Ramazan bayramı nedeniyle beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Sena Pekşen, “Bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalıdır. Tam buğday unundan yapılan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta ve peynir çeşitleri gibi sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak önemlidir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen Ramazan bayramı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Dyt. Sena Pekşen, “Ramazan bayramı, aile ve arkadaşların bir araya gelmesi, özel yemekler hazırlanması ve zengin sofraların kurulması gibi çeşitli geleneksel uygulamaları içerir” diye konuştu.

“Bayram kahvaltısında sağlıklı seçimler yapın”

Hekim Birliği Sendikası Adana-Osmaniye Şube Başkanı Uzman Dr. Mehtap Şahin; "Sağlıkta Şiddete Geçit Vermeyelim" Hekim Birliği Sendikası Adana-Osmaniye Şube Başkanı Uzman Dr. Mehtap Şahin; "Sağlıkta Şiddete Geçit Vermeyelim"

Çoğu aile için bayramın ilk gününde aile kahvaltılarının vazgeçilmez olduğunu belirten Dyt. Sena Pekşen, “Bayram kahvaltılarında çeşitler ve porsiyonlar oldukça fazladır. Ancak kızartma, kavurma, hamur işleri ve tatlıları içeren kahvaltı sofraları, özellikle sağlık sorunu olan, sindirim sorunları yaşayan ve yaşlı bireyler için sakıncalı olabilir. Bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalıdır. Tam buğday unundan yapılan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta ve peynir çeşitleri gibi sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak önemlidir” şeklinde konuştu.

 “Tatlı tüketiminde ölçülü olun"

Ramazan bayramının tatlı tüketimi açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Pekşen, “Tatlı ikramları arasında baklava, lokum, helva gibi geleneksel tatlılar yer alabilir. Ancak sağlıklı bir beslenme dengesi göz önünde bulundurularak tatlı tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlıları ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir, çünkü aşırı miktarda şeker içeren tatlılar kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından düşmesine yol açabilir” dedi.

“Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin”

Mümkünse kaliteli ve doğal malzemelerden yapılmış tatlıları tercih etmenin önemli olduğunun altını çizen Dyt. Pekşen, şöyle devam etti:

“Ev yapımı veya güvenilir pastanelerden alınan tatlılar genellikle daha sağlıklıdır. Büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar almak, tatlı tüketimini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Küçük bir parça tatlı bile tatmin olmanıza yetebilir ve aşırıya kaçmanızı önleyebilir. Ramazan bayramında sağlıklı tatlılar tercih etmek, beslenme dengesini korurken tatlı krizlerini yönetmenize yardımcı olabilir. Şerbetli veya kızartılmış tatlılar yerine kuru meyveler, sütlü tatlılar (örneğin sütlaç) veya rafine şekersiz sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.”

“Günde 2-2.5 litre su içmeyi ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin”

Dengeli bir beslenmenin, bayramın ilk günlerinde özellikle aşırı yeme eğilimine karşı önemli olduğunu vurgulayan Dyt. Pekşen, “Oruç tutmanın verdiği açlık hissiyle birlikte, bayram sabahı tüketilen yüksek kalorili ve aşırı miktarlardaki yiyecekler, sindirim problemlerine ve kilo artışına neden olabilir. Bayram boyunca yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bayram tatili süresince fiziksel aktivitelerde bulunmaya çalışın. Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler, kalori yakmanıza ve enerji harcamanıza yardımcı olabilir” dedi.

Ramazan Bayramı sırasında, aşırıya kaçmadan ve ölçülü bir şekilde tatlı ve tuzlu yiyecekleri tüketmeye özen göstermenin, yeterli miktarda su içmenin ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya dikkat etmenin önemli olduğunu belirten Dyt. Pekşen, “Bu tedbirler, bayram süresince ve sonrasında genel sağılığın korunmasına yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi