Washington DC'deki yargıç, Facebook'u Müslüman azınlık Rohingya'ya karşı uluslararası suçlar nedeniyle kovuşturma yapmak isteyen araştırmacılara bilgi vermediği için eleştirdi.

ABD'deki bir yargıç, Facebook'a, Rohingyalara karşı nefreti körükleyen ve yüz binlerce insanın göçüne yol açan, şimdi silinmiş hesaplarla bağlantılı bilgileri yayınlamasını emretti.

Facebook, elektronik iletişim hizmetlerinin kullanıcıların iletişimlerini ifşa etmesini engelleyen bir ABD yasasını ihlal edeceğini söyleyerek verileri açıklamayı reddetmişti.

Ancak hakim, Wall Street Journal'a göre silinen gönderilerin yasa kapsamında olmayacağını söyledi.

Reuters haber ajansı kararın ayrıntılarına hemen erişemedi ve Facebook yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Gambiya, Myanmar'ı 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal etmekle suçlayarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda Myanmar'a karşı açılan bir davanın parçası olarak kayıtları arıyor.

Myanmar makamları, silahlı bir ayaklanmayla mücadele ettiklerini söylüyor ve sistematik vahşet işlediklerini reddediyor.

Çoğunluğu Müslüman olan 730.000'den fazla Rohingya, mültecilerin toplu katliamlar ve tecavüz içerdiğini söylediği askeri bir baskının ardından Ağustos 2017'de Myanmar'ın batı Rakhine eyaletinden kaçtı.

İnsan hakları grupları, sivillerin öldürüldüğünü ve köylerin yakıldığını belgeledi.

Twitter'daki insan hakları danışmanı Shannon Raj Singh, kararı "önemli" olarak nitelendirdi.

Twitter'daki bir gönderide, bunun "sosyal medyanın modern vahşeti önleme ve müdahale ile ilişkisinin en önde gelen örneklerinden biri" olduğunu söyledi.

Facebook, Myanmar'da son 10 yılda - Rohingyaların art arda şiddet dalgalarına maruz kaldığı - topluluğa yönelik nefret söyleminin hacmi nedeniyle ateş altında kaldı. BM'den müfettişler, platformun 2017'deki baskıyı körükleyen nefret söyleminin yayılmasında önemli bir rol oynadığını söylüyor .

Editör: TE Bilisim