Fransa, Marine Le Pen'in aşırı sağ partisinin kazanımlar elde ettiğini ve siyasi ana akıma daha da adım attığını görebilecek ilk tur bölgesel seçimler için Pazar günü sandık başına gidiyor.

Seçimde, Le Pen'in Ulusal Rallisi'nin (RN) ilk kez büyük bir darbe olacak şekilde en az bir bölgeyi kazanmaya aday olmasıyla birlikte, Fransa anakarasının 13 bölgesi ve 96 bölümü için yeni meclisler seçilecek .

Le Pen aday olarak görünmüyor, ancak gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sıkı bir kampanya yürütüyor ve anketler, kendisinin ve merkezci Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yakın bir yarış olabileceğini gösteriyor .

Ipsos anket şirketinden Stephane Zumsteeg AFP'ye verdiği demeçte, "O (Le Pen) için harika olacak ve başkanlık öncesi kampanyada bir miktar ivme kazanacak olan şey, Ulusal Ralli'nin bir bölgeyi kazanması olurdu."

Analistler, aşırı sağcı politikacıların bir avuç kasabaya başkanlık etmesine, milyarlarca avroluk bir bütçeye ve okullar, ulaşım ve ekonomik kalkınmanın yetkisine sahip bir bölgeyi yönetmelerine rağmen, ona Le Pen'in can attığı meşruiyeti kazandıracağını söylüyor.

Oylama art arda iki Pazar günü yapılacak ve partiler ilk turda yüzde 50'den fazla kazanmazsa 27 Haziran'da ikinci ikinci tur oylama gerekli.

Tahmin sorunları

Analistler, çoğu durumda yerel dinamikler ve yüksek bir çekimserlik oranı tarafından yönlendirilecek ve bunların Fransa'daki daha büyük siyasi tablo için göstergeler olarak ne kadar görülmesi gerektiğini sınırlayacak sonuçlardan çok fazla tahminde bulunmaya karşı uyarıyorlar.

Ancak, özellikle Le Pen'in gücü ve seçilebilirliği ile Macron'un zayıf partisi Hareket Halindeki Cumhuriyet'in (LREM) durumuyla ilgili olarak, sonuç kaçınılmaz olarak önümüzdeki haftalarda anlatıyı şekillendirecek.

Bir bakan geçen ay AFP'ye verdiği demeçte, "Bu seçimler iktidardaki parti için asla iyi değil. Her zaman boynunuzu bükersiniz."

İki aşamalı seçim sistemi ve genellikle ana akım partilerin aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için birleştiğini gören taktik oylamanın etkisi nedeniyle tahminler zor.

Ipsos ve Sopra Steria grupları tarafından geçen hafta yapılan bir anket, RN adaylarının ilk turda 13 anakara bölgesinden altısında lider olduğunu gösterdi; bu, Pazar gecesi sonuçların parti için kapsamlı bir hakimiyet önerebileceği anlamına geliyor.

Ancak, RN karşıtı taktiksel oylama nedeniyle    solcu ve merkezci seçmenler genellikle aşırı sağı zaferden uzak tutmak için ortaya   çıkıyorlar  son seçimlerde olduğu gibi tüm ikinci tur oylarını kaybedebilirler.

Çekimserlik de bir faktör

Yüzde 60'a varan olası bir kayıt dışı bırakma oranı da ana faktör olarak görülüyor.

Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde siyaset bilimci olan Pierre Lefebure, "Kullanılan oy sayısı açısından çekimser ne kadar çok olursa, siyasi yelpazenin aşırı uçları kazanır" dedi.

"Her şeyden önce, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sadece bir yıl sonra Marine Le Pen'in yüzünü her yerde gösteren kampanya materyalleri tarafından ateşlenen çok kararlı bir seçmene sahip olan RN" diye ekledi.

Sol eğilimli Jean-Jaures Vakfı'nda kamuoyu uzmanı olan Antoine Bristielle, oylamanın bir zamanlar uç sağın normalleşmesinde muhtemelen yeni bir adım olacağına inanıyor.

AFP'ye verdiği demeçte, "Ulusal Ralli'nin fikirlerinin daha popüler olmasının veya Fransız toplumu tarafından daha fazla kabul edilmesinin çok fazla olmadığını görebilirsiniz." "Parti artık insanları bir muhalefet dalgasını ateşleyecek kadar korkutmuyor."

Seçmenler, geçmişteki ırkçı veya Yahudi karşıtı yorumları veya sabıka kayıtları nedeniyle en az yarım düzine RN adayını saran bir dizi skandala büyük ölçüde omuz silkti.

Oylama, Yukarı Fransa bölgesinin başkanı olan merkez sağ başkan adayları Xavier Bertrand ve yeniden seçilmek için yarışan Paris bölgesini yöneten Valerie Pecresse için de kritik olarak görülüyor.

Seçim, geçen yıl yerel seçimlerde güçlü bir performans sergileyen yeşil EELV partisi için de kazanımlarla sonuçlanabilir. Anketler yerel saatle sabah 8'de (0600 GMT) açıldı.

(FRANSA 24, AFP ile)

Editör: TE Bilisim