Şili'nin koruma uzmanları yerli geyiği kurtarmaya çalışıyor. 

Dünyada sadece 1.500 Güney And Geyiği (huemul) kaldı, ancak Şili'nin arması üzerinde bulunan geyiği kurtarmak için bir park koridoru oluşturuluyor.

Patagonya'nın kuzey Aysén bölgesindeki Las Horquetas vadisinde alacakaranlık. Geniş asfalt bir yolda birkaç araba kumlu kayalıkların altından yanaştı. Sadece birkaç metre ötede, araba ışıklarının ışığında üç geyik rahatsız edilmeden otluyor.

Patagonya huemul ( Hippocamelus bisulcus ) veya Güney And geyiği, Güney Amerika'da nesli en çok tehlikede olan toynaklı hayvandır. Derin gömme gözleri, tüylü boynuzları vardır ve bir bebekten daha büyük değildir. Bugün 1500'den daha azı hayatta kaldı - üçte ikisi Şili'de ve geri kalanı huemul'un ana yaşam alanının lenga ormanı ve çalılık olduğu Arjantin'de bulunuyor. Bilinen 101 alt popülasyondan oluşan ciddi şekilde parçalanmış gruplarda bulunurlar ve bunların %60'ı yalnızca 10-20 bireyden oluşur ve bu da onları acayip hava olaylarına karşı duyarlı hale getirir. Ayrıca zayıf genetik çeşitlilikten muzdaripler.

Huemul, ilk olarak 1834'te İngiliz ressam Charles C Wood Taylor'ın hükümeti, ülkenin arması için yaptığı tasarımda büyük ölçüde keşfedilmemiş Patagonya topraklarından bir yaratığın akbabaya eşlik etmesi gerektiğine ikna etmesiyle Şili'deki daha geniş halkın dikkatine sunuldu. . “Neredeyse bilinmeyen bir hayvan” olan huemul seçildi. Şili doğal anıt statüsü verildiği 2006'dan beri resmi olarak korunmaktadır ve 2010'da Şili ve Arjantin geyiği ortaklaşa korumayı kabul etmiştir.

Bugün, Şili'deki koruma çabaları hızlandırılıyor. 2001'den beri Şili'de Tortel yakınlarındaki 8.500 hektarlık (32 mil kare) kamu arazisinde huemul'u koruyan Aumen Vakfı'nın kurucusu Gustavo Saldivia nedenini bildiğini düşünüyor. "Kirpiklerini dalgalandırıyor. Seksi," diyor.

Rewilding Chile organizasyonu aynı zamanda restorasyon ve koruma projeleri için Patagonya'daki vahşi alanları ve özel otlak alanlarını satın alarak huemul'u korumak için çalışıyor. 

Fotoğraf: Matt Maynard

2018'de ülkeye 400.000 hektarlık yeniden vahşileştirilmiş arazi verdi ve bugün Şili'nin güney üçte birinde 1.700 mil boyunca uzanan 17 milli parktan oluşan bir patchwork'ü birbirine bağlayan bir Parklar Rotası oluşturmak için hükümetle işbirliği yaptı.

Parklar Rotası, farklı huemul alt popülasyonları arasındaki bağlantıları artırdı, ancak bu parklar arasındaki özel arazilerde çiftçilik, avcılık ve inşaat hala huemul için bir tehdit oluşturuyor. Bunu ele almak için Rewilding Chile, bir huemul ulusal koridoru oluşturdu .

Rewilding Chile'nin vahşi yaşam direktörü Cristián Saucedo, “Parkların Rotası omurgadır” diyor ve “şimdi huemul koridoru göğüs kafesini oluşturuyor.” Saucedo, nihai hedefin Patagonya boyunca huemul popülasyonlarının birbirine bağlılığını geri yüklemek olduğunu söylüyor, ancak önce sayıları artırılmalı ve şu anda işgal ettikleri alanlardaki tehditler azaltılmalıdır.

Kristine Tompkins: "Verdiğimiz hasarı geri almalıyız. Bunun bir yolu, zamanı tükenmekte olan önemli türler için koridorları restore etmektir."

2020'den beri Saucedo, 670 hektarlık özel arazinin satın alınmasını ve ardından Las Horquetas vadisinde hayvan çitlerinin kaldırılmasını denetledi ve onu huemul koridorunun önemli bir bölümünü oluşturmak için 180.000 hektarlık Cerro Castillo milli parkına bağladı.

Şili'yi Yeniden Yabanlaştırma müdürü olan Rody Álvarez, “Bu küçük toprak katkıları çok önemlidir, çünkü küçük olsalar da bu [huemul] 'adalarını' korumak ve birbirine bağlamak için kilit yerlerdir” diyor.

Rewilding Chile'yi 2021'de başlatan Tompkins Conservation'ın kurucu ortağı Kristine Tompkins şöyle diyor: “Yaban hayatına saygı duymak, verdiğimiz hasarı geri almak demektir. Bunu yapmanın bir yolu, zamanı azalan huemul gibi önemli türler için koridorları restore etmektir.”

Bu yılın başlarında yapılan bir çalışmada , huemul, yeniden tanıtılması biyolojik çeşitliliği olumlu yönde etkileyebilecek 20 önemli karasal türden biri olarak seçildi. Baş araştırmacı Carly Vynne şöyle diyor:

"Bu türü kurtarmaya odaklanmış bir çaba, yalnızca türün kendisine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda [Patagonya'nın] geniş alanlarında toplulukların tamamlanmasına da yardımcı olabilir."

Çalışma, Patagonya ceplerini yeniden birleştirmek, huemul'un, araziler arasındaki tükenmiş arazilerin geri kazanılmasına yardımcı olmak için azaltıldığını söyledi. Huemul, birçok Patagonya ekosisteminde eksik olan tek büyük memelidir. Saucedo, huemul'u "koruyucu bir tür" olarak tanımlıyor ve zarar görmüş bir ekosistemin nasıl iyileştiğine dair istihbarat sağlıyor.

Ancak huemul, iklim krizi ve arazi kullanımı değişikliği de dahil olmak üzere tehditlerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 

2018 araştırma makalesine göre, halihazırda orijinal habitatının %50'sinden daha azına düşürüldü ve büyük ölçüde daha sıcak kışların etkisiyle 2050 yılına kadar %60'lık bir azalma daha bekleniyor.

Álvarez, "Son 15 yılda bölge çok hızlı bir şekilde parçalandı" diyor. "Manzaralar parsellere bölünüyor." Bu mülklerin sahipleri, genellikle dikenli tellerden yapılmış çitler koyarak huemul habitatını bozar.

Huemul'u korumaya yönelik ortak çabalar, Las Horquetas'ta sayıların giderek arttığı, ancak türlerin IUCN Kırmızı Listesine göre hala düşüşte olduğu anlamına geliyor . Saucedo, Huemul'un kurtarılması için hem kamu hem de özel sektör arasında ve huemul popülasyonlarının sınırı aştığı Arjantin ile geniş kapsamlı görüşmelere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Saucedo, "Huemul'u yeniden vahşileştirmek için uzun vadeli bir bakış açısıyla işbirliğine ihtiyacınız var ve nihayetinde faydaları tüm insanlık için" diyor.

Editör: TE Bilisim