Hükümete göre, Gana'nın batısında madencilikte kullanılan patlayıcıları taşıyan bir araç bir motosikletle çarpıştı ve havaya uçtu, en az 17 kişi öldü ve 59 kişi de yaralandı.

Perşembe günü sosyal medyada yayınlanan olay yerinden videolar, en az düzinelerce binanın yıkılıp tahta, tuğla ve bükülmüş metal yığınlarına dönüştüğü büyük bir patlama alanını gösterdi.

Polis, "bir ön soruşturmanın, bir maden patlayıcı aracının ... bir motosikletle çarpışarak patlamaya neden olduğunu belirlediğini" belirten bir bildiri yayınladı.

Kurtarma çalışmaları sürerken halka güvenlikleri için bölgeden yakındaki kasabalara taşınmaları tavsiye edildi” dedi.

Ulusal Afet Yönetim Örgütü (NADMO) genel müdür yardımcısı Seji Saji Amedonu, 500 binanın yıkıldığını söyledi. Bölgesel bir acil durum yetkilisi yerel basına 10 ceset gördüğünü söyledi.

Patlama, ülkenin Batı Bölgesi'ndeki Bogoso ve Bawdie kasabaları arasındaki Apiate'de, Kanada merkezli Kinross'un işlettiği Chirano altın madenine giden patlayıcıları taşıyan bir kamyonun altına bir motosikletin girmesiyle meydana geldi.

Bir Kinross sözcüsü, olayın madenden 140 kilometre (87 mil) uzakta gerçekleştiğini söyleyerek olayı doğruladı.

Prestea Huni-Valley'in NADMO koordinatörü Francis Abeiku Yankah, TV3 yayıncısına şunları söyledi: “Apiate adlı topluluğun tam bir yıkımını gördüm. Biz konuşurken cemaat öldü, kimsenin içinde oturulamaz.”

Polis, yakın kasabalardan sınıflar ve kiliseler de dahil olmak üzere kamusal alanları hayatta kalanlara açmaları istendiğini söyledi.

Başkan Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, patlamanın daha fazla ayrıntı vermeden "can kaybıyla" sonuçlandığını söyledi. Polis, itfaiye ve ambulans ekipleriyle birlikte olay yerine geldi” dedi.

Akufo-Addo, "Gerçekten üzücü, talihsiz ve trajik bir olay ve Hükümet adına ölenlerin ailelerine derin taziyelerimi sunuyorum ve yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi .

Editör: TE Bilisim