Yunanistan, Avustralya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık'ta insanlar sokağa çıkma yasağına ve aşı geçiş programlarına karşı protestolarda sokaklara dökülüyor.

Fransa ve İtalya da dahil olmak üzere birçok ülkede on binlerce insan, Fransız polisinin başkent Paris'teki protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanmasıyla COVID karşıtı önlemleri protesto etti.

Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aşısız insanlar için restoranlara ve kamusal alanlara erişimi büyük ölçüde azaltacak sağlık kartına karşı ülke çapında protestolarda tahmini 160.000 sokaklara çıktı.

Fransa'da göstericiler, "Macron, Tyrant", "Big Pharma özgürlüğü zincirliyor" veya "Utanç geçişine hayır" diyen pankartlar taşıyarak "Özgürlük, özgürlük" sloganları attı.

“Yeşil geçiş” adı verilen benzer bir plan, İtalya genelinde öfkeli gösterilere yol açtı. Roma, Napoli ve Torino'daki insanlar, sözde "yeşil geçiş" planları üzerinde "özgürlük" ve "kahrolsun diktatörlük" sloganları attılar.

Diğer kapalı alan etkinliklerinin yanı sıra restoranlarda yemek yemek ve sinemaları ziyaret etmek için önümüzdeki ayın başlarından itibaren sertifikaya ihtiyaç duyulacak.
Birçok kişi maske takmadan toplandı - ancak katılım beklenenden düşüktü.

Londra'da da binlerce insan, sivil özgürlüklerinin erozyonu olarak nitelendirdikleri duruma karşı protesto gösterileri düzenledi.

Göstericiler, Birleşik Krallık hükümetinin takip ve izleme uygulamasının hareketlerini sınırladığını ve bu ay sadece bir hafta içinde 600.000'den fazla kişinin kendini tecrit etmesinin söylendiğini söylüyor. Protestolar, İngiltere'deki çoğu Coronavirus kısıtlamasının kaldırılmasından bir hafta sonra geldi.

Daha önce, Avustralya'nın en büyük şehri olan Sidney'de izinsiz bir yürüyüş sonrasında düzinelerce protestocu tutuklandı. Organizatörler protestoyu “özgürlük” mitingi olarak adlandırmıştı. Katılımcılar, "Avustralya'yı Uyandır" ve "Bataklığı Boşaltın" yazılı pankartlar taşıdı.

London School of Hygiene and Tropical Medicine'de bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi bölümünde antropoloji, risk ve karar bilimi profesörü olan Heidi Larson, Al Jazeera'ya sağlık geçişinin "çok anlamlı" olduğunu söyledi.

“Ve ironik bir şekilde özgürlüklerini isteyenler için aşı, farklı özgürlüklere izin verebilir” dedi.

“Düşündüğünüzde, bu geçişin seçenekleri restoranları kapatmamız, büyük toplantıları durdurmamız. Larson, "Bu virüsün önüne geçmek istiyorsak bir yer vermeliyiz" dedi.

Bristol Üniversitesi'nde misafir halk sağlığı profesörü Gabriel Scally, El Cezire'ye pandemi önlemlerine muhalefette yeni bir şey olmadığını söyledi.

“Bence bu mitingler nispeten küçük. Pandemi boyunca, çeşitli şeylere karşı olduklarını ifade etmek için sokaklara dökülen küçük insan grupları gördük” dedi.

"Bazıları virüsün olmadığına, COVID-19'un olmadığına inanıyor. Bazıları bunun Bill Gates dahil her türden insanın bir komplosu olduğunu düşünüyor…

"Yeni bir şey değil. Tarihte aşılara karşı bir muhalefet olmuştur. Yeni ve insanlar çeşitli sorunlarla uğraşıyor. Her zaman karşı çıkan küçük bir grup insan vardır.”

Fransız sağlık kartı

Fransa Senatosu'ndaki yasa koyucular, parlamentonun alt meclisinin Cuma günü onaylamasının ardından Cumartesi günü tasarıyı tartışıyorlar.

Fransız virüs enfeksiyonları hızla artıyor ve hastaneye yatışlar yeniden artıyor.

Hükümet, savunmasız nüfusları ve hastaneleri korumak ve yeni karantinalardan kaçınmak için aşılamayı hızlandırmaya çalışıyor.

Fransız yetişkinlerin çoğu tam olarak aşılanmıştır ve anketler Fransız halkının çoğunluğunun yeni önlemleri desteklediğini göstermektedir.

Ama herkes değil. Protestocular, “Özgürlük! Özgürlük!” Cumartesi günü planlanan çok sayıda gösteriden birinde Paris'te yürüdü.

Geçen hafta sonu, Fransa genelinde 100.000'den fazla kişi önlemleri protesto etti.

Aralarında aşırı sağcı politikacılar ve aktivistlerin yanı sıra çeşitli nedenlerle Başkan Emmanuel Macron'a kızgın olanlar da vardı.

Ayrı ayrı, Endonezya ve Birleşik Krallık'ta hükümetler, artan enfeksiyonlar karşısında bile kısıtlamaların hafifletilmesi için baskı yapıyor.

Bu arada, olay yerindeki bir AFP gazetecisine göre, Atina'da yaklaşık 5.000 kişi, “Çocuklarımıza dokunmayın” gibi sloganlar atan pankartlar taşıyarak gösteri yaptı.

Sidney'de göstericiler, yetkililerin kısıtlamaların Ekim ayına kadar devam edebileceğini önermesinden bir gün sonra, bir ay süren evde kalma emrine karşı çıktıklarında memurlara saksı bitkileri ve şişe su yağdırdı.

Yeni Güney Galler Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian, "bencil eylemleri hepimizin güvenliğini tehlikeye atan" protestocular tarafından "tamamen iğrendiğini" söyledi.

Polis, 100'e yakın para cezası verdiklerini ve 57 kişiyi tutukladıklarını söyledi. Polis, bu arada Melbourne'de altı kişinin tutuklandığını söyledi.

Editör: TE Bilisim