Sahte veya hatalı COVID-19 ürünlerinde yasadışı ticaret patladı

Çarşamba günü yayınlanan yeni BM araştırmasına göre, COVID-19 ile mücadele etmek için tıbbi ürünlere olan talep artışı, standart dışı ve hatalı mal kaçakçılığının artmasına neden oldu.

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi ( UNODC ) Genel Müdürü Ghada Waly, “Kamu kaygısı ve artan KKD ve ilaç talebinin artması için COVID-19 krizini kullanan suçluların sağlık ve yaşamı risk ediyorlar ” dedi.

UNODC araştırma özetinde “COVID-19 ile Tıbbi Ürünlerin Tehdit Olarak Ticareti” başlıklı Halk Sağlığına Giriş yazısında koronavirüs ürünlerinin üretimini ve satışını önlemeyi amaçlayan düzenleyici ve yasal çerçevelerdeki eksiklikleri daha da vurguladı.

Araştırma, suç çetelerinin hem koronavirüsü çevreleyen belirsizlikleri hem de ulusal düzenleme rejimlerindeki tutarsızlıkları kullandığını ortaya koyuyor.

BM suçla mücadele şefi; “Uluslararası örgütlü suç grupları, standart ve tahrif edilmiş tıbbi ürünü seyreltmek için ulusal düzenlemeler ve gözetimdeki boşluklardan yararlanıyor” dedi.

Tıbbi ürünlerin tahrifatı, ürünler hastalığı doğru bir şekilde tedavi edemeyeceği ve ilaç direncinin gelişmesini kolaylaştırabileceği için halk sağlığı için önemli riskler taşıdığı belirtildi.

Suç grupları ayrıca, sağlık ve ceza adalet sistemlerindeki güvenlik açıklarından ve boşluklardan yararlanmak için COVID-19 salgını kaynaklı fırsatlara hızla uyum sağladığı ileri sürüldü.

Kanıtlar, standart dışı ve tahrif edilmiş tıbbi ürünlerin imalatını ve ticaretini içeren sahtekarlık ve dolandırıcılığın aslında virüsün yaygınlığını da göstermektedir denildi.

Waly, “Ülkelerin boşlukları kapatmak için işbirliğini artırmalarına, kolluk kuvvetleri ve ceza adaleti kapasitelerini geliştirmelerine ve insanları güvende tutmak için kamu bilincini artırmaya yardımcı olmamız gerekiyor” dedi.

Uyumlaştırılmış küresel yaklaşım gerekli

Salgın, kimlik avı ve iş e-posta saldırıları da dahil olmak üzere veri tabanlı dolandırıcılıklarda bir patlama ya da alıcıları kandırmak için sahte kurumsal web siteleri oluşturulmasını da vurguladı.

UNODC'nin araştırması ayrıca organize suç gruplarının davranışının pandemi boyunca yavaş yavaş değişeceğini öngörüyor.

Bir aşı geliştirildiğinde, muhtemelen odak noktasında KKD kaçakçılığından aşı ticaretine kaymaya yol açacaktır.

Ayrıca, araştırmaya göre, pandemiyi ele alan kritik altyapı üzerindeki siber saldırılar da sağlık ihale yetkililerine yönelik çevrimiçi dolandırıcılık şeklinde devam edecek gibi görünüyor.

UNODC, yasal çerçevelerin ve cezaların güçlendirilmesi ve sahte tıbbi ürünlerin üretiminin ve ticaretinin cezalandırılmasına yönelik daha uyumlu bir küresel yaklaşımın çok önemli olduğunu, çünkü yalnızca ortak bir yaklaşım, bireyleri ve halk sağlığını etkileyen suçlara etkili yanıtlar vermeyi sağlayacaktır.

Bununla birlikte, tıbbi ürünle ilgili suçları önlemek, tespit etmek ve bunlara yanıt vermek, tıbbi ürün sektöründe çalışan kişilerin yeni veya ek beceriler edinmesini gerektirecektir.

Dünya çapında COVID-19 dolandırıcılığı örnekleri

UK' ın Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) o hileli COVID-19-ilişkili ürün satan 471 sahte çevrimiçi mağazalar dahil, yalnızca Mart 2000'den fazla çevrimiçi coronavirüs dolandırıcılığı tespit edildiğini söyledi.

Fransa'daki  polis,  Nisan ayında klorokin sattığını iddia eden 70 sahte web sitesini kaldırdı.

İçinde COVID-19-ilgili dolandırıcılığı  ABD'de  bu yıl nisan ortasından Ocak başından itibaren, ABD yaklaşık olarak dolandırıcılık $ 13.400.000 tutarında ve 18.000'den fazla vatandaşlarını etkilemiştir.

2020'nin ilk dört ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nde  775 kötü amaçlı yazılım tehdidi, 621 e-posta spam saldırısı ve 145 URL saldırısı dahil olmak üzere COVID-19 ile ilgili 1.541 siber saldırı tespit edildi.

 Diğer üç ülkeden insan ticaretine maruz kaldıktan sonra Tayland'da 3.300 termometre ele geçirildiği bildirildi ve İtalya'da AB düzenlemelerine uymayan bir termometre raporu da kaydedildi.

Batı Balkanlar'daki örgütlü suç gruplarının,   kara para aklama ve sahte ürün ve koruyucu giysi üretimi ve ticareti için yasadışı kazançlarını yatırmaya katıldıklarına inanılmaktadır.

Rusya'da,  sahtekarlık soruşturmasının başladığı ve tedarik edilen ventilatörlerin standart dışı ve potansiyel olarak tehlikeli olduğu Birleşik Krallık'ta COVID-19 ile ilgili standart altı ve tahrif edilmiş ventilatör raporları bulunmaktadır. Standart altı vantilatörlerin arzı Bosna-Hersek'te de bildirildi.

Editör: TE Bilisim