NSF'nin Atacama Kozmoloji Teleskopunu (ACT) kullanan gökbilimciler, Evrenimizdeki en eski ışık olan Kozmik Mikrodalga Arkaplanına (CMB) yeni bir bakış attılar. Yeni gözlemleri, Evrenin 13.77 milyar yaşında olduğunu, 40 milyon yıl verdiğini veya aldığını gösteriyor. Bu tahmin, Evrenin Standart Modeli tarafından sağlanan tahminle ve ESA'nın Planck uydusu tarafından yapılan aynı ışığın ölçümleriyle eşleşir.

“Jim Peebles'in Nobel Ödülü'nün arkasındaki Standart Model, uçan renklerle geliyor,” diyor 2004-2014 yılları arasında ACT'nin baş araştırmacısı olan Princeton Üniversitesi'nde astrofizikçi olan Profesör Lyman Page.

Flatiron Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Simone Aiola, “Bu astrofizik camiasında devam eden bir tartışmaya yeni bir dokunuş katıyor” dedi.

2019'da galaksilerin hareketlerini ölçen gökbilimciler , Evrenin Planck ekibinin tahmin ettiğinden yüz milyonlarca yıl daha genç olduğunu hesapladılar . Bu tutarsızlık, Evren için yeni bir modele ihtiyaç duyulabileceğini ve ölçüm kümelerinden birinin yanlış olabileceği endişelerini doğurdu.

“Şimdi Planck ve ACT'nin hemfikir olduğu bir cevap bulduk. Bu zor ölçümlerin güvenilir olduğu gerçeğinden söz ediyor ”dedi.

Evrenin yaşı, kozmosun ne kadar hızlı genişlediğini, Hubble sabiti tarafından ölçülen bir sayı olduğunu da ortaya koyuyor.

ACT ölçümleri, megaparreküp (km / s / Mpc) başına saniyede 67.6 km'lik bir Hubble sabiti olduğunu göstermektedir.

Bu sonuç , Planck uydu ekibi tarafından 67.4 km / s / Mpc'lik bir önceki tahminle hemen hemen aynıdır , ancak galaksilerin ölçümlerinden çıkarılan 74 km / s / Mpc'den daha yavaştır.

“Gerginliğin sistematik etkilerden mi yoksa anlamadığımız yeni bir şeyden mi kaynaklandığını bilmiyoruz. Kozmoloji her zamanki gibi heyecan verici ”dedi.

Cornell Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nden bir bilim adamı olan Dr. Steve Choi, “Belirli bir değer için özel bir tercihim yoktu - şu ya da bu şekilde ilginç olacaktı” dedi.

“Planck uydu ekibinin tahminine göre bir genişleme oranı buluyoruz. Bu bize Evrenin en eski ışığının ölçümlerinde daha fazla güven veriyor. ”

“ACT ve Planck sonuçları ile Standart Kozmolojik Model arasındaki yakın anlaşma acı tatlı” dedi Dr.Aiola.

“Modelimizin şu anda sağlam olduğunu bilmek güzel, ancak yeni bir şeyle ilgili bir ipucu görmek güzel olurdu.”

“Yine de, 2019 galaksilerin hareketleri çalışmasıyla anlaşmazlık, bilinmeyen fiziğin oyunda olma olasılığını koruyor.”

Princeton Üniversitesi'nden ACT plan araştırmacısı Profesör Suzanne Staggs, “Planck uydusu aynı ışığı ölçtü, ancak polarizasyonunu daha yüksek doğrulukta ölçerek, ACT'nin yeni resmi şimdiye kadar gördüğümüz en eski desenlerden daha fazlasını ortaya koyuyor. 17 Temmuz 2020

Bulgular, arXiv.org baskı öncesi sunucusundaki bir dizi makalede yayınlandı.

Editör: TE Bilisim