Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez serbest bırakıldı ve Florida Keys'de, dang humması, sarı humma ve Zika virüsü gibi ölümcül hastalıkların yayılmasını azaltmayı amaçlayan bir pilot programda uçmaya başladı.

Düzenleme onayını güvence altına almak için on yıldan uzun süren bir maceranın ardından, Florida Keys Sivrisinek Kontrol Bölgesi (FKMCD) ile birlikte İngiliz biyoteknoloji firması Oxitec, hastalıkları yayan Aedes aegypti türlerini azaltma umuduyla projeyi başlattı.

Oxitec ve yerel yetkililerin program için büyük umutları varken, yerel halk ve çevre grupları, yeni teknolojinin uzun vadeli etkileri hakkında yeterli bilgi bulunmadığından endişe ediyor.

Bununla birlikte, Çevre Koruma Ajansı Oxitecon'a 1 Mayıs'ta deneysel kullanım izni (EUP) verdi.

Oxitec tarafından yaratılan OX5034 sivrisinek içeren yarım düzine kutu, eyaletin güney ucundan 120 mil (195 km) açıkta uzanan bir takımada olan Florida Keys'e yerleştirildi.

Sadece dişi Aedes aegypti ısırır ve hastalığı yayar, bu nedenle Oxitec, dişi yavruları olgunlaşmadan önce öldüren bir geni geçiren erkekler yaratmıştır. Erkek yavruları daha sonra çiftleşmeye ve değiştirilmiş geni aktarmaya devam eder.

Oxitec'in küresel halkla ilişkiler başkanı Meredith Fensom, kutuların nasıl çalıştığını açıkladı.

"İçeride küçük bir kabımız var ve bu, sivrisinek yumurtalarını içine koyduğumuz şeydir. Ayrıca yiyecek için küçük bir kabımız da var. Açık bırakıyoruz. Sonra kutuyu yarıdan az dolu, suyla dolduruyoruz. kapak ve bir veya iki hafta sonra ısırmayan erkek sivrisineklerimiz ortaya çıkmaya başlıyor "dedi.

Şirket, benzer projelerin Brezilya, Panama, Cayman Adaları ve Malezya'da yüzde 90'ın üzerinde başarı oranına sahip olduğunu söylüyor.

İlk aşamada yaklaşık 12.000 sivrisinek serbest bırakılacak, ancak bu yıl on milyonlarca genetiği değiştirilmiş Aedes aegypti bölgede yayılacak.

Sivrisinekler ayrıca floresan ışıma yayacak şekilde tasarlanmıştır, böylece yakalandıklarında daha kolay tanımlanabilir ve incelenebilirler.

Fensom, "Sivrisinek popülasyonunu anlamak için önce, sırasında ve sonrasında projeyi bu şekilde izliyoruz" dedi.

Proje, 2016 yılında bazı sakinlerin muhalefetine rağmen Keys'de yapılan referandumda onaylandığında hız kazandı.

Editör: TE Bilisim