Ermeniler, Azerbaycan ile yaşanan feci bir savaşın ardından ülkenin bölünmüşlüğünü gidermek amacıyla yapılan erken parlamento seçimleri için Pazar günü sandık başına gidiyor, ancak seçim sonrası protestoları ateşleyebilir.

Geçen yıl ezeli düşmanı Azerbaycan'a karşı aldığı askeri yenilginin ardından parlaklığını büyük ölçüde yitiren reformcu Başbakan Nikol Paşinyan, görev süresini yenilemeyi umuyor ancak eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile sıkı bir yarış içinde.

Kutuplaştırıcı söylemlerle gölgelenen agresif bir kampanya sırasında Paşinyan, Sivil Sözleşme partisinin oyların yüzde 60'ını almasını beklediğini, ancak bazı anketörlerin bu tahminlerin çok uzak olduğunu söylediğini söyledi.

Yaklaşık üç milyon kişinin yaşadığı Güney Kafkasya ülkesindeki seçimleri, Ermenistan'ın Sovyet dönemi efendisi Rusya'nın yanı sıra, ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesi için geçen yılki altı haftalık savaşta Azerbaycan'ı destekleyen Türkiye tarafından izlenecek.

Siyasi gözlemciler, birçok seçmenin hala kararsız olduğu ve yarışın son günlerinde hem Paşinyan hem de Koçaryan'ın büyük bir kalabalık oluşturduğu için seçim sonucunu tahmin etmenin zor olduğunu söylüyorlar.

1998-2008 yılları arasında iktidarda olan Karabağlı Koçaryan'ın yanı sıra, Sovyet sonrası Ermenistan'ın iki lideri daha yarışta taraf oluyor. Üçü de Paşinyan'a muhalif.

Zehirli bir kampanya, adayların hakaret ve tehdit alışverişinde bulundu ve her iki öncünün de seçimden sonra gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

46 yaşındaki Paşinyan mitinglerde çekiç sallarken, 66 yaşındaki Koçaryan bir düelloda başbakanla savaşmaya hazır olacağını söyledi ve oylamaya hile karıştırmayı planladığını iddia etti.

- 'Zor durum' -

Büyük ölçüde törensel bir şahsiyet olan Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, "nefret ve düşmanlığı kışkırtma" girişimlerini kınadı ve kolluk kuvvetlerini ihlalleri önlemeye çağırdı.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu seçimler zor bir durumda gerçekleşiyor" dedi. Devletimiz ve halkımız için çok önemli" dedi.

Paşinyan destekçileri eski muhafızın dönüşünden korkuyor ve 2018'de iktidara gelen eski gazete editörünün bir şansı daha hak ettiğini söylüyor.

29 yaşındaki seçmenlerden biri olan Ani Sarkisyan, "Savaş, bunalımlı insanlar ve düşman ülkelerin günlük saldırganlığı gibi nesnel nedenlerle kendini zor durumda bulan lider bu adamı desteklememiz gerekiyor" dedi.

Başbakanı eleştirenler, onu geçen yılki çatışmaları sona erdirmek için Moskova'nın arabuluculuğunda yapılan bir barış anlaşmasında Karabağ ve çevresindeki toprakları Azerbaycan'a devretmekle ve reform vaatlerini yerine getirmemekle suçluyor.#foto2

63 yaşındaki Aşot Hagopyan, "Mevcut hükümetten bıktık. Halkımıza çok fazla yalan söylendi, bu yüzden değişim zamanının geldiğine karar verdik."

Paşinyan, daha fazla insan ve toprak kaybını önlemek için Moskova'nın aracılık ettiği Azerbaycan ile ateşkesi kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan ve Azerbaycan'dan gelen son tahminlere göre, savaşta 6.500'den fazla insan öldü.

- Yolsuzluk soruşturması -

Rusya lideri Vladimir Putin'i de arkadaşları arasında sayan Koçaryan, yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya. Ayrıca, on yıldan uzun bir süre önce protestoculara yönelik ölümcül bir baskıyla ilgili olarak soruşturuldu.

Bazı gözlemciler, Paşinyan'ın iktidardan düşerse kaybedecek çok şeyi olduğunu ve Karabağ savaşını nasıl ele aldığı konusunda soruşturulabileceğini söylüyor.

Gallup International Association'a bağlı bir grup olan MPG tarafından Cuma günü yayınlanan bir anket, Koçaryan'ın Ermenistan blokunun Paşinyan'ın partisi için yüzde 28.7'ye yüzde 25.2 ile dar bir farkla önde olduğunu gösterdi.

Paşinyan'ın düşmanı ve selefi Serj Sarkisyan ile bağlantılı bir ittifak yüzde 10,8 ile üçüncü sırada yer aldı.

Rekor dört seçim bloğu ve 21 parti seçim için yarışıyor, ancak parlamentoda sadece birkaçının sandalye kazanması bekleniyor.

Yaklaşık 2,6 milyon kişi, orantılı bir seçim sistemi altında asgari 101 milletvekili sayısını beş yıllık bir süre için seçmek için oy kullanma hakkına sahiptir.

Kazanan bir parti veya ittifakın en az yüzde 50 sandalye artı bir alması gerekir ve bir hükümet kurmak için ek sandalyeler atanabilir.

Sandıklar sabah 8:00'de (0400 GMT) açılır ve 12 saat sonra kapanır.

Editör: TE Bilisim