Fransız petrol devi TotalEnergies Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin ordusunun Şubat 2021 darbesinde iktidara gelmesinden bu yana işlenen insan hakları ihlallerinin "kötüleşmesi" nedeniyle Myanmar'dan çekileceğini söyledi.

" Myanmar'da giderek kötüleşen insan hakları ve daha genel olarak hukukun üstünlüğü açısından durum ... durumu yeniden değerlendirmemize yol açtı ve TotalEnergies'in ülkeye yeterince olumlu katkı yapmasına artık izin vermiyor." şirket dedi.

Total , Andaman Denizi'ndeki yerel Burma ve Tayland nüfusuna elektrik sağlayan Yadana gaz sahasından, sözleşme süresinin bitiminden en geç altı ay sonra çekilecek.

Şirket, gaz üretimini durdurmaktan ve askeri denetimdeki Myanmar Petrol ve Gaz İşletmesine (MOGE) ödeme yapmaktan kaçınmadan askeri cuntaya yaptırım uygulamak için herhangi bir yol belirlemediğini söyledi.

Total'e göre, Yadana'da üretilen gazın yaklaşık yüzde 30'u ev içi kullanım için MOGE'ye satılarak Yangon'un en büyük elektrik arzının yaklaşık yarısını sağlıyor.

Geçen yıl darbenin devrilen sivil lider Aung San Suu Kyi'den bu yana Myanmar'ın askeri cuntasına karşı uluslararası diplomatik baskı ve yaptırımlar artıyor.

Avrupa Birliği, Myanmar ordusuna, liderlerine ve kuruluşlarına hedefli yaptırımlar uygularken, Norveçli telekom operatörü Telenor bu hafta darbe üzerine Birmanya dijital ödeme hizmetindeki hissesini sattı.

Yerel bir izleme grubuna göre, ordu muhalefeti çökerttiği için 1.400'den fazla sivil öldürüldü ve ülke çapında çok sayıda cunta karşıtı milis ortaya çıktı.

Suu Kyi bu ay üç suçlamadan hüküm giydi ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı ve şimdi beş yeni yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya.

Editör: TE Bilisim