Ekvador hükümeti, Başkan Guillermo Lasso'nun ekonomi politikalarına karşı ülke çapında düzenlenen protestolar sırasında şiddetli çatışmalar ve gösteriler tarafından bir polis karakolunun yakılmasının ardından ülkenin Amazon bölgesindeki bir şehir olan Puyo'nun kontrolünü geri almaya çalışıyor.

Protestolar bir haftadan uzun süredir devam ediyor ve yürüyüşçüler ve büyük yerli gruplar artan gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerine öfkeli.

Geçen yıl Ekim ayındaki akaryakıt fiyatlarına yapılan yürüyüşlerden daha uzun süren ve daha büyük olan protestolar, Lasso'nun ülke ekonomisini yeniden başlatma ve istihdamı başlatma yeteneğini test ediyor.

Lasso'nun, milletvekillerinin önerilerini engellediği ve uyuşturucu çetelerini suçladığı artan şiddeti kontrol altına almak için mücadele ettiği ulusal meclis ile düşmanca bir ilişkisi var.

Öncelikle yerli örgüt CONAIE tarafından yönetilen gösteriler, barışçıl yol kesmelerle başladı, ancak başkent Quito da dahil olmak üzere ülkenin bazı bölgelerinde şiddet seviyeleri tırmandı ve muhafazakar eski bankacı Lasso'nun altı ilde bir istisna hali ilan etmesine yol açtı.

İçişleri Bakanı Patricio Carrillo, Salı gecesi Pastaza ilinin Puyo kentinde silahlı, atalardan kalma mızraklar ve patlayıcılarla donanmış göstericilerin askerlerle çatıştığını söyledi.

Carrillo gazetecilere verdiği demeçte, protestocuların bir polis karakolunu ve devriye arabalarını yaktığını, bir bankayı yağmalamaya çalıştığını ve sivillere saldırdığını söyledi ve olaylardan radikal grupları sorumlu tuttu.

"Şu anda Puyo'da kamu güvenliğini garanti edemeyiz, tüm polis altyapısını yaktılar ve şehrin girişi kuşatma altında" dedi.

Yerli Amazon topluluklarından liderler yaptıkları açıklamada Puyo'daki vandalizmi reddettiklerini ve güvenlik güçlerini şehirdeki şiddeti kötüleştirmekle suçladıklarını söyledi.

CONAIE başkanı Leonidas Iza Salı günü geç saatlerde, yerli grupların, güvenlik güçleri başkentin belirli bölgelerinden uzaklaştırılana kadar akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi, petrol ve madenciliğin genişletilmesinin durdurulması ve diğer konulardaki taleplerine hükümetin yanıtını görüşmek üzere bir araya gelmeyeceklerini söyledi.

Lasso, Çarşamba günü erken saatlerde diyalog çağrısını yineledi.

Hükümet, olaylar sırasında bir protestocunun öldüğünü ve altı polis memurunun ciddi şekilde yaralandığını, 18'inin kayıp olduğunu söyledi.

İnsan hakları gruplarına göre, protestocu polisin biber gazı kapsülüyle kafasına çarpması sonucu öldürüldü.

Editör: TE Bilisim