Öğrencilere tartışmalı Charlie Hebdo çizgi filmlerini gösterdikten sonra Samuel Paty'nin başının kesilmesine meydan okuyan bir tepki olarak ülke çapında mitingler bekleniyor.

Fransız öğretmenler, İslami bir teröristin konuşma özgürlüğü tartışmasının bir parçası olarak öğrencilerine Peygamber'in karikatürlerini gösteren bir ortaokul öğretmeninin kafasını kesmesinin ardından tartışmalı konuları gündeme getirerek öğrencilerinin "eleştirel ruhunu" cesaretlendirmeye devam edeceklerine söz verdiler.

18 yaşındaki katil Çeçen kökene sahip. 

Eğitim sendikalarının temsilcileri, 47 yaşındaki tarih ve coğrafya öğretmeni Samuel Paty'nin ölümünden saatler sonra Cumartesi günü eğitim bakanı Jean-Michel Blanquer ve başbakan Jean Castex ile bir araya geldi .

Toplantıdan önce, ortaokul öğretmenler sendikası başkanı Jean-Remi Girard, öğretmenlerin "harap olduğunu" ancak korkmayacaklarını söyledi. Girard, "21. yüzyılda Fransa'da bir öğretmenin işini yaptığı için sokakta başının kesilebileceğini görmek korkunç ," dedi.

"İfade özgürlüğü hakkında konuşmaya devam edeceğiz. Zor konular varsa onlara öğretmeye devam edeceğiz. Öğrencilerimizin eleştirel ruhunu cesaretlendirmeye çalışacağız ve herkesin aynı fikirde olmama hakkı olduğunu açıklayacağız. "

Pazar günü Fransa'nın dört bir yanındaki şehirlerde dayanışma ve meydan okuma gösterisinde mitingler bekleniyor ve Blanquer, Fransa 2'ye şunları söyledi: "Seferberliğimizi ve dayanışmamızı, ulusal bütünlüğümüzü göstermek kesinlikle önemlidir." Herkesi öğretmenleri desteklemeye çağırdı.

Bir miting, İslamcı silahlı kişiler tarafından Charle Hebdo'nun ofisine düzenlenen ölümcül saldırının ardından 2015 yılında yaklaşık 1,5 milyon kişinin gösteri yaptığı geleneksel bir protesto alanı olan Paris'teki Place de la République'de gerçekleştirilecek .

Ayrıca Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marsilya, Lille ve Bordeaux'da da mitingler bekleniyor.

Cinayeti "tipik bir İslamcı terör saldırısı" olarak nitelendiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın teröre karşı "varoluşsal" bir savaşa girdiğini söyledi.

18 yaşındaki katil Moskova'da doğdu ama Çeçen kökene sahip. Müfettişler, ailesinin çocukken Fransa'ya geldiğini söyledi. Polis, anne-babasını, büyükbabasını ve 17 yaşındaki erkek kardeşini sorguluyor ve dün okuldaki bir öğrencinin babası ve istihbarat servislerinden tanıdığı bir tanıdığı dahil beş kişiyi daha gözaltına aldı.

Fransız haber kanalı BFM TV, yargı kaynaklarına dayanarak Cumartesi günü daha sonra saldırıyla ilgili olarak onuncu bir kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Paty, 5 Ekim'de Paris'in kuzey batısındaki Conflans-Sainte-Honorine'deki okulunda ahlaki ve yurttaşlık dersi alıyordu. Bu sınıflar zorunludur ve laiklik, ölüm cezası ve kürtaj gibi konuları kapsar.

İfade özgürlüğü üzerine yapılan bir tartışmanın parçası olarak Paty, sınıfa Peygamber Muhammed'in tartışmalı Charlie Hebdo karikatürlerinden bazılarını gösterdi . Bunun Müslüman öğrencilerinden bazılarını rahatsız edebileceğinin bilincinde olan Paty, onlara bakmalarını veya sınıftan ayrılmalarını önerdi.

Sonrasında okula derste karikatürün kullanıldığına dair şikayetler geldi ve Paty'nin istifası istendi.

Okul müdürü, öğretmenler, veliler ve eğitim yetkilileri arasında yapılan görüşmenin ardından, veliler resmi bir şikayette bulundu. Paty, "iftira" için karşı şikayette bulundu.

Bir okul öğrencisinin babası, YouTube'da öğretmeni "okula kendisi dönmesi" gereken bir "haydut" olarak nitelendiren ve öğretmenin disiplin cezasıyla yüz yüze kalmasını talep etmek için ebeveynleri kendisine katılmaya çağıran bir video yayınladı.

Öğretmen, dersiyle ilgili yasal şikayet üzerine bu ayın başlarında okul müdürüyle birlikte yerel polis karakoluna gitmişti.

Araştırmacılara, şikayette bulunan babanın kızının karikatürü gösterdiği gün sınıfta olmaması nedeniyle ne olduğunu anlayamadığını söyledi.

Tehdit altında

Öğretmen okulun yakınında yaşıyordu ve eve gitmek için bir ormanda yürümeye alışmıştı, ancak yakın zamanda, tehdit altında hissettiği için bir yerleşim bölgesinde yürümek için rotasını değiştirmeye karar vermişti.

Kolej, sonraki günlerde birkaç “tehditkar çağrılar” aldı. Terörle mücadele savcısı Jean-Francois Ricard, polisin suça giden yolda olaylar ve katilin suç ortağı olup olmadığını tespit etmeye çalıştığını söyledi.

Öğretmen arkadaşları, yerel politikacılar ve yetkililer ile Paty'nin eski öğrencilerinden oluşan yas tutanlar Cumartesi günü okulunun önünde toplandı.

Son sekiz yıldır Avrupa'da en kötü terörizm eylemlerinden bazılarıyla karşı karşıya kalan bir ülkede bile , Cuma günkü cinayet vahşeti ile şok ediciydi ve Fransa'da öfke, ıstırap ve tiksinti uyandırdı.

Sosyal medyada #JeSuisProf (Ben bir öğretmenim) hashtag'i çıktı ve viral oldu, 2015 yılında Charlie Hebdo ile ofisindeki katliamdan sonra dayanışmanın ifadesi olan #JeSuisCharlie'yi anımsattı .

Fransa için terörizme karşı mücadele ve yerel cihatçıların radikalleşmesinin önlenmesi, Macron'un Cuma günü "varoluşsal savaş" olarak tanımladığı şey haline geldi. Paris, Eylül ayında açılan 2015 saldırılarıyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen 14 kişinin yargılandığı davanın ardından son haftalarda yüksek alarma geçti.

Ancak ülkenin istihbarat teşkilatları ve polisi için son dönemdeki mücadele, planlanan büyük ölçekli terörist eylemleri engellemekle kalmayıp, aynı zamanda güvenlik hizmetlerinin radarında olmayan ve tehdit riski olarak işaretlenmeyen - çoğu zaman genç - bireyleri tespit etmekten de geçti.

Karikatürlerin yeniden basılması

Charlie Hebdo, Kasım ayına kadar sürmesi planlanan uzun zamandır beklenen duruşmanın açılışını anmak için, İslamcı silahlı kişiler Saïd ve Chérif Kouachi'nin ofislerine saldırmasına, 12 kişiyi öldürmesine ve Amédy Coulibaly'nin bir polis memurunu vurulmasına ve Hyper Cacher süpermarketinde dört kişiyi öldür.

Karikatürlerin yeniden basılması, 18 yaşındaki Pakistan doğumlu birinin, üç hafta önce Fransız yetkililerin "açıkça bir terörizm eylemi" olduğunu söylediği Charlie Hebdo'nun eski ofislerinin dışında iki kişiyi bıçaklayarak ve ciddi şekilde yaralamasına yol açtı .

Herkesin kınaması gereken korkakça, suç teşkil eden bir eylem

Ricard, öğretmenin "öğretmenlik yaptığı için öldürüldüğünü" ve saldırının ifade özgürlüğü ilkesine yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Ricard, "Bu, Charlie Hebdo davası sırasında meydana gelen ve karşı karşıya olduğumuz yüksek düzeyde terörist tehdidini gösteren ikinci saldırı " dedi.

Frida'da İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri Cuma günkü kafa kesmeyi “ Charlie Hebdo bahanesiyle dinim adına yapılan korkunç bir eylem ” olarak nitelendirdi.

"Bu, Fransa'daki herkesin kınaması gereken korkakça, suç teşkil eden bir eylemdi" dedi.

Editör: TE Bilisim