Düşük gelirli ülkelerdeki borç yükleri, pandeminin ortasında 2020'de yüzde 12 artarak 860 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ın Pazartesi günü sorunla başa çıkmak için "kapsamlı bir plan" çağrısında bulunmasına neden oldu.

"Sürdürülebilir borç seviyeleri, ekonomik iyileşme ve yoksulluğun azaltılması için hayati önem taşıyor" dedi.

Malpass, Covid-19 ile zaten artan borç seviyelerini daha da kötüleştirmeye yönelik çabaların ve sorunun ele alınmasının borç verenlerin rahatlamasını gerektireceğini söyledi.

G20 ülkeleri tarafından geçen yılın başlarında başlatılan ve ülkelerin Kovid-19 ile mücadele ederken borç ödemelerini ertelemesine olanak tanıyan Borç Hizmetini Askıya Alma Girişimi'nin (DSSI) 2021'in sonunda sona ermesi nedeniyle durum acil.

Malpass gazetecilere verdiği demeçte, DSSI "yeterince geniş değildi, ancak bazı borçları askıya aldı" diyerek, borcun yoksul ulusları temsil ettiği göz önüne alındığında, borcun uzatılması gerekebileceği konusunda uyardı.

"Bence dünya 1 Ocak'tan sonra ne yapacağını düşünmeli ve uzaklaştırma da düşünülebilecek bir şey" dedi.

Dünya Bankası ve IMF sonbahar toplantılarını bu hafta Washington'da yapacak ve bazı yetkililerin 2019'dan bu yana ilk kez şahsen katılacağı, ancak diğerleri sanal olarak katılacak.

Yeni Dünya Bankası verileri, borç göstergelerindeki bozulmanın yaygın olduğunu ve tüm düşük ve orta gelirli ülkelerdeki tüm bölgelerdeki ülkeleri etkilediğini gösteriyor.

Raporda, "Birçok gelişmekte olan ülke 2020'ye, kamu dış borcunun zaten yüksek seviyelerde olduğu savunmasız bir konumda girdi" ve ardından hükümetler, virüsü ve ekonomik serpintiyi kontrol altına almaya çalışmak için benzeri görülmemiş kaynaklar sağladı.

Dünya Bankası ve IMF de benzer şekilde, özellikle en savunmasız ülkeler için desteği artırdı.

Bununla birlikte, bazı yoksul ülkeler borç yüklerinin yüzde 20'ye kadar arttığını gördü ve çoğu için ekonomik büyüme ve gelir ile ihracat artmadı.

Gazetecilere hitap eden Malpass, pandeminin ülke çapındaki yoksul ülkeler için kalkınmada "trajik geri dönüşlere" neden olduğunu söyledi.

"Aşırı yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerleme, bazılarının on yıl kadar gerisinde kaldı, medyan gelirler yükselmek yerine azaldı" ve bu gerilemenin kötü etkilerinin yükünü kadınlar ve çocuklar üstlendi, dedi.

Raporda, 2020'de çok taraflı kreditörlerden düşük ve orta gelirli ülkelere net girişlerin 117 milyar dolara yükselerek "on yılın en yüksek seviyesi" olduğu belirtildi.

Malpass raporda, "Şu anki risk, Covid-19 krizinden yönetilmesi yıllar alabilecek büyük bir borç yüküyle çok fazla ülkenin çıkmasıdır." Dedi.

"Borç sorununa borç azaltma, daha hızlı yeniden yapılandırma ve geliştirilmiş şeffaflık dahil olmak üzere kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyacımız var" dedi.

Editör: TE Bilisim