BM Genel Sekreteri Salı günü, kentsel çatışmalara yakalanan  sivillerin nasıl korunacağı konusunda bir  Güvenlik Konseyi  tartışması başlatırken, şu anda 50 milyondan fazla insanın kasaba ve şehirlerdeki çatışmalardan etkilendiğini söyledi.

Aslında António Guterres, nüfusun  yoğun olduğu bölgelerde patlayıcı silahlar kullanıldığında, ölen ve yaralananların yaklaşık yüzde 90'ının şiddeti kışkırtmada hiçbir rol oynamadığını da  sözlerine ekledi .

BM başkanı, “Siviller hem hemen sonrasında hem de uzun vadede yıkıcı zararlar görebilir” dedi. 

Ona göre, birçok mağdur yaşam boyu sakatlık ve ağır psikolojik travma ile karşı karşıya. Su, elektrik ve sanitasyon altyapısı genellikle zarar görür ve sağlık hizmetleri ciddi şekilde kesintiye uğrar.  

Vurgulanan vakalar

Genel Sekreter şef daha sonra bazı örneklerden bahsetti. 

Geçen yıl Gazze'de İsrail ve Hamas militanları arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda okul ve sağlık tesisinin hasar gördüğüne işaret eden Erdoğan, yaklaşık 800 bin kişinin borulu suya erişimi olmadığını hatırladı.  

Afganistan'da geçen Mayıs ayında Kabil'de bir lisenin önünde meydana gelen patlamada çoğu kız 90 öğrenci hayatını kaybetmiş ve 240 kişi de yaralanmıştı. 

Guterres, “Acil acı ve ıstırabın ötesinde,  okullara verilen zararın dolaylı etkileri, aksamadan eğitime, erken evlilik olasılığının artmasına ve silahlı gruplara katılmaya kadar uzanıyor” dedi.

Yemen'de 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ağır patlayıcı silahların kullanılması ülkedeki her kaynağı ve sistemi bozdu. 

BM şefi, "Afganistan'dan Libya, Suriye, Yemen ve ötesine, savaşçılar aralarında hareket ettiğinde ve askeri tesisleri ve teçhizatı sivil altyapının yanına koyduğunda sivillere zarar verme riski artıyor" dedi. 

Diğer etkiler

Bu tür bir çatışmanın sonuçları, daha acil etkisinin çok ötesine geçerek insanları, büyüyen kentsel alanlardaki siviller üzerinde açlığa varan ve buna kadar uzanan korkunç bir etkisi olan kuşatmalar ve ablukalar riskine sokar.  

Bay Guterres, “ Kentsel savaş milyonlarca insanı evlerinden olmaya zorlayarak rekor sayıda mülteciye ve ülke içinde yerinden edilmiş insanlara katkıda bulunuyor ” dedi. 

Örneğin, Irak'ın Musul kentindeki konutların yüzde 80'inin yıkılmasından dört yıl sonra, tahminen 300.000 kişi hala yerinden edilmiş durumda. 

Şehirlerdeki savaşlar ayrıca hem çevre hem de insan sağlığı için risk oluşturan milyonlarca ton enkaz oluşturur. Ve patlamamış mühimmat, insanların eve dönmesini çok tehlikeli hale getiriyor. 

Bunun da ötesinde, binaların toplu yıkımı, kalkınmayı onlarca yıl geriye götürerek  Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik ilerlemeyi baltalıyor .  

Miktar

Bay Guterres, Konsey Üyelerine “ şehirlerde savaş açmanın korkunç insani maliyetinin kaçınılmaz olmadığını; bu bir seçimdir ."

Ardından, etkisini önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilecek bazı önlemleri paylaştı. 

Birincisi, uluslararası insancıl hukukla ilgili olarak, son yıllarda bu yasalara uyum konusunda artan endişelerin görüldüğünü kaydetti.

“Ciddi ihlaller için hesap verebilirliğin esas olduğunu” belirtti ve Üye Devletlerin iddia edilen savaş suçlarını azami ölçüde soruşturmak ve kovuşturmak için siyasi irade göstermeleri gerektiğini savundu. 

"Bunu kurbanlara ve sevdiklerine borçluyuz - ve aynı zamanda güçlü bir caydırıcı olarak hizmet etmek de çok önemli" diye açıkladı.

Seçenekler ve daha iyi uygulamalar

Çocuklar, Yemen'in eski San'a kentinde hava saldırısında hasar gören bir evin önünde oturuyor.  (dosya)
Çocuklar, Yemen'in eski San'a kentinde hava saldırısında hasar gören bir evin önünde oturuyor. (dosya), © UNICEF / Alessio Romenzi tarafından

İkinci olarak, Genel Sekreter, çatışmanın taraflarının savaş yürütürken seçenekleri olduğunu açıkladı.

Bay Guterres, “Şehirlerde savaşırken, nüfuslu bölgelerde açık savaş alanlarında olduğu gibi savaşamayacaklarını kabul ederek, silah ve taktik seçimlerini uyarlamalılar” dedi. nüfuslu bölgelerde geniş alan patlayıcı silahlar. 

Üçüncü ve son olarak, Bay Guterres, şehirlerde ve kasabalardaki iddia edilen olayların daha sistematik olarak izlenmesi de dahil olmak üzere daha iyi politikalar ve uygulamalar için davayı açtı.

BM şefi, bu tür bir analizin silah satışlarına daha sorumlu bir yaklaşım hakkında bilgi verebileceğine ve kayıp kişilerin akıbetinin netleşmesine yardımcı olabileceğine, sivil zararı en aza indirmenin yollarını bilgilendirebileceğine ve hesap verebilirlik, kurtarma ve uzlaşı sağlanmasına yardımcı olabileceğine inanıyor.  

Kızıl Haç eylem çağrısı

Kentsel savaşa insani müdahalenin ön cephesindeki ana kuruluşlardan biri olan Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı da konseye hitap etti.

Peter Maurer, Konsey Üyelerine uluslararası insancıl hukuka uyumu artırmak için dört eylem çağrısı sundu; temel hizmetleri korumak için önlemler almak ve uygulamak; açlığı ve gıda güvensizliğini azaltmak ve kıtlığı önlemek için çabaları yoğunlaştırma; ve ülke içinde yerinden edilmeyi önlemek ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için korumayı artırmak.

"Savaşların hızla değiştiğine" dikkat çeken Maurer, uluslararası toplumun "savaşların insani etkilerini önleme ve bunlara yanıt verme çabalarımızı sürdürmekte zorlandığını" savundu.

“ Bu, en şiddetli şekilde şehir savaşında sıkışıp kalan insanlar tarafından yaşanıyor. Şimdiki ve gelecek nesiller adına daha fazlasını yapabiliriz ve yapmalıyız ” dedi. 

Editör: TE Bilisim