İklim düşünce kuruluşu TransitionZero'nun araştırmasına göre, dünyanın sıcaklık artışlarını 1,5 Santigrat derece içinde tutma şansına sahip olması için 2030'dan önce yaklaşık 3.000 kömürle çalışan elektrik santralini kapatması gerekecek.

Glasgow'daki BM COP26 iklim değişikliği zirvesinden günler önce yayınlanan bir raporda TransitionZero, şu anda dünya çapında 2.000 GW'tan fazla kömürle çalışan enerjinin faaliyette olduğunu ve bunun neredeyse yarıya indirilmesi gerektiğini ve neredeyse kapatılması gerektiğini söyledi. Şu andan itibaren on yılın sonuna kadar günde bir birim.

Yaklaşık 1.000 gigawatt'lık kömürle çalışan kapasiteyi kapatma ihtiyacı, dünyanın en büyük iklimi ısıtan sera gazı kaynağı ve dünyadaki kömür yakıtlı santrallerin yaklaşık yarısının sahibi olan Çin'in daha temiz elektriğe geçişini hızlandırma sorumluluğunu yükleyecektir.

TransitionZero analisti ve raporun yazarı Matt Gray, "Mantıklı sonuç, çabaların yarısının Çin'den gelmesi gerekeceğidir" dedi.

Çin, kömürün toplam enerji karışımındaki payını 2005 yılında %72,4'ten geçen yıl %56,8'e düşürdü, ancak mutlak tüketim hacmi artmaya devam etti. Başkan Xi Jinping, bu yılın başlarında Çin'in kömür kullanımını kesmeye başlayacağını, ancak bunun ancak 2025'ten sonra olacağını söyledi .

Düzenleyiciler, fabrikaları kapanmaya zorlayan ve kış ısıtma ve elektrik arzını riske atan bir enerji krizini çözmek için gereken ekstra hacmi bulmaya çalıştıkça, kömür stratejisi de son haftalarda ek inceleme altına alındı.

Gray, kömür tüketiminin kısa vadede artacağını, ancak krizin Çin'i, sonunda ülkenin fosil yakıt bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacak reformları hızlandırmaya zorladığını söyledi.

Kömürle çalışan elektrik üreticilerinin operatörlerini toptan satış piyasası yoluyla elektrik satmaya zorlamayı amaçlayan yakın tarihli bir politika, onları yenilenebilir kaynaklardan rekabete maruz bırakacak ve rekabet güçlerinin daha da düşük olduğunun altını çizecek.

"Işıkları açık tutmanın ve binaları sıcak tutmanın Çin hükümetinin kışa girmesinin özel önceliği olacağını söylemenin adil olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ancak umudumuz, bu krizin kömürle çalışan güce bağımlı olmaya yönelik bir uyandırma çağrısı olarak görülmesidir” dedi.

Editör: TE Bilisim