Fransa'nın Kurtuluş Düzeni olarak bilinen en seçkin İkinci Dünya Savaşı Direniş kahramanları grubunun hayatta kalan son üyesinin 101 yaşında hayatını kaybetmesiyle tarihin bir sayfası döndü. 

Özgür Fransız Kuvvetleri'nde görev yapan Hubert Germain, Yoldaşlar olarak bilinen  Kurtuluş Düzeni'nin hayatta kalan son üyesiydi . Düzen, Kasım 1940'ta General Charles de Gaulle tarafından Fransa'nın kurtuluşuna önemli katkılarda bulunanları onurlandırmak için oluşturuldu. 

Germain, II . Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından birçok direnişçi ve rehinenin idam edildiği Mont Valérien'de Paris'in dışında gömülecek  . Bugün , 1960 yılında De Gaulle tarafından açılan Savaşan Fransa Anıtı'na ev sahipliği yapmaktadır .

Germain'in ölümü bir devrin sonudur. “Sonumuz öldüğünde, bir alev sönecek. Ama közler her zaman kalacak,” diye yazdı Germain, “Espérer pour la France” ( Fransa için umut etmek) başlıklı anılarında.

Élysée Sarayı, Germain'e saygı duruşunda bulunan bir bildiride, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Özgür Fransa'nın bu figürünün yaşamının önünde eğildiğini" söyledi. 

Macron, Germain için, Birinci Dünya Savaşı'nın sona erdiğini belirten ve çatışmanın kurbanlarının anısını kutlayan 11 Kasım - Ateşkes Günü'nde - Paris'teki Arc de Triomphe'de, ardından Valérien Dağı'ndaki cenazesinde, ofisinde bir törene başkanlık edecek. dedim. 

Önümüzdeki günlerde Paris'teki Invalides anıt kompleksinde de ayrı bir tören düzenlenecek. 

'Savaşı kazanacağız'

Germain, Fransa'nın sömürge güçlerinde görev yapmış bir generalin oğlu olarak 6 Ağustos 1920'de Paris'te doğdu. Liseden mezun olduktan sonra, Eylül 1939'da savaş ilan edildiğinde, Bordeaux'daki Michel Montaigne Lisesi'nde deniz akademisine giriş sınavına hazırlanıyordu. Aylar sonra, Mayıs 1940'tan ve Fransa'nın Düşüşünden sonra, savaşa devam etmeye karar verdi. .

Germain, Polonyalı askerleri İngiltere'ye taşıyan bir gemiye bindi ve 24 Haziran 1940'ta Londra'ya geldi. Orada De Gaulle ile tanıştı. “Çalışmalarımı sorduktan sonra, eğitimime devam etmem için beni nereye göndereceğini açıkladı ve 'Sana ihtiyacım olacak' dedi. 19 yaşında milletin işlerini eline alan adam bunu söyleyince göğsünüz kabarıyor. Churchill, De Gaulle ve benim savaşı kazanacağımızı hemen anladım!” otobiyografisinde yazdı.

Başlangıcından itibaren Özgür Fransız Kuvvetlerine katılan Germain, deniz subayı olmak için okuduğu Courbet zırhlısına atandı. 1941 baharında Filistin'deki 1. Özgür Fransız Tümeni komutanı General Paul Legentilhomme'un kurmaylarına atandı ve Levant'a müdahale etmesi planlandı. Bir Hakeim Muharebesi'nde savaş gördüğü Suriye ve Libya'da ve Mısır'da savaştı. Savaşlar genç askere zarar verdi. “İlk başta, azim ve cesaretle yola çıkıyorsunuz. O zaman evlerin yandığını, yıkıldığını, mermilerin patladığı ormanların şeklini bozduğunu, açık havada cesetleri görmekten bıktınız” diye yazdı.

"Seni de uyuşturuyor."

Hubert Germain, 24 Haziran 1940'ta Londra'ya vardığında.
Hubert Germain, 24 Haziran 1940'ta Londra'ya vardığında. © Ordre de la Libération

Mayıs 1944'te İtalya'da, Pontecorvo yakınlarındaki bir tanksavar bölümüne komuta eden bir teğmen olan Germain, Liri Nehri boyunca ağır topçu ateşi ile saldıran taburu desteklerken yanından yaralandı. Napoli'ye tahliye edilen Germain, Haziran 1944'ün sonunda De Gaulle tarafından Kurtuluş Haçı ile ödüllendirildi. Daha sonra bu onuru alırken yaşadığı şaşkınlığı anlattı. "Bunu hiç düşünmedim. Çok mücadele etmiştim ama bunu asla aklımdan geçirmiyordum. İlgimi çekmedi," dedi alçakgönüllü bir şekilde. Şarapnel parçaları vücudunda gömülü kaldı.

'Fransa'ya döndünüz'

Birkaç hafta sonra Germain, Ağustos 1944'te Provence'a yapılan Müttefik çıkarmasında yer aldı. İngiltere'ye gidişinden dört yıl sonra nihayet ülkesine bir kez daha ayak bastı. “Karaya varıyorsunuz, karaya çıkıyorsunuz, birkaç adım yürüyorsunuz ve çöküyorsunuz. Seni içine çeken o toprak, kumsal. O anda dizlerinin üstüne çöküp ağlıyorsun. Uzun sürmez, çünkü kaybedecek zaman yok ama nefes kesici,” diye LCI televizyonuna verdiği bir röportajda hatırladı. “Ve o zaman kendi kendime dedim ki, 'İşte, Fransa'ya döndün! Fransa sana ait değil, senin Fransa'n değil ama o gece benim olacaktı."

Germain daha sonra güney Alplerde, Authion sıradağlarında savaşı bitirmeden önce Vosges ve Alsace'deki seferlerde yer aldı. Savaştan sonra siyasete atılmadan önce bir kimya firmasında yöneticilik yaptı. İlk olarak 1953'te Paris'in güneybatısındaki Saint-Chéron belediye başkanı seçildi. Daha sonra Paris'teki Ulusal Meclis'in alt kanadında milletvekili seçildi. 1970'lerin başında, önce posta hizmeti ve telekomünikasyon, ardından Parlamento ile ilişkiler için bir hükümet bakanı olarak görev yapacaktı.

Germain, son yıllarında silah arkadaşlarının ve hatta eski düşmanlarının anılarına yorulmadan tanıklık etmeye devam etti.

"Bir gün gelir ki, kendini feda eden ve artık hakkında konuşmadığımız herkese karşı sahip olmamız gereken saygıdan geriye sende kalır. Öldürdüğüm herkesi, bilmeden de olsa dualarımda tutuyorum. Benim de kurtaramadıklarım. Bugünkü görevim, bazıları aileleri tarafından unutulmuş olsa bile onları düşünmektir.”

1.038 Kurtuluş Yoldaşından hayatta kalan son kişi olarak Germain, Mont Valérien'deki Savaşan Fransa Anıtı'nın mezarına defnedilmeye hak kazandı. 

Germain, anıtın İkinci Dünya Savaşı'ndaki Fransız savaşçılarına, Direniş üyelerine ve sınır dışı edilenlere saygılarını sunmak için inşa edilen 9 Nolu Parsel'de toprağa verilecek. 1939 ve 1945 yılları arasında Fransa için ölen ve davaya ve çeşitli savaş alanlarına her türlü bağlılığı temsil eden orada gömülü olan diğer 16 kişiye katılacak. On bir asker (iki Kuzey Afrika tirailleur , iki Siyah Afrika tirrailleur  ve üç Özgür Fransız Kuvvetleri üyesi dahil) ve beşi Direniş üyesi (Fransız İçişleri Kuvvetleri için bir Direniş savaşçısı ve bir diğeri Çinhindi direnişinden).

General de Gaulle tarafından Kurtuluş Düzeni'nin yaratılmasından seksen yıl sonra , onun son temsilcisi artık yok. Ama bağlılıklarının hatırası yaşayacak.

Germain'in dediği gibi: "Biz bu yanan korlardık ve Kurtuluş Düzeni, o zamana tanıklık etmek için közleri yakma görevini üstlendi."

Bu makale orijinalinden Fransızca'ya çevrilmiştir .

Editör: TE Bilisim