Azerbaycan, UAD'de öne sürülen iddiaları reddetti ve Ermenistan'ı 'on yıllardır süren etnik temizlikle' suçladı.

Ermenistan, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı yargıçlarına Azerbaycan'ın Ermenilere karşı etnik nefreti desteklediğini söyledi ve mahkemeden avukatlarının bir şiddet ve nefret döngüsü dediği şeyi durdurmasını istedi.

Ermenistan'ın Azerbaycan'ın reddettiği iddiaları, geçen ay Birleşmiş Milletler'in en yüksek mahkemesinde Azerbaycan'ın her iki ülkenin de imzacısı olduğu Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmeyi ihlal ettiğine ilişkin davanın bir parçası.

Perşembe günkü duruşma davanın esasına girmiyor, bunun yerine Ermenistan'ın iddia edilen ihlalleri durdurmak için acil önlem talebini ele alırken, mahkeme iddiayı değerlendiriyor.

Geçen yıl altı hafta boyunca Azerbaycan'ın ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesi için savaşan eski Sovyet cumhuriyetlerinin her ikisi de UAD'ye ayrı davalar açtılar.

Ermenistan'ın iddiası kamuoyuna açıklandıktan sonra Azerbaycan, Ermenistan'ı ayrımcılık karşıtı anlaşmayı ihlal etmekle suçlayan bir karşı dava açtı. Azerbaycan da dava devam ederken mahkemenin koruyucu tedbir kararı vermesini istiyor.

Ermenistan avukatları, Azerbaycan yetkililerini etnik nefreti ve etnik Ermenilerin öldürülmesinin ve işkencenin “sistematik” olduğu bir kültürü beslemekle suçladı.

Ermenistan temsilcisi Yeğişe Kirakosyan, “Bu uygulama ile Ermenistan, etnik Ermenilere karşı işlenen şiddet ve nefret döngüsünü önlemeye ve düzeltmeye çalışıyor” dedi.

“Ve geçici tedbir talebinde bulunan Ermenistan, etnik Ermenilerin haklarını yakın ve telafisi mümkün olmayan zararlardan acilen korumaya çalışıyor.”

Kirakosyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan'ın Eylül 2020'de başladığını açıkça kabul ettiği altı haftalık savaşın, bu etnik şiddet ve nefret zincirinin en son halkası olduğunu söyledi.

“Bu çatışmanın köklerine değinilene kadar bunun son olmayacağından korkuyoruz.

Kirakosyan, "Nesiller boyunca, bu korku ve Ermeni olan her şeyden ve her şeyden nefret kültürüne aşılanmıştır" dedi.

'Açıkçası umutsuz'

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov Perşembe günü mahkemeye video bağlantısı aracılığıyla “on yıllardır süren etnik temizliğe” karışanın aslında Ermenistan olduğunu söyledi.

Azerbaycan avukatları, Ermenistan'ın şikayetini “açıkça umutsuz” olarak reddetti ve onu BM mahkemesini siyasi puanlar kazanmak için kullanmakla suçladı.

Geçen yılın sonlarında çıkan çatışmalarda Azeri birlikleri, etnik Ermeni güçlerini Rusya'nın ateşkes aracılık etmesinden önce 1990'lardan bu yana Dağlık Karabağ bölgesinde ve çevresinde kontrol ettikleri topraklardan sürdü.

Çatışma 6.500'den fazla can aldı.

Her iki taraf da geçen yılki savaş da dahil olmak üzere uzun süredir hak ihlalleriyle ilgili suçlamalarda bulunuyor.

Dünya Mahkemesi olarak da bilinen UAD, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için BM mahkemesidir.

Mahkeme, bu davada yargı yetkisinin olup olmadığını henüz belirlemedi. Ermenistan-Azerbaycan davasında yargıçların nihai bir karara varmaları yıllar alacak, ancak olası acil durum tedbirlerine birkaç hafta içinde karar verebilirler.

Editör: TE Bilisim