Çok sayıda Fransız öğretmen Perşembe günü greve gitti ve en büyük öğretmenler sendikası, personelin hükümetten koronavirüs önlemleri konusunda netlik talep etmesi nedeniyle ilkokulların yarısının kapatıldığını söyledi. 

Fransa'nın cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası Nisan seçimlerinden önce başlarken, salgın yoluyla ebeveynler üzerindeki baskıyı hafifletmek için okulları açık tutmakla övünen Başkan Emmanuel Macron'un hükümeti için grev garip .

Eğitim bakanlığı, ilkokul öğretmenlerinin neredeyse yüzde 40'ının okuldan ayrıldığını söylerken, üst sendika SNUipp, iki ilkokuldan birinin o gün kapalı olmasıyla bu rakamı yüzde 75'e çıkardı.

SNUipp, grevi açıklayan Salı günü yaptığı açıklamada, grevin "okullarda artan umutsuzluğu gösterdiğini" söyledi.

Üyelerinin gerektiği gibi öğretememekten, koronavirüs enfeksiyonuna karşı yeterince korunmadıklarından ve sağlık önlemlerindeki değişiklikleri üst düzeylerden ziyade medya aracılığıyla sıklıkla duyduklarından şikayet ediyorlar.

Bir Paris okulunun başkanı Olivier Flipo bu hafta AFP'ye verdiği demeçte, "Hükümet bir şeyler duyuruyor, ancak kimse bunun sahadaki personel için ne anlama geldiğini düşünmüyor" dedi.

"Bizden cehennem gibi şeyler istiyorlar ve hepsi köpeklere gidiyor".

SNUipp, birçok öğrencinin hasta olması ve uzaktan öğrenmeyi yüz yüze sınıflarla birleştirmede zorluk çekmesi nedeniyle, "açık olan okul değil, bir tür 'kreş'tir" dedi.

AFP'nin sokakta konuştuğu bazı veliler greve destek verdi.

Paris'in kuzeydoğusundaki bir okulun dışında Akim Aouchiche, "Öğretmenleri ve konumlarını anlıyorum... sınıflar çok büyük, yeterince maaş almıyorlar, çalışma koşulları en iyi değil," dedi.

Vergi danışmanı Alexandra Stojek, "Bu onların seslerini duyurma yolu" dedi.

"Ne istediklerini anlıyorum, haklılar, bunu bizi rahatsız etmek için yapmıyorlar."                 

Kriz yönetimi             

Anketör Ipsos'tan Brice Teinturier AFP'ye verdiği demeçte, "Şimdiye kadar halk hükümetin ve Başkan Emmanuel Macron'un krizi düzgün bir şekilde yönettiğini düşünüyordu" dedi.

Ancak grevden önemli bir aksama olursa, "bu dengenin devrilme riski var" diye ekledi.

Macron'un cumhurbaşkanlığı seçimlerine meydan okuyanlar, aşırı solcu ve Sosyalist adaylar Jean-Luc Mélenchon ve Anne Hidalgo'nun Paris'teki yürüyüşçülere katılmasıyla grevi ele geçirdi.

Aşırı sağ Ulusal Ralli'nin parti başkanı Jordan Bardella, grevin "her şeyden önce sorunun Emmanuel Macron olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Eczaneler dışındaki testler için uzun kuyruklardan motive olan hükümet, bu hafta, Başbakan Jean Castex'in Pazartesi akşamı haberlerinde değişiklikleri duyurmasıyla, enfekte bir kişiye maruz kalmış öğrenciler için Covid kontrolleriyle ilgili kuralları hafifletti.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal Çarşamba günü yaptığı kabine toplantısından sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Dinledik ve değişiklikler yaptık," dedi ve hem ebeveynler hem de öğretmenler arasında "yorgunluğu" kabul etti.

Emir komuta zincirinin yukarı kaydırılması, öğretmenlerin Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer'e yönelttiği öfkeye bir tepki gibi görünüyordu.

Ancak Blanquer, Salı günü televizyonda "bir virüse karşı greve gitmeyin" diyerek sert konuşmadan geri adım atmadı.

Editör: TE Bilisim