Birleşmiş Milletler gıda ajansı 8 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünya gıda fiyatlarının Mart ayında art arda 10'uncu kez artarak Haziran 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını, bununla birlikte bitkisel yağlar, et ve süt ürünleri endekslerindeki artışların başladığını söyledi.

Gıda ve Tarım Örgütü'nün bir sepet tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker için aylık değişimleri ölçen gıda fiyat endeksi, Şubat ayında hafif revize edilen 116,1'e kıyasla geçen ay 118,5 puan oldu.

Şubat rakamı daha önce 116.0 olarak verilmişti.

Roma merkezli FAO da yaptığı açıklamada, dünya çapındaki tahıl hasatlarının 2020'de yıllık rekoru kırmaya devam ettiğini ve erken endikasyonların bu yıl üretimde daha fazla artışa işaret ettiğini ekledi.

FAO'nun tahıl fiyat endeksi Mart ayında aylık% 1,7 düşüşle sekiz ay üst üste kazançlarla sona erdi, ancak yine de geçen ayın aynı dönemine göre% 26,5 daha yüksek.

FAO, başlıca tahıllar arasında buğday ihracat fiyatlarının en çok düştüğünü, aya göre yüzde 2,4 düştüğünü, iyi arzı yansıttığını ve 2021 mahsulü için üretim beklentilerini teşvik ettiğini söyledi.

FAO'nun bitkisel yağ fiyat endeksi, hurma, soya, kolza ve ayçiçek yağlarında artan fiyatların yükselmesiyle Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmak için aylık yüzde 8 arttı.

Süt fiyatları art arda 10'uncu ayda yüzde 3,9'luk bir artış kaydetti. FAO, sektördeki itici güçlerden birinin, kısa vadeli tedarik endişeleri nedeniyle başta Çin olmak üzere Asya'daki ithalat artışıyla artan süt tozu olduğunu söyledi.

Et endeksi yüzde 2,3 arttı, ancak diğer tüm endekslerin aksine, yıllık bazda hala hafif düşüşte. FAO, başta Çin olmak üzere Asya ülkeleri tarafından yapılan hızlı ithalatla desteklenen kümes hayvanı ve domuz eti fiyatlarının arttığını söyledi.

Şeker fiyatları bir önceki aya göre% 4 düştü, ancak yine de yıllık% 30 arttı. FAO, Mart ayındaki düşüşün Hindistan'dan büyük ihracat beklentileriyle beslendiğini söyledi.

FAO, 2020 tahıl sezonu tahminini 2,761 milyar olan önceki tahminden 2,765 milyar tona yükseltti ve yıllık yüzde 2'lik bir artışa işaret etti.

FAO, ileriye bakıldığında, küresel tahıl üretiminin 2021'de art arda üçüncü bir yıl için artmasını beklediğini söyledi.

FAO, küresel buğday üretiminin, Avrupa'nın çoğunda beklenen keskin bir toparlanma ve Hindistan'da rekor bir hasat beklentisiyle bu yıl 2020 seviyelerine göre yüzde 1,4 artışla 785 milyon tonluk yeni bir zirveye ulaştığını söyledi.

Brezilya için rekor bir hasat tahmini ve Güney Afrika için tahmin edilen çok yıllı yüksek bir hasat tahminiyle, mısır için de ortalamanın üzerinde üretim bekleniyordu.

Mevcut 2020-21 pazarlama sezonu için, büyük ölçüde hayvancılık sektörünün Afrika'dan toparlandığı Çin'deki buğday ve arpanın yem kullanımına ilişkin daha yüksek tahminlerin etkisiyle, küresel tahıl kullanımının önceki yıla göre yüzde 2,4 artarak 2,777 milyar ton olacağı tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilisim