Yeni BM raporunda ormansızlaşma yavaşladı ancak endişe konusu olmaya devam ediyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü (  ) Salı günü yaptığı açıklamada , son otuz yılda dünya çapında yaklaşık 178 milyon hektarlık orman kaybına rağmen, kayıp oranının bu dönemde önemli ölçüde azaldığını söyledi.

Bulgu, ormansızlaşma ya da ormanın tarım gibi diğer kullanımlara dönüştürülmesini amaçlayan en son Küresel Orman Kaynakları Değerlendirme raporunda (  ) geliyor.

 Genel Müdür Yardımcısı Maria Helena Semedo, "Dünya ormanları hakkındaki bilgi zenginliği, küresel toplum için orman sektöründe kanıta dayalı politika oluşturma, karar verme ve sağlam yatırımları kolaylaştırmaya yardımcı olan değerli bir kamu yararına sahiptir."  .

Orman alanı azalıyor

Rapora göre, küresel toplam orman alanı yaklaşık 4.06 milyar hektardır ancak azalmaya devam etmektedir.

FAO, ormansızlaşmanın 1990'dan beri başta Afrika ve Güney Amerika olmak üzere dünya genelinde yaklaşık 420 milyon hektarlık bir azalmanın olduğu tahmin ediyor.

Son 10 yılda orman alanlarının yıllık ortalama net kaybı için en önemli ülkeler Brezilya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Endonezya, Angola, Tanzanya, Paraguay, Myanmar, Kamboçya, Bolivya ve Mozambik.

Sürdürülebilirlik risk altında

Bununla birlikte, son yirmi yılda orman kaybı oranı önemli ölçüde düştüğü için iyi haberler var. Ormansızlaşma oranının 2015-2020 yılları arasında 2010-2015 yıllarında 12 milyona karşılık 10 milyon hektar olduğu tahmin edilmektedir.

Koruma altındaki orman alanı da yaklaşık 726 milyon hektara ulaştı: 1990'dan yaklaşık 200 milyon daha fazla.

FAO'ya göre yine de büyük endişe kaynağı var.

Raporun Koordinatörü Kıdemli Orman Sorumlusu Anssi Pekkarinen, sürdürülebilir orman yönetimi ile ilgili küresel hedeflerin risk altında olduğu konusunda uyardı.

“Sağladıkları diğer tüm mal ve hizmetlerin üretimini sürdürürken, sürdürülebilir gıda üretimi, yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği, biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğine katkıda bulunma konusunda ormanların tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için ormansızlaşmayı durdurmak için çabalarımızı artırmalıyız. ”Dedi.

Ormanlar: insanlar ve gezegen için

FRA raporu 1990'dan beri her beş yılda bir yayınlanmaktadır. İlk defa, yaklaşık 240 ülke ve bölge için ayrıntılı bölgesel ve küresel analizler içeren  içermektedir.

FAO genel müdür yardımcısı Semedo, "Yeni çıkan bu araçlar ormansızlaşma ve orman bozulmasına daha iyi yanıt vermemizi, biyolojik çeşitlilik kaybını önlememizi ve sürdürülebilir orman yönetimini iyileştirmemizi sağlayacak." Dedi.

BM ajansı, ormanların, hem insanlara hem de gezegene fayda sağlayan sürdürülebilir kalkınma için küresel çabaların merkezinde olduğuna inanıyor.

Dünyayı korumak milyonlarca kişi geçim kaynakları ya da yiyecekler için onlara bağlı olduğundan ormanları korumak çok önemlidir.

Ormanlar ayrıca diğer yaşam biçimlerinin yanı sıra binlerce farklı ağaç, memeli ve kuş türü içerir ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olurlar.

Bu nedenle, rapor gibi ormanlarla ilgili bilgiler, korumada hayati bir rol oynamaktadır. 21 Temmuz 2020

Editör: TE Bilisim