ABD ve Kanada'daki sıcak hava dalgasının ardından iklim bilimcileri, yükselen sıcaklıkların tahmin edilenden daha hızlı ve daha sert vurabileceğini söylüyor.

Önde gelen bir grup iklim bilimci, Kanada ve ABD'deki son derece yüksek sıcaklıkların ardından, dünyanın önceden tahmin edilenden daha hızlı ve daha sert vurabilecek aşırı sıcaklık için hazırlıkları hızlandırması gerektiği konusunda uyardı.

Geçen hafta British Columbia, Washington eyaleti ve Portland, Oregon'un üzerindeki ısı kubbesi , bazı yerlerde günlük sıcaklık rekorlarını 5C'den (9F) fazla kırdı - uzmanlar, iki hafta önce imkansız olduğu düşünülen bir artış, iklimin değişebileceğine dair endişelere yol açtı. tehlikeli bir eşiği geçtik.

Çarşamba günü yayınlanan sıcak hava dalgasının ilk analizi, insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı havayı en az 150 kat daha olası hale getirdiğini buldu.

Sera emisyonlarının bir sonucu olarak dünya çapında sıcaklıklar artıyor ve bilim adamları uzun süredir ısı kayıtlarının artan sıklıkta kırılacağını tahmin ediyor.

Ancak yeni çalışmanın yazarları, en son ısınma artışının iklim modellerinin en kötü senaryolarını bile aştığını söyledi. Bu, onları sıcak hava dalgaları hakkındaki anlayışlarını gözden geçirmeye ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinin benzer sıcaklık sarsıntılarına maruz kalma olasılığını düşünmeye zorluyor.

Dünya Hava Durumu Atıf grubunun kurucularından biri olan Oxford Üniversitesi'ndeki çevresel değişim enstitüsünün direktör yardımcısı Dr Friederike Otto, "Bu, şimdiye kadar gördüğüm rekordaki en büyük sıçrama" dedi. en son çalışma. “Sıcak hava dalgalarının geçmişte olduğu gibi davranmasını kesinlikle beklememeliyiz… hazırlanmamız gerekenler açısından.”

Şu anda kilit bir odak noktası, etkilenen bölgelerin sadece şanssız olup olmadığı veya iklim sisteminin bir eşiği geçip, küçük bir genel küresel ısınmanın aşırı sıcaklıklarda daha hızlı artışa neden olabileceği yeni bir aşamaya girip girmediğidir.

Henüz bu konuda bilimsel bir fikir birliği yok, ancak araştırmacılar şimdi acil olarak kuraklık veya yavaşlayan bir jet akımı gibi ek iklim bozulma biçimlerinin sıcak hava dalgalarını artırıp artırmayacağını araştıracaklar.

Yeni makalenin yazarlarından bir diğeri, Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü'nden Geert Jan van Oldenborgh, geçen yıla kadar standart iklim modellerinin, daha geniş küresel ısınma trendlerinden kabaca iki kat daha hızlı hareket eden ısı dalgaları için bir üst sınır olduğunu varsaydığını söyledi. .

“Neler olduğunu bildiğimizi düşündük… Sonra üst sınırın çok üzerinde olan bu sıcak hava dalgası geldi. Geçen yılın bilgisi ile bu imkansızdı. Bu şaşırtıcı ve sarsıcıydı” dedi. "Artık iki hafta öncesine göre sıcak hava dalgalarından çok daha az eminiz. Bunun her yerde olma olasılığı konusunda çok endişeliyiz ama henüz bilmiyoruz.”

Son manşetler, Birleşik Krallık'a benzer bir enlemde 49.6C ile rekor kıran ABD ve Kanada'ya odaklandı. Orman yangınlarına, buzul erimiş su taşkınlarına, elektrik kesintilerine ve bozuk yollara da yol açan ısıyla bağlantılı 500'den fazla ölüm oldu.

Bilim adamları, özellikle çok fazla izleme istasyonu olmayan ve medyada çok daha az yer alan Sahra altı Afrika'da, genellikle eksik rapor edilmelerine rağmen, benzer ısıtma eğilimlerinin dünyanın birçok yerinde bulunabileceğini vurguladılar. Sibirya ve Pakistan'ın bazı kısımları son zamanlarda alışılmadık derecede yoğun ısı dalgaları yaşadı. Geçen ay Helsinki, Moskova ve Estonya'da şimdiye kadarki en sıcak Haziran günleri kaydedildi.

World Weather Attribution grubu daha önce iklim krizi ile Sibirya'daki 2020 sıcak dalgası, 2019-20 Avustralya orman yangınları, 2018 ve 2019'daki Avrupa ısı dalgaları ve 2019'da Teksas'ı vuran Tropical Storm Imelda dahil olmak üzere diğer aşırı olaylar arasında güçlü bir bağlantının izini sürdü.

Otto, insan kaynaklı emisyonların, mevcut bilgisayar modellerinde yeterince temsil edilmeyen seviyelere ulaşan sıcak hava dalgaları üzerinde en net ve en yıkıcı etkiye sahip olduğunu söyledi.

"Bu çalışmadan herkesin alması gereken şey, iklim değişikliğinin etkisinin bugün nasıl ortaya çıktığı, büyük ölçüde sıcak hava dalgalarının güçlü yoğunluğu ve sıklığında olduğudur" dedi.

Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi ve Twente Üniversitesi'nden Maarten van Aalst, ölümler, hastalıklar, kaçırılan çalışma saatleri ve maddi hasar açısından maliyetlerin hızla arttığını söyledi.

"Hem 2019 hem de 2020'de sıcak hava dalgaları en ölümcül felaketlerin küresel listelerinde zirveye yerleşti. Burada başka bir korkunç örneğimiz var - ne yazık ki artık bir sürpriz değil, çok endişe verici bir küresel eğilimin parçası" dedi.

Bildirilen geçiş ücreti muhtemelen hafife alınmış olabilir, çünkü ölüm sertifikalarında ısıdan nadiren bahsedilir. Van Aalst, hükümetleri sıcak hava dalgalarına karşı erken uyarı sistemlerini ve karşı önlemleri güçlendirmeye çağırdı. Mimarlar ve şehir plancıları da daha fazla yeşil alan ve soğutma alanı olan binalar ve şehir merkezleri tasarlamalıdır.

Bilim adamları, daha da acil olanın, küresel ısınmaya neden olan emisyonların hızlı bir şekilde aşamalı olarak kaldırılması olduğunu söyledi. Şu anki ısınma seviyesinde -endüstri öncesi seviyelerin yaklaşık 1.2C üzerinde- kuzeybatı Amerika'daki son ölümcül sıcaklık olağanüstü kabul ediliyor, ancak yeni çalışma, küresel sıcaklıkların artması durumunda her beş ila 10 yılda bir meydana gelebileceğini buldu. 2C, 2050 kadar erken gelebilir.

Jonathan Watts

Editör: TE Bilisim