Eğitim-Sen Genel Merkezi Önünde Basın Açıklaması

Kaybeden Faşizm, Kazanan Barış ve Demokrasi Olacak!

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, sendikanın genel merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında Türkiye’de yargının siyasi iktidarın etkisiyle hareket ettiğini belirtti. Irmak, mahkemelerin hak ve özgürlükleri temel alması gerektiğini vurgulayarak, evrensel hukuk kurallarının yerine iktidarın siyasal amaçları doğrultusunda verilen yargı kararlarının ülkenin hukuk devleti iddiasından uzaklaşmasına neden olduğunu ifade etti.

Çatışmalı Süreç ve Baskılar

Irmak, 2015 yılından itibaren başlayan çatışmalı süreçte, siyasi iktidarın özellikle Kürtlere ve tüm muhalif kesimlere karşı baskıcı politikalarını artırdığını belirtti. Belediyelere kayyum atanması, siyasi operasyonlar, kitlesel gözaltılar ve tutuklamalarla siyasi ve demokratik hareket alanının daraltıldığını söyledi. Irmak, Kobanî davasının da benzer bir mantıkla, yıllar sonra tamamen siyasi amaçlar üzerinden açıldığını ve temel hukuk kurallarının hiçe sayıldığını belirtti.

AİHM Kararlarına Rağmen Hukuksuzluk

Kobanî davasında yapılan yargılamaların siyasi olduğuna dair ihlaller tespit eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi mahkûm ettiğini ve tutuklamalara son verilmesini talep ettiğini hatırlatan Irmak, mevcut Anayasa hükümlerinin ihlal edilerek AİHM kararına uyulmadığını ifade etti. Irmak, hukuken bir gün bile hapis yatmaması gereken insanların sadece siyasi kimliklerinden ve düşüncelerini ifade etmelerinden dolayı ağır hapis cezalarına çarptırıldığını belirtti.

Yerel Seçimler ve İktidarın Tepkisi

Irmak, 31 Mart yerel seçimlerinde seçmenlerin tercihlerini normalleşmeden, demokrasiden, barıştan ve özgürlüklerden yana yaptığını vurguladı. Seçimlerde iktidarın baskıcı, otoriter ve ayrımcı uygulamalarına güçlü bir yanıt verildiğini belirten Irmak, yerel seçimlerde aldıkları yenilgiyi hazmedemeyen iktidarın, Kobanî benzeri siyasi davalarla tüm toplumu susturmayı ve sindirmeyi amaçladığını söyledi.

İktidar İçindeki Çatışmalar ve Gerici Politikalar

Ayhan Barut; Kuraklık ve verim kaybı çiftçinin belini büktü Ayhan Barut; Kuraklık ve verim kaybı çiftçinin belini büktü

Son günlerde iktidar içinde güç ve çıkar çatışmaları yaşansa da, emek sömürüsü, rant politikaları, kadın düşmanlığı, Kürt sorunu ve toplumsal hayatın tüm alanlarında hayata geçirilen gerici politikalarda tam bir uzlaşma olduğunu ifade eden Irmak, Gezi davası ve Kobanî kumpas davasında benzer sonuçların ortaya çıkmasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Adalet ve Demokrasi Mücadelesi

Kobanî Davası’nın kararının mahkeme salonunda değil Saray’dan alındığını belirten Irmak, Kürt sorununda siyasetin ve demokratik çözümlerin devre dışı bırakılarak güvenlikçi politikaların belirleyici olduğunu vurguladı. Irmak, bu hukuk dışı kararın toplumda ciddi kırılmalara yol açacağını ifade etti ve emek ve demokrasi mücadelesi verenlerin hukuksuzluklara seyirci kalmayacağını belirtti.

Ortak ve Kararlı Mücadele Çağrısı

Irmak, emek ve demokrasi mücadelesinin barış ve özgürlük mücadelesinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirtti. Kamuda tasarruf paketleriyle emekçilerin boynuna geçirilmek istenen ilmek, bu davalar ve kararlarıyla demokratik siyasetin de boynuna geçirilmek istenmektedir. Irmak, "Biz emekçilere yoksulluğu dayatan zihniyet ile demokrasiye tahammülü olmayan zihniyet aynı yerden beslenmektedir. Halkların eşitlik ve özgürlük temelinde bir arada yaşaması için demokrasi mücadelesini yükseltmek aynı zamanda emek mücadelesini de yükseltmekle olacaktır" dedi. Tek adam rejiminin yargı kararları üzerindeki belirleyici etkisine ve antidemokratik uygulamalara karşı seslerini yükselteceklerini ve dayanışmayı büyüteceklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi