seçimle, ister zorla, hareket halinde olmak insan olmaktır ve insan yaşamının bir parçasıdır. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir kişinin motivasyonu, durumu, kökeni veya göçmenlik durumu ne olursa olsun, sağlığın herkes için bir insan hakkı olduğunu ve evrensel sağlık kapsamının mültecileri ve göçmenleri içermesi gerektiğini açık bir şekilde yinelemeliyiz” dedi.

Zorlu zamanlar 

Küresel olarak, yaklaşık bir milyar göçmen veya yaklaşık sekiz kişiden biri var.

Hastalık, kıtlık, iklim değişikliği ve savaş, insanları anavatanlarından kaçmaya zorladı ve Ukrayna'daki çatışma, dünya çapında yerinden edilmiş insan sayısını tarihte ilk kez 100 milyonun üzerine çıkarmaya yardımcı oldu.

Aynı zamanda, COVID-19 salgını göçmen ve mültecilerin sağlık ve geçim kaynaklarını orantısız bir şekilde etkilemeye devam ediyor. 

Dünyanın dört bir yanından gelen kapsamlı bir veri incelemesine dayanan rapor, mültecilerin ve göçmenlerin doğal olarak ev sahibi topluluklardan daha az sağlıklı olmadıklarını ortaya koyuyor.

Kirli, tehlikeli işler 

Daha kötü sağlık sonuçları, dilsel, kültürel, yasal ve diğer engellerle birleştirilen eğitim, gelir ve barınma gibi çeşitli optimal olmayan sağlık belirleyicilerinin etkisinden kaynaklanmaktadır.

Rapor, özellikle diğer faktörlerle birleştiğinde, göç ve yerinden edilme deneyiminin sağlık ve esenlik açısından kilit bir faktör olduğunun altını çiziyor.

Beş DSÖ bölgesinde 16 ülkeden 17 milyondan fazla katılımcının yakın zamanda yaptığı bir analiz, göçmen olmayan meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında, göçmen işçilerin sağlık hizmetlerini kullanma olasılıklarının daha düşük ve mesleki bir yaralanmaya sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.

Ayrıca, dünyadaki 169 milyon göçmen işçinin önemli bir kısmı kirli, tehlikeli ve zorlu işlerde istihdam edilmektedir.

Göçmen olmayan işçilerden daha fazla iş kazası, yaralanma ve işle ilgili sağlık sorunları riski altındadırlar. Durum, sağlık hizmetlerine genellikle sınırlı veya kısıtlı erişimleri ve kullanımları nedeniyle de kötüleşmektedir.

Editör: TE Bilisim