BM'nin eğitim ve kültür dairesi başkanı UNESCO Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel bir belirsizlik ve hapsedilme döneminde, kitapların okuyucuları zamanın ve sınırların ötesine taşıyarak özgürlüğe giden kapıyı açtığını söyledi. 

Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü'nün bu yılki baskısı için , UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay herkesi “bir kitap almaya, sayfalarını çevirmeye ve ondan yeni bir nefes almaya teşvik etti. "

Şimdi ihtiyacımız olan güç 

COVID-19 salgını sırasında , birçok insanın kilitli kalmaktan kaçmalarına ve kaygı ile başa çıkmalarına yardımcı olmak için okumaya yöneldiğini belirtti.   

Edebiyatın - sanatın da - hayatlarımızdaki temel önemi bize hatırlatıldığı için, şu anda hepimizin ihtiyaç duyduğu kitapların gücüdür. ” 

Bayan Azoulay, kitapların benzersiz olduğunu çünkü hem eğlendirme hem de öğretme yetenekleri olduğunu söyledi. 

“Farklı yazarlara, fikirlere ve kültürlere maruz kalarak kişisel deneyimlerimizin ötesinde dünyaları keşfetmenin bir yolu” dedi. “Aklımızdaki en derin yerlere ulaşmanın bir yolu. Sayfa sayfa kitaplar, zamana veya sınırlara göre serbestçe dolaşmamız için bize bir yol aydınlatır. Diğer bir deyişle, kitaplar bize özgürlük veriyor. " 

Edebi meslekleri koruyun 

Yazarlar William Shakespeare, Miguel de Cervantes ve Inca Garcilaso de la Vega'nın ölümleri münasebetiyle her yıl 23 Nisan'da Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü kutlanıyor. 

Bayan Azoulay, Günün "çalışmaları yüzyıllardır hayal gücümüzü büyüleyen" yazarları onurlandırırken, aynı zamanda kitaplarla ilgili tüm mesleklere, yani düzenleme, çeviri, yayıncılık ve kitap satışına saygı gösterdiğini söyledi.  

“Bu alanlar edebi mirasımızı yaymamızı, yeni fikirlerin ifade edilmesini ve hikayelerin yayılmasını mümkün kılıyor” diye açıkladı.  

“Bu meslekler korunmalı ve değerleri kabul edilmelidir. Bu, kültüre derin ve kalıcı bir tehdit oluşturan COVID-19 salgınının ortasında daha da alakalı." 

Okuma: Herkes için bir sığınak 

UNESCO başkanı, kitapların hem eğlendirmek hem de öğretmek için sahip olduğu benzersiz becerilerin altını çizdi. 

"Farklı yazarlara, fikirlere ve kültürlere maruz kalarak kişisel deneyimlerimizin ötesinde dünyaları keşfetmenin bir yolu" dedi. “Aklımızdaki en derin yerlere ulaşmanın bir yolu. Sayfa sayfa kitaplar, zamana veya sınırlara göre serbestçe dolaşmamız için bize bir yol aydınlatır. Diğer bir deyişle, kitaplar bize özgürlük veriyor." 

Bayan Azoulay, kitapların gücünün tamamen kullanılması gerektiğini vurguladı. "Herkesin okumaya sığınabilmesi ve bunu yaparak hayal edebilmesi, öğrenmesi ve düşünebilmesi için erişimlerini sağlamalıyız" dedi. 

UNESCO, Gürcistan'ın Tiflis kentini 2021 Dünya Kitap Başkenti olarak belirledi. Şehir, kitapları dijital oyunlara dönüştüren ve böylece herkese erişim sağlayan bir program dahil olmak üzere gençler arasında okumayı teşvik etmek için modern teknolojileri kullanmaya odaklandığı için seçildi.

Editör: TE Bilisim