Milyonlarca Alman, sözde ev ofisini takdir etmeye başladı ve birçok şirket, COVID-19 salgını sonrasında esnek çalışmanın devam edeceğini söylüyor. Ancak mega trendin dezavantajları da var.

Milyonlarca Alman'ın çalışma hayatı, koronavirüs pandemisinden sonra daha esnek hale gelecek. Özellikle büyük şirketler, geçen yıl Mart ayında başlayan evde çalışma olgusuna güvenmeye devam edeceklerini söylüyorlar .

Yazılım devi SAP, gelecekte çalışanlarına evden, hareket halindeyken veya ofiste tam bir çalışma özgürlüğü verecek. Firmanın baş pazarlama ve çözüm sorumlusu Julia White, Reuters haber ajansına "çalışanlarımıza seçim hakkı vermek istiyoruz" dedi.

DAX listesindeki grup, 1 Haziran'da yaklaşık 100.000 çalışanına "istisna değil, norm olarak %100 esnek ve güvene dayalı bir iş yeri" sözü veren bir e-posta gönderdi. White, bir çalışan anketinde işçilerin %94'ünün hareketi desteklediğini söyledi.

SAP, çalışmayı daha esnek hale getirerek diğer birçok şirketten bir adım daha ileri gidiyor. Örneğin Deutsche Bank ve Commerzbank, yalnızca kısmi ev ödevi programları uygulayacaklarını söylüyorlar.

Yetenek için büyük çekiş

SAP'nin yönetim kurulunda da yer alan ve Mart ayında Microsoft'tan Walldorf merkezli firmaya katılan White, yeni yaklaşımın yetenekleri işe alırken büyük bir avantaj olduğunu vurguluyor. Başvuru süreci tamamen uzaktan gerçekleşti.

Amerikalı, "Tek bir kişiyle tanışmadım" dedi. "Bekar bir anne olarak, esnek bir şekilde çalışabilmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorum." White, CEO Christian Klein da dahil olmak üzere diğer yönetim kurulu üyeleriyle tanışmak için ilk kez güneybatı Almanya'ya ancak Mayıs ayının sonunda gitti.

Uzaktan çalışma, IBM veya SAP gibi dijital devlerde uzun süredir kurumsal DNA'nın bir parçası olmuştur. İkincisi, Londra, Sidney ve Zürih'te pilot uygulamalara başladı. Alman yazılım devinin artık işi daha esnek hale getirme eğiliminden yararlanmak isteyeceğini söylemeye gerek yok. Ne de olsa SAP, ilgilenen müşterilere yardım eli uzatacak teknolojiye sahip, diye vurguluyor White.

Çalışma ayrıca, yalnızca daha büyük daireleri ve çalışmak için ayrı bir odası olanların daha memnun olduğunu buldu. Daha yüksek maaşlı ve uzun yıllara dayanan mesleki deneyime sahip çalışanlar evde de iyi geçinirler.

Buna karşılık, daha küçük apartman dairelerinde yaşamaya meyilli olan bekarlar ve genç çalışanlar, genellikle izolasyondan ve meslektaşları ile iletişim eksikliğinden şikayet ettiler. Algılanan mesleki gelişim eksikliği de bir sorundu.

Pfnür, "Meslektaşlarla doğrudan sosyal etkileşim, eski iş arkadaşlarından öğrenme fırsatı ve kariyer fırsatları ev ofisinde daha az belirgindir" diyor. "Buna göre, genç çalışanlar işle özdeşimlerini biraz kaybediyor. Bu da yaşamdan daha az tatmin olmasına yol açıyor."

Bir statü sembolü olarak ev ofisi mi?

Çalışma, dışarıdan temin edilemeyen ofis işlerinin var olmaya devam edeceğini ve geleneksel ofislerin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını gösteriyor. Darmstadt araştırmacıları, evden çalışma çerçevesinin doğru olması gerektiğini buldu: Uygun teknoloji gerekli ve evden çalışma kararı gönüllü olmalıdır.

Pfnür, "Aktif bir değişim süreci olmadan, çalışmamızın ampirik verilerinin ortaya koyduğu 'evden çalışma' riskleri kontrolden çıkmakla tehdit ediyor" dedi. Bir fenomen, "kamu yetkilileri ve işverenler buna karşı koymazsa" geniş kapsamlı bir sosyal kargaşa yaratabilir.

Pfnür, "Ev ofisi iki katmanlı bir toplumun önünü açabilir" diye uyardı. Bir yanda, rahat bir dairede eğlenebilecek çekici işleri olan çalışanlar var. Öte yandan, uzaktan çalışmayı başarılı kılmak için mücadele edecek, istikrarsız veya yaşanmaz çalışma koşullarında yaşayanlar var” dedi.

Pfnür, "Evden çalışma, yeni çalışma dünyalarının kazananları için bir statü sembolü olma yolunda" diyerek sözlerini tamamladı. O ve ekibi, çalışmanın sonuçlarını yurtdışından gelen verilerle desteklemek ve işverenler, siyaset, emlak sektörü ve şehir planlaması için öneriler derlemek istiyor.

Bu makale Almanca'dan uyarlanmıştır.

Editör: TE Bilisim