Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 15 Eylül Salı günü, Alman uydu şirketi OHB liderliğindeki bir endüstriyel konsorsiyum ile ödül alan firmaya göre , Dünya'yı olası asteroid etkilerinden korumaya çalışacak bir uzay aracının tasarımı, yapımı ve testi için 129 milyon Euro (yaklaşık 154 milyon dolar) tutarında bir anlaşma imzaladı. 

OHB'nin genel müdürü Marco Fuchs , "uzay boşluğunun tehlikeleri gerçektir," dedi ve "orada bir çarpışma durumunda Dünya'daki yaşamı öldürebilecek milyonlarca kaya" olduğunu hatırlattı.

NASA, 17 ESA üye ülkesinden şirketlerin, Çift Asteroid Yeniden Yönlendirme Testi ( DART ) projesinin bir parçası olan HERA uzay aracının Ekim 2024 lansmanına hazırlanmak için çalışacakları gelişime liderlik edecek.

Avrupa Uzay Ajansı, gezegenin savunma görevi için 153 milyon dolarlık sözleşme imzaladı

ABD uzay ajansının başlangıçta 2021'de ikili asteroid Didymos ve Dimorphos ile çarpışma rotasında bir uzay aracı fırlatması planlanıyor. 

Daha sonra HERA, altı aylık bir çalışma için 2026 sonlarında bölgeye ulaşan asteroidin kütlesini ve yörüngesinden yer değiştirmesini ölçerek ortaya çıkan çarpma kraterini haritalamakla görevlendirilecek. Ortaya çıkan bulgular, küresel asteroit savunması için uygun bir teknik çözümün geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.

Asteroit Dimorphos, uzmanlara göre gezegenimizle çarpışırsa tüm bir şehri yok edebilecek yaklaşık 160 metre çapındadır.

Fuchs, bir asteroidin yönünü değiştirmenin "havuz oynamak" gibi olduğunu vurgulayarak, bu kadar küçük bir gök cisimine doğru ilerlemenin büyük zorluğunu vurguladı. "Çok hassas bir şekilde sürmelisiniz, önce onu bulmalı ve sonra ona öyle bir şekilde yaklaşmalısın ki, etkisinin bir sonucu olarak neler olduğunu gerçekten gözlemleyebilirsin," diye vurguladı.

Editör: TE Bilisim