Alman hükümeti, geçen ay Filistin yanlısı protestolar sırasında meydana gelen birçok antisemit olayın ardından Yahudi vatandaşlara bir mesaj göndermek istiyor.

Almanya'nın büyük koalisyon hükümetinin bütün partiler Filistin İslami köktenci grup bayrağını yasaklamaya kabul etmiş  Hamas , Welt am Sonntag gazetesi Pazar günü yayınlanan bir raporda belirtti.

Hareket, geçen ay Almanya'da İsrail karşıtı mitingler sırasında meydana gelen birkaç antisemit olayın ardından geldi.

Alman hükümeti yasak hakkında ne dedi?

Bayrağı yasaklama önerisi, ilk olarak Şansölye Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) tarafından öne sürüldü. 

CDU ve Bavyera'daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik'in parlamento sözcü yardımcısı Thorsten Frei, "Terör örgütlerinin bayraklarının Alman topraklarında dalgalanmasını istemiyoruz" dedi.

CDU'nun koalisyon ortağı olan merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SPD), öneriyle ilgili anayasal kaygılarını dile getirdi, ancak daha sonra girişimi destekledi.

Welt am Sonntag'a göre Frei, "SPD'nin girişimimize katılmasından çok memnunum. Bunu yaparak Yahudi vatandaşlarımıza açık bir sinyal gönderebiliriz ."

CDU şansölye adayı Armin Laschet , Almanya'daki antisemit faaliyetlere tepki olarak geçen ay Hamas bayrağının yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Mayıs ayında İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yürüttüğü 11 günlük savaşa karşı düzenlenen gösterilerde sinagoglara saldırıldı, İsrail bayrakları yakıldı ve Almanya'daki şehirlerde antisemit karalamalar kullanıldı. 

Alman hükümeti daha önce benzer eylemlerde bulundu mu?

Alman hükümeti, diğer İsrail karşıtı Orta Doğu gruplarına yönelik benzer eylemlerde bulundu. 

Almanya İçişleri Bakanlığı geçen yılın Nisan ayında Lübnanlı Şii grup Hizbullah'ı yasaklayacağını ve onu terör örgütü ilan edeceğini duyurdu . Hareket, grubun bayrağını sallamak da dahil olmak üzere Hizbullah'a halkın desteğini göstermeyi yasa dışı hale getirdi.

Almanya dahil ABD ve AB, hem Hizbullah'ı hem de Hamas'ı terör örgütleri olarak etiketledi. 

Adı İslami Direniş Hareketi'nin Arapça kısaltması olan Hamas , 1987'de kuruldu. Grup, 2007'de Gazze Şeridi'ni fiilen yöneten otorite haline geldi ve o zamandan beri İsrail'le birkaç savaşa girdi. 

Editör: TE Bilisim