Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki Togoga kasabasında 22 Haziran Salı günü yapılan bir hava saldırısında en az 43 kişi öldü.

Etiyopya askeri sözcüsü Albay Getnet Adane olayı doğrulamadı veya reddetmedi. 

Eşi ve iki yaşındaki kızının yaralandığını söyleyen bir kadın, saat 13.00 sıralarında bombanın bir markete isabet ettiğini söyledi.

Çarşamba günü Reuters'e verdiği demeçte, "Uçağı görmedik ama duyduk" dedi. "Patlama olduğunda herkes kaçtı. Bir süre sonra geri döndük ve yaralıları almaya çalışıyorduk."

Kadın, pazarın ailelerle dolu olduğunu ve bölgede herhangi bir silahlı kuvvet görmediğini söyledi. "Çok, çok" insan öldürüldü, dedi.

Reuters, hesabını bağımsız olarak doğrulayamadı. 

Sağlık görevlisi, tanıkları ve ilk müdahaleyi yapanlara atıfta bulunarak en az 43 ölüm olduğunu doğruladı.

Başbakan Abiy Ahmed'in sözcüsü ve Tigray'deki hükümet görev gücünün başkanı, olayla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hava saldırısı haberi, Etiyopyalı yetkililerin ülkenin 10 bölgesinden yedisinde bu hafta yapılan ulusal ve bölgesel parlamento seçimlerinin oylarını saymasıyla geldi. 

Ordunun, bölgenin eski iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) sadık güçlerle Kasım ayından bu yana savaştığı Tigray'da oylama yapılmadı. Güvenlik endişeleri ve oy pusulalarıyla ilgili sorunlar da diğer iki bölgede oylamayı geciktirdi.

Sakinler, TPLF güçlerinin son üç gün içinde Mekelle'nin kuzeyindeki birkaç kasabaya girdiğini ve bunlardan birinden saatler içinde çekildiğini bildirdi.

Ambulanslar engellendi

Togoga'daki müdahaleye yardım eden yetkili ve diğer iki sağlık çalışanı Çarşamba günü Reuters'e verdiği demeçte, Etiyopya askerlerinin Mekelle'den şehre giden ana yolu kapattığını ve ambulansların olay yerine ulaşmasını engellediğini söyledi.

Ekiplerin olay yerinde en az 40 ölü saydığını, üç kişinin bir gecede öldüğünü ve tedavi görmesi gereken 44 kritik yaralı hasta olduğunu söyledi.

Başka bir sağlık çalışanı, Salı günü altı ambulansta bulunan yaklaşık 20 sağlık çalışanının yaralılara ulaşmaya çalıştığını, ancak askerlerin onları bir kontrol noktasında durdurduğunu söyledi.

"Bize Togoga'ya gidemeyeceğimizi söylediler. Pazarlık yapmak için kontrol noktasında bir saatten fazla kaldık. Sağlık bürosundan bir mektup aldık, onlara gösterdik. Ama bunun bir emir olduğunu söylediler."

Askeri sözcü Getnet, ordunun ambulansları engellediğini yalanladı.

Editör: TE Bilisim