Yerel sakinlere göre, Küba'nın Domuzlar Körfezi çevresinde göç eden yengeçler, iki yıllık pandeminin ardından, normal olarak insan ticaretinin yapıldığı yolları geçmelerine ve yeniden üremelerine olanak tanıyan erken ve benzeri görülmemiş sürüler halinde ortaya çıktı.

Adanın bahar yağmurları başladıktan sonra, şafakta ve alacakaranlıkta milyonlarca kırmızı, sarı ve siyah kara yengeci ortaya çıkar ve denizde üremek için ormandan yolun karşısına ve Küba'nın güney kıyısındaki körfeze doğru yürür.

Çoğu yıl, sayısız binler, yoldan geçen sürücülerin lastiklerinin kurbanı oluyor. Ancak bölge sakinleri, son iki yıldır yengeçlerin boyutlarını ve sayılarını artırdığını söylüyor.

Körfezi izleyen dolambaçlı, yengeç istilası yolundaki bir park yerini koruyan 46 yaşındaki Angel Iraola, "Çok az trafik ve çok az turizm vardı" dedi. "Artık yıllardır olmadığı kadar çok yengeç var."

Bilim adamları, pandeminin neden olduğu bir iyileşmenin ilk raporlarını henüz doğrulamadı, ancak Küba çevre bakanlığından bir bilim adamı olan Reinaldo Santana Aguilar, bu yıl yengeç saldırısının kendisi için konuştuğunu söyledi.

Aguilar, Reuters'e verdiği demeçte, "Göçlerin alışılmadık derecede yüksek bir yengeç yoğunluğuna sahip olduğunu gözlemledik." "Yengeç popülasyonlarının toparlanmış olması çok muhtemel ve bu yüzden şu anda bu kadar güçlü bir göç var."

Bölgeye erken ilkbahar yağmurlarını getiren soğuk bir cephe ile örtüşen turistler, dünyanın en muhteşem ve büyük ölçüde bozulmamış hayvan göçlerinden birine maruz kaldılar.

Şafakta ve alacakaranlıkta, çok renkli yengeçler, akıllarda yumurtlayarak, turkuaz denize doğru yana doğru sıçrayarak, ev duvarlarına tırmanarak ve kabaca döşeli sahil yolunu kaplayarak ortaya çıkıyor.

36 yaşındaki İtalyan turist Dayana Zanona, "Biraz seyahat ettim ama bunu sadece burada Küba'da gördüm" dedi. "Renkleri çok güçlü."

Ancak yengeçler için, pandemi sonrası turistlerin ve seyahat ettikleri arabaların, otobüslerin ve kamyonetlerin geri dönüşü kaba bir uyanış.

Araçlar hızla geçtikçe, bazıları 10 bacaklı kabuklulardan kaçınmak için yoldan çıkıyor, sert, ateş kırmızısı kabukları çatırdayıp çatırdıyor. Ezilmiş yengeç kokusu havayı doldurur ve keskin kabukları genellikle araba lastiklerini deler.

43 yaşındaki Giordanis Durán, bu yılki çok sayıda yengeç karşısında şaşırsa da hazırlıklı geldi.

Ailesi bir doğum gününü kutlamak için sahildeki yerel bir mekana giderken, ev yapımı bir paspasla arabasının önündeki yoldan yengeçleri kovdu.

Duran, taktiğin patlak lastikleri önlemeye de yardımcı olduğunu kaydeden Duran, "Yengeçleri öldürmemek için korkutup kaçırmak için paspas kullanıyoruz. Onlar hayvan" dedi.

1961'de ABD destekli Kübalı sürgünlerin Fidel Castro'nun devrimini sona erdirmek için başarısız bir girişimde karaya çıktıkları Domuzlar Körfezi, Küba'nın endemik kuşlarının yüzde 80'inin yanı sıra timsahlar ve diğer vahşi yaşamın gözlemlenebildiği bir milli parkın içinde yer alıyor.

Editör: TE Bilisim