Fransa Anayasa Konseyi, hükümetin tartışmalı aşı geçişini şartlarla onayladı. 24 Ocak'tan itibaren, 16 yaşından büyük kişilerin restoranlar, sinemalar veya şehirlerarası trenler gibi halka açık yerlere girmek için aşı sertifikası göstermeleri gerekiyor.

Konseyin kararı , aşı kanıtı, yakın zamanda negatif bir test veya önceki enfeksiyon gösteren bir sağlık kartının yerini alarak aşı geçiş kartının önümüzdeki Pazartesi yürürlüğe girmesinin önünü açıyor.

Konsey, bar ve restoran yöneticilerinin, üçüncü bir tarafa ait sahte veya sertifikaların kullanımını engellemek için geçiş kartının yanı sıra bir kişinin kimliğini kontrol etmesine izin veren tartışmalı bir hükmü onayladı.

Ancak aşı geçişlerinin siyasi mitinglere katılmak için gösterilmesi şartını bozdu. Fransa'nın cumhurbaşkanlığı seçimini yapmasına üç aydan kısa bir süre kala Konsey, böyle bir hükmün insanların görüş ve kanaatlerini paylaşma özgürlüğünü etkileyeceğini söyledi.

Konsey ayrıca geçişin artık gerekli olmadığı anda sona ermesine karar verdi.

Yeni geçiş, Başkan Emmanuel Macron'un Fransa'daki beş milyon kadar aşısız insan için hayatı zorlaştırarak Covid aşısı yaptırmak zorunda bırakılma çabasının bir parçası. 

Protestocuların sayısı ülke çapında az kalsa da, Kovid ile ilgili kamusal yaşam kısıtlamalarına karşı haftalık sokak protestolarına yeni bir ivme kazandırdı.

Fransa, son derece bulaşıcı Omicron varyantı tarafından yönlendirilen beşinci dalga vaka sayılarını yüksek tutmaya devam ederken, Perşembe günü 425.000'den fazla koronavirüs enfeksiyonu bildirdi. 

Hükümet yine de kısıtlamaların kademeli olarak kaldırıldığını duyurdu.

Editör: TE Bilisim