BM ticaret ve kalkınma organı UNCTAD, Çarşamba günü yayınlanan üç politika özetinde, gelişmekte olan ülkelerdeki kripto para birimlerini frenlemek için harekete geçme çağrısında bulundu. 

Ajans, özel dijital para birimlerinin bazı bireyleri ve kurumları ödüllendirmesine rağmen, sosyal riskler ve maliyetler getirebilecek istikrarsız bir finansal varlık oldukları konusunda uyardı. 

UNCTAD , finansal istikrara, yerel kaynak seferberliğine ve para sistemlerinin güvenliğine yönelik tehditlerin bazılarına sağladığı faydaların gölgede kaldığını  söyledi .

Kriptonun yükselişi 

Kripto para birimleri alternatif bir ödeme şeklidir. İşlemler, blockchain olarak bilinen şifreli teknoloji aracılığıyla dijital olarak yapılır. 

Kripto para birimi kullanımı, COVID-19 salgını sırasında küresel olarak benzeri görülmemiş bir oranda arttı ve zaten hareket halinde olan bir eğilimi güçlendirdi. Bazı 19.000 şu anda mevcuttur.  

2021'de, kripto para birimlerine sahip nüfusun payı söz konusu olduğunda, gelişmekte olan ülkeler ilk 20 ekonominin 15'ini oluşturuyordu.

Ukrayna yüzde 12,7 ile listenin başında yer alırken, onu sırasıyla yüzde 11,9 ve yüzde 10,3 ile Rusya ve Venezuela izledi.  

O kadar altın değil 

İlk özet – Parıldayan her şey altın değil: Kripto para birimlerini düzenlemesiz bırakmanın yüksek maliyeti – havalelerin kolaylaştırılması ve para birimi ve enflasyon risklerine karşı korunma da dahil olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerde kripto para birimlerinin hızlı alımının arkasındaki nedenleri inceliyor . 

UNCTAD, “ Piyasadaki son dijital para şokları, kripto tutmanın özel riskleri olduğunu gösteriyor, ancak merkez bankası finansal istikrarı korumak için adım atarsa, sorun halka açık hale gelir ” dedi. 

Ayrıca, kripto para birimleri bir ödeme aracı olarak büyümeye devam ederse ve hatta yerel para birimlerini gayri resmi olarak değiştirirse, ülkelerin “parasal egemenliği” tehlikeye girebilir. 

UNCTAD ayrıca, istikrarlı paraların rezerv para birimleri için karşılanmayan talebi olan gelişmekte olan ülkelerde oluşturduğu özel riskin altını çizdi. Adlarından da anlaşılacağı gibi, sabit paralar, değerleri başka bir para birimine, emtiaya veya finansal araca sabitlendiğinden istikrarı korumak için tasarlanmıştır. 

Ajans, “Bu nedenlerden bazıları için Uluslararası Para Fonu, kripto para birimlerinin yasal ihale olarak risk oluşturduğu görüşünü dile getirdi ” dedi.

İkinci politika özeti , kripto para birimlerinin para sistemlerinin istikrarı ve güvenliği ile genel olarak finansal istikrar üzerindeki etkilerine odaklanmaktadır. 

UNCTAD, “Kamu malı olarak hizmet veren yerli bir dijital ödeme sisteminin kripto kullanımının en azından bazı nedenlerini yerine getirebileceği ve gelişmekte olan ülkelerde kripto para birimlerinin genişlemesini sınırlayabileceği iddia ediliyor” dedi. 

Örneğin, para otoriteleri bir merkez bankası dijital para birimi veya hızlı bir perakende ödeme sistemi sağlayabilir, ancak önlemler ulusal kapasitelere ve ihtiyaçlara bağlı olacaktır. 

Bununla birlikte, UNCTAD, gelişmiş ülkelerdeki dijital uçurumu derinleştirme riski göz önüne alındığında,  hükümetleri “ nakit ihracını ve dağıtımını sürdürmeye ” çağırdı .

Vergi kaçırma korkuları 

Son politika özeti , kripto para birimlerinin gelişmekte olan ülkelerde  yerel kaynak seferberliğini baltalamak için nasıl yeni bir kanal haline geldiğini tartışıyor ve çok az ve çok geç yapmanın tehlikeleri konusunda uyarıyor.

Kripto para birimleri havaleleri kolaylaştırabilirken, UNCTAD , mülkiyetin kolayca tanımlanamadığı bir vergi cennetine benzer şekilde, yasadışı finansal akışlar yoluyla  vergi kaçakçılığı ve kaçınmayı da sağlayabilecekleri konusunda uyardı .

Ajans, “Bu şekilde kripto para birimleri, gelişmekte olan ülkelerin politika alanlarını ve makroekonomik istikrarlarını korumaları için önemli bir araç olan sermaye kontrollerinin etkinliğini de azaltabilir” dedi. 

Kriptoyu frenlemek 

UNCTAD, gelişmekte olan ülkelerde kripto para birimi genişlemesini durdurmayı amaçlayan çeşitli eylemleri özetledi. 

Ajans, yetkilileri kripto para birimlerinin kapsamlı finansal düzenlemesini sağlamak için kripto borsalarını, dijital cüzdanları ve merkezi olmayan finansı düzenlemeye çağırdı. 

Ayrıca, düzenlemeye tabi finans kuruluşlarının, sabit paralar da dahil olmak üzere kripto para birimleri bulundurması veya müşterilerine ilgili ürünleri sunması yasaklanmalıdır. 

Diğer yüksek riskli finansal varlıklarda olduğu gibi kripto para birimleri ile ilgili reklamlar da düzenlenmelidir.

Hükümetlere, dijital çağa uyarlanmış güvenli, güvenilir ve uygun fiyatlı bir kamu ödeme sistemi sağlamaları tavsiye edilmektedir. 

UNCTAD ayrıca kripto para vergi işlemleri, düzenleme ve bilgi paylaşımı ile ilgili küresel vergi koordinasyonunu savunuyor.

Ek olarak,  sermaye kontrolleri, kurumun “kripto para birimlerinin merkezi olmayan, sınırsız ve takma adlı özellikleri” olarak tanımladığı şeyi dikkate alacak şekilde yeniden tasarlanmalıdır.

UNCTAD'ın kripto para dünyasının iniş ve çıkışlarına odaklanan en son podcast'ini dinlemek için buraya tıklayın .

Editör: TE Bilisim